Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 apr 2012 - Anul XVII, nr. 82 (4987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Carmen Cornelia Balan: „Ofrande”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Conf. universitar dr. Carmen Cornelia Balan de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a publicat volumul „Ofrande”, dedicat cărţilor monahiei Elena Simionovici de la Mănăstire Voroneţ, la Editura Geea, Botoşani.

Chiar în prefaţa cărţii, dr. Carmen Cornelia Balan aprecia că „Monahia Elena lasă celui atent şi deschis senzaţia pregnantă că se află în faţa unui om asupra căruia Dumnezeu şi-a revărsat darul său din prea plin. În plus, monahia Elena este o trezvie deosebită, a ştiut să primească darul şi să-l sporească cu o rodnicie rară”. Stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, spunea: „Cartea este o invitaţie de suflet lansată spre creştinii care caută cale spre mântuire, de a veni şi a reveni peste ani la Voroneţ ca spre un izvor limpede ce răcoreşte sufletul de arşiţa vieţii”.

 

„Povestea descoperirii scânteii pe care fiecare om o are în taina sufletului său”

Cartea „Ofrande”, după cum explică autoarea „nu este o <antologie critică> şi nici una de <opere alese>. Este mai degrabă povestea descoperirii scânteii pe care fiecare om o are în taina sufletului său - ofrande de trăire şi interpretare”.

Răsfoind volumul „Ofrande” îţi dai seama că autoarea, din respect şi preţuire pentru maica Elena Simionovici, care tocmai a împlinit 21 de ani de când slujeşte la Mănăstirea Voroneţ („unde am crescut mai întâi duhovniceşte”), din respect pentru aprecierile unor importanţi critici literari la adresa cărţilor semnate de maica Elena, a „plăsmuit” o carte sub semnul trandafirului albastru („de Voroneţ”), imagine superbă care se regăseşte pe copertă.

Găsim în paginile cărţii fragmente din însemnările monahiei Elena şi din cronicile care au apărut în diferite publicaţii: „Convorbiri literare”, „Dacia literară”, „Gândirea”, „Bucovina literară”, „România literară”, „Crai nou” şi „Ziarul Lumina”.

 

Cuvintele au şi mireasmă...

Asemeni unui trandafir, cu cât eşti mai atent la detalii, la fiecare petală, pe care o simţi în palme, care îţi umple de bucurie sufletul, îţi creează emoţii, trăiri, tot aşa, citind pagină după pagină, descoperi bucuria unui lucru bine făcut, temeinic, care îi lasă timp cititorului să se îmbogăţească din „Ofrande”.

Conf. universitar dr. Carmen Cornelia Balan a reuşit să deschidă prin „Ofrande” punţi de suflet care pornesc de la cititor către monahia Elena de la Mănăstirea Voroneţ şi invers. „Sfânta Mănăstire Voroneţ – vatră de istorie românească şi de spiritualitate ortodoxă”, „Pelerini în căutarea luminii”, „Sfânta Mănăstire Voroneţ. Icoane”, „Sfânta Mănăstire Voroneţ. Icoanele Altarului”, „Mireasmă de albastru”, „Oameni la Sfânta Mănăstire Voroneţ” sunt doar câteva dintre titlurile pe care le propune în carte dr. Carmen Cornelia Balan.

„Ofrande de trăire şi interpretare”, în mijlocul cărora îşi fac loc cu prisosinţă „cuvintele cu mireasmă” ale monahiei Elena Simionovici: „Singura noastră cale spre inimile oamenilor este Cuvântul... Cuvintele au şi mireasmă: cuvântul de rugăciune – mireasma busuiocului; cuvântul de blândeţe – mireasma pâinii coapte; cuvântul de dragoste – mireasma crinului alb; cuvântul de durere – mireasma pelinului; cuvântul de pace – mireasma trandafirului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carmen Cornelia Balan: „Ofrande”.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Carmen Cornelia Balan: „Ofrande”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei