Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iun 2012 - Anul XVII, nr. 138 (5043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj „Deco Art 2012”

Radu Bercea, „un artist al luminii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Artistul plastic humorean Radu Bercea a deschis joi, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, o expoziţie de artă decorativă cu genericul „Deco Art 2012”.

 

O expoziţiededicată realegerii edilului humorean Marius Ursaciuc

Expoziţia, care etalează 39 de lucrări în relief,realizate în maniera originală care l-a impus pe artist ca un inovator în domeniul decorativului (forme configurate uneori după ecuaţiile imprevizibilului, definite de sculptorul Ion Maftei prin sintagma “hazardul bine temperat”), a avut un caracter aparte, fiind dedicată realegerii edilului humorean Marius Ursaciuc.

Radu Bercea, fost deţinut politic şi autor al unei serii de lucrări unice în peisajul plasticii româneşti (serie intitulată „Memoria retinei gulagului românesc”, un grupaj inedit de imagini mărturisitoare ale unui supravieţuitor al infernului concentraţionar), onorat cu Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti, recent premiat ca „Pictorul anului” şi distins cu titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului, a fost prezentat la vernisaj de directorul muzeului, prof. Vera Romaniuc.

 

„Entuziasmul şi forţa creatoare ieşite din comun” ale lui Radu Bercea

Remarcând faptul că artistul „se inspiră din tot ceea ce înseamnă civilizaţie autentică” şi subliniind faptul că, de fiecare dată când apare în faţa publicului, Radu Bercea vine cu emoţia celui care „se prezintă la un examen”, Vera Romaniuc a făcut o serie de consideraţii asupra lucrărilor etalate observând la unele dintre ele „dorul de Mediterana”, dar şi „unda de speranţă”, care vibrează în fiecare lucrare.

O expoziţie la care scriitorul Ion Drăguşanul (care a oferit în dar fiecărui participant la vernisaj două volume editate de Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava: „Poemul martirilor fără de ţară”, de Dimitrie Loghin, şi „Oasele pietrei”, de Ştefan Stroe) a pus accentul pe „entuziasmul şi forţa creatoare ieşite din comun” ale lui Radu Bercea, pe care l-a numit „un artist al luminii”, întrucât „lumina nu lipseşte niciodată din lucrările sale”.

 

„Exemplul luminos al izbăvirii prin artă”

Piesele decorative expuse(realizate într-o formulă plastică aparte dintr-un amestec de gleturi şi chituri, care conferă lucrărilor o tridimensionalitate palpabilă), cu titluri ca “Relicvă”, “Zbor”, “Poarta destinului”, “Trinitate”, “Nihil sine Deo”, sau “Mitologie”, “Icar”, “Stratigrafie”, “Pribeagul”, “Efervescenţă”, circumscriu un univers vizual fără limite.

“Un univers cromatic care - aşa cum a spus prof. Roman Istrati - pendulează între criptic şi fabulos”, care vizează “frumosul inteligent”.

„Radu Bercea - cum a spus el cu referire la anii de suferinţă înduraţi în temniţele comuniste - este exemplul luminos al izbăvirii prin artă”.

Un exemplu care le-a servit şi altora, cum este cazul prof. Ion Bodnar, pictor şi prieten cu Radu Bercea, care a mărturisit că acesta i-a fost ca un profesor care l-a încurajat să picteze.

 

„Şi pe Radu haru-l poartă, / Tot ce-atinge este artă”

Concitadinul artistului, prof. Gheorghe Solcan, a dat citire câtorva catrene dedicate lui Radu Bercea. Dacă într-unul dintre catrene a avut în vedere statutul său de deţinut politic (“Răstignit a fost de soartă / Nedreptăţi a îndurat, / Dar în inima lui poartă / Sufletul cel mai curat”), o altă dedicaţie versificată a vizat talentul său de artist (“Ce-atingea Midas cândva / În aur se transforma; / Şi pe Radu haru-l poartă, / Tot ce-atinge este artă”.

Radu Bercea, care, aşa cum ştiu cei care îl cunosc, preferă să se exprime prin lucrările sale, le-a mulţumit participanţilor la vernisaj pentru că au fost alături de el şi a promis că, în curând, va oferi publicului humorean o nouă expoziţie, de data aceasta de acuarele. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Bercea, „un artist al luminii”.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Radu Bercea, „un artist al luminii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei