Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2012 - Anul XVII, nr. 51 (4956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Iulius Mall Suceava

Expoziţia foto - grafică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revista Jupânu’, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina şi Alianţa „Pro Bucovina”, au organizat în ultima zi de Făurar, la Iulius Mall Suceava, expoziţia de fotografie şi grafică satirică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”, realizată de fotojurnalista Oana Şlemco şi caricaturistul Mihai Pînzaru PIM.

 

Un discurs vizual menit să-l amuze pe privitor

Cu subgenericul „Desenăm, fotografiem, comentăm”, expoziţia, care este cea de-a patra manifestare de acest gen în care cei doi autori, colegi de redacţie la săptămânalul „Jupânu’”, realizează într-o formulă partenerial-cordială o desfăşurare articulată, în care imaginea fotografică şi desenul satiric alcătuiesc un discurs vizual menit să-l amuze pe privitor, a reunit în primul rând personajele vizate, oameni din politică şi administraţie care s-au regăsit în acest eseu ilustrat.
Ilustrat şi comentat, pentru că instantaneele fotografice ale Oanei Şlemco erau subtitrate acidulat de Sorin Avram, redactorul-şef al săptămânalului sucevean.

 

Instantanee fotografice şi ilustraţii satirice decupate din tranziţie

Miniştri, parlamentari, şefi de partide politice, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, şefi de instituţii publice descentralizate... au fost surprinşi de obiectivul aparatului de fotografiat la diverse evenimente: întruniri politice, întâlniri şi confruntări cu electoratul, vizite de lucru, inaugurări cu tăieri de panglici, conferinţe de presă, întreceri sportive...
În paralel cu aceste instantanee fotografice, graficianul Mihai Pînzaru PIM ilustrează satiric diverse aspecte cotidiene decupate din interminabila şi derutanta noastră tranziţie: productivitatea muncii, găurile negre ale economiei, jongleriile financiare, moartea reformei...

 

Un cerc care a reunit puterea şi opoziţia, care s-a lărgit treptat şi s-a deschis către toţi participanţii

Asigurându-şi la prezentare o „gardă” alcătuită din „jupânii” Victor T. Rusu, Corneliu Cârdeiu şi Roman Istrati, cei doi realizatori ai expoziţiei au chemat alături de ei, într-un cerc care a reunit puterea şi opoziţia, câţiva dintre invitaţi, cerc care s-a lărgit treptat şi s-a deschis către toţi participanţii prezenţi.
Dacă Oana Şlemco a mărturisit că-i vine greu să vorbească „despre lucrurile pe care ştiu că le fac bine”, adică despre fotografiile sale, PIM şi-a asumat rolul de moderator oferind microfonul tuturor celor care au dorit să transmită un salut sau să comenteze această manifestare.

 

„Începem primăvara acestui an cu un zâmbet”

Aşa că, de la subprefectul Angela Zarojanu (care a apreciat „talentul şi dăruirea autorilor expoziţiei”), la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie (care a subliniat că „începem primăvara acestui an cu un zâmbet”), de la viceprimarul Lucian Harşovschi (care, remarcând faptul că vernisajul se petrece în ziua de 29 februarie, le-a spus expozanţilor să-şi continue demersul, pentru a-i revedea în acelaşi cadru şi în... următorul an bisect), la deputatul PSD Cătălin Nechifor (care a accentuat că cei doi autori „critică într-un mod constructiv”), şi nu în ultimul rând, la Ex. Sa Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava (care le-a oferit celor doi cadouri de Mărţişor), s-au expus opinii şi s-au transmis urări şi felicitări realizatorilor expoziţiei.

 

Un discurs vizual „plin de inteligenţă, de savoare şi de jupânism în registrul bunului simţ”

Finalul a aparţinut „jupânilor” Victor T. Rusu (care s-a îngrijit de panotarea şi promovarea expoziţiei nu doar în calitate de coleg de redacţie cu cei doi autori, ci şi în cea de preşedinte al Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina) şi Roman Istrati, care, „în manieră jupânească” (după ce s-a referit la rafturile goale din spaţiul în care s-a desfăşurat vernisajul spunând că „şi aceasta este o expoziţie care prezintă <realizările> puterii şi opoziţiei”), a apreciat discursul vizual etalat ca fiind „plin de inteligenţă, de savoare şi de jupânism în registrul bunului simţ”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia foto - grafică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia foto - grafică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei