Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mai 2012 - Anul XVII, nr. 103 (5008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Muzeul de Ştiinţele Naturii

Lansări de carte şi spectacol de muzică şi poezie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seria manifestărilor desfăşurate în acest an sub genericul „Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene” (aniversarea a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi, la data de 31 ianuarie 1932, a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) continuă joi, 10 mai a.c., cu organizarea unui eveniment în cadrul căruia vor fi lansate două cărţi şi va avea loc un spectacol de muzică şi poezie.

 

Declaraţie publică despre „legionarismul” şi „antisemitismul” cărţilor scriitorului George Ungureanu

Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Bucovinei, Grupul Editorial „Muşatinii” şi „Monitorul de Suceava” va avea loc la ora 14:00, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava.

În deschiderea manifestării, scriitorul Ion Drăguşanul va prezenta o declaraţie publică despre „legionarismul” şi „antisemitismul” cărţilor scriitorului centenar George Ungureanu, autorul recent publicatului volum „Păţania lui Somnorilă”.

Vor fi lansate cărţile „Poemul martirilor fără de ţară”, de Dimitrie Loghin (volum editat în colecţia „Mircea Streinul”) şi „Oasele pietrei”, de Ştefan Stroe.

 

„Poemul martirilor fără de ţară”

Dimitrie Loghin (1910-1982), autorul volumului „Poemul martirilor fără de ţară”, profesorul care a slujit la catedra de desen şi caligrafie a Liceului „Ştefan cel Mare” timp de 37 de ani (1936-1973), spiritul tutelar al vieţii artistice sucevene, maestrul care s-a aflat în fruntea membrilor fondatori ai cenaclului artistic care a stat la baza constituirii filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România, ni se dezvăluie ca fiind un mare poet al spaţiului bucovinean.

Cartea, redactată de fiica autorului, prof. Viorelia Braicu, împreună cu scriitorul Ion Drăguşanul, reuneşte „şapte tentative de recidivă editorială”, fiecare cu câte un titlu şi cu o ilustraţie grafică, 235 de poeme care-l circumscriu pe Dimitrie Loghin „inconfundabilului iconarism bucovinean”.

 

„Oasele pietrei” („notiţe pentru un roman nedospit”)

„Oasele pietrei”, cartea semnată de Ştefan Stroe, conţine, aşa cum subtitrează autorul, „notiţe pentru un roman nedospit”. Textul, extins pe 465 de pagini, care are un motto de Leibniz („Piatra e un gând care doarme”) este reflecţia asupra unei lumi pe care frica, refuzul, umilinţa, lehamitea şi prefăcătoria au răstignit-o fără speranţa de mântuire.

„Sunt cioburi de gând cu aripă ruptă - aşa cum mărturiseşte autorul - de amurguri incendiate aproape degeaba şi mistuite aidoma, lângă amintirea de fum a acelora pe care îi voi fi durut fără să ştiu, ori cărora le voi fi speriat adevărurile fără să vreau de-a lungul anilor cu singurătăţi chinuite, când candelele n-au putut arde în sufletele noastre goale şi reci, decât numai cu flacăra în jos şi puţină, puţină, să nu se zărească nici dintre mărăcini”.

                                                           *

Spectacolul de muzică şi poezie îi va avea ca protagonişti pe actriţa Corina Borş, de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, şi muzicienii Lucian Curelariu (solistul trupei Rava) şi Vasile Purice (trupa Semnal M).

Moderatori: prof. Viorelia Braicu, graficianul Mihai Pînzaru PIM, jurnalistul Tiberiu Cosovan, scriitorii Constantin Hrehor şi Mihai Sultana Vicol. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansări de carte şi spectacol de muzică şi poezie.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansări de carte şi spectacol de muzică şi poezie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei