Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mai 2012 - Anul XVII, nr. 100 (5005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

Sculptură miniaturală cu tematică sacră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Iulius Mall Suceava a fost etalată, în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie a.c., expoziţia de sculptură miniaturală cu tematică sacră a artistului sucevean Nicolaie Gheorghian.

 

Cele 48 de piese expuse însumează cca. trei ani de muncă asiduă

Cele 48 de piese, ale căror detalii pot fi observate mai bine dacă sunt privite prin lupă - crucifixe, engolpioane (insigne arhiereşti), medalioane, cruciuliţe şi icoane miniaturale (unele dintre ele prezentate sub formă de tripticuri care grupează scene de o mare complexitate) - care însumează cca. trei ani de muncă asiduă (câte 10 - 12 ore / zi, sau mai bine spus pe noapte, pentru că Nicolaie Gheorghian lucrează mult mai bine odată cu instalarea liniştii nocturne), sunt prezentate publicului pe mici panouri expuse pe şevalete.

Piesele, realizate cu o minuţioasă exactitate (deşi sunt de dimensiuni miniaturale şi sunt executate manual nu poate fi percepută nici o ezitare în cursivitatea perfectă a modelului) sunt sculptate în lemn de păr, paltin, nuc sau cireş, esenţe care, aşa cum spune artistul, „permit detalii sculpturale extrem de fine”.

 

Nicolaie Gheorghian s-a dedicat integral activităţii artistice de mai bine de un deceniu

Nicolaie Gheorghian, care a absolvit un liceu cu profil mecanic şi a lucrat un timp ca desenator tehnic la IMUS Suceava, s-a dedicat integral activităţii artistice de mai bine de un deceniu. Primele sale încercări, care au avut ca material de lucru lemnul, au constat în piese traforate, intarsii în furnir şi lucrări de pirogravură. Cu mâna şi ochiul exersat al desenatorului tehnic, dar şi cu experienţa unor lucrări de restaurare de pictură bisericească alături de prof. univ. Nicolae Sava (din echipa căruia a făcut parte la restaurarea unor lăcaşuri de cult din diverse zone ale ţării - Blaj, Zlatna, Alba Iulia, Burdujeni...), Nicolaie Gheorghian şi-a găsit calea în sculptura de mici dimensiuni, exersându-şi şi educându-şi calităţile artistice şi precizia în execuţie în lemn, sidef sau coajă de ou (a realizat modele traforate în ouă de struţ sau de gâscă).

 

Membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România

Prima expoziţie personală cu lucrări de sculptură miniaturală cu tematică religioasă a avut loc în anul 1999, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului.

De atunci, Nicolaie Gheorghian a participat la târgurile şi expoziţiile artizanilor şi meşterilor populari la care a fost invitat, făcându-se cunoscut şi detaşându-se ca unul dintre creatorii originali ai acestor manifestări.

Calitatea, perfecţiunea lucrărilor, diversitatea modelelor şi seriozitatea cu care lucrează l-au impus pe piaţa creatorilor de elită, devenind membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, concepută -  în cadrul programului naţional de protejare a patrimoniului cultural intangibil iniţiat de Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu - ca reprezentând forumul naţional al celor mai valoroşi şi mai reputaţi creatori şi interpreţi de artă populară din ţară.

 

Piesele cu subiecte religioase sunt adevărate rugăciuni în lemn

Nicolaie Gheorghian îşi alege şi îşi realizează modelele cu multă atenţie. Desenul (ca şi sculptura) se face sub lupă, dimensiunile mici ale pieselor şi exactitatea detaliilor nefiind posibilă fără a uza de acest instrument de mărire. Mare parte din piesele sale sunt sculptate pe ambele feţe, aşa că artistul debitează lemnul în „felii” subţiri de 5 mm pe care sculptează câte o faţă şi le lipeşte apoi, într-o suprapunere perfectă.

Piesele cu subiecte religioase, traforate sau sculptate în basorelief fără să străpungă suprafaţa suportului, sunt adevărate rugăciuni în lemn.

Dălţile (al căror tăiş are o lăţime cuprinsă între 1 şi 4 mm) şi le face singur din pile pe care le polizează şi le ascute la dimensiunea dorită.

 

Îşi vinde lucrările în Grecia, la Muntele Athos

Din păcate, preţurile la care-şi poate vinde lucrările în România nu acoperă întotdeauna volumul de muncă înglobat, aşa că Nicolaie Gheorghian a căutat o posibilitate de comercializare pe piaţa externă. Realizând lucrări cu tematică religioasă în care respectă întru totul erminia ortodoxă, el îşi vinde acum lucrările în Grecia, la Muntele Athos.

Piesele sale, dintre care unele sunt înnobilate acolo prin montarea în „cămăşi” ornamentale de aur, argint sau sidef, ajung la preţuri de sute de euro.

Lucrează acum numai pe comenzi, iar pretenţiile comanditarilor impun şi esenţe deosebite de lemn, chiparos, abanos sau măslin, deşi el spune că este mulţumit de esenţele şi nuanţele lemnului autohton.

 

„Nu mi-e teamă că mă copiază cineva sau că poate să mă depăşească”

Faptul că este extrem de exigent cu lucrările sale, că se dovedeşte a fi un perfecţionist, îl fac pe Nicolaie Gheorghian să se mişte sigur pe piaţa miniaturilor religioase de calitate.

„Mă gândesc acum - spune el - să-mi ornamentez singur lucrările cu argint sau sidef. Am foarte multă documentaţie privind ornamentarea, dar materialele sunt scumpe. Pot să realizez lucrări ireproşabile ca execuţie. Nu mi-e teamă că mă copiază cineva sau că poate să mă depăşească. Pentru mine esenţială este însă plăcerea de a lucra”.

 

Îşi impune o disciplină severă de lucru, de la care nu se lasă sustras

Fie că este vorba de o cruciuliţă, un medalion, un crucifix sau o iconiţă, Nicolaie Gheorghian îşi impune o disciplină severă de lucru, de la care nu se lasă sustras.

Preferă să lucreze noaptea, când nu este deranjat de zgomotul activităţii cotidiene, când nu sună telefonul, când locuinţa nu preia trepidaţiile străzii. Pentru realizarea unui triptic (al cărui preţ pe piaţa internă este de cca. 500 euro) trebuie să aibă multă răbdare şi o mare stăpânire de sine.

Precizia de decupare, găurire şi îmbinare nu permite nici abaterea de 1 mm. „Dacă deviază puţin burghiul - spune el - îmbinarea nu va mai fi perfectă, iar piesa poate fi compromisă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sculptură miniaturală cu tematică sacră.
 Vizualizări articol: 1369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sculptură miniaturală cu tematică sacră5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei