Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 dec 2011 - Anul XVI, nr. 304 (4902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cele mai frumoase cărţi de Crăciun, recomandate de Manolescu, Paleologu şi C.T. Popescu

Dacă ar fi Moş Crăciun, Nicolae Manolescu le-ar dărui parlamentarilor cartea "Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent".

Theodor Paleologu recomandă "Evanghelia", iar Cristian Tudor Popescu - "De la Junimea la Noica" şi "Filmul surd în România mută", ca daruri de Crăciun.

Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Theodor Paleologu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Cristian Tudor Popescu şi Gabriela Adameşteanu au vorbit, pentru MEDIAFAX, despre cărţile primite sau niciodată primite în dar de Crăciun, dar şi despre volumele potrivite pentru a fi oferite celor dragi în perioada sărbătorilor.

Scriitorul Nicolae Manolescu spune că a primit mai multe cărţi de Crăciun, însă a semnalat doar una, pe care o şi recomandă, în primul rând, parlamentarilor. "Le-aş dărui-o, dacă aş fi Moş Crăciun. E vorba de «Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent» (Polirom) de Cristian Preda. E destul să citez, în limba vremii, un fragment din cuvântul unui «mădular al Adunării» din 1838, un membru, adică, al Parlamentului vremii, care conţine câteva recomandări utile nu numai pentru parlamentarii de acum mai bine de un secol şi jumătate şi de la care se trage titlul cărţii: «…a cerceta dacă legile să urmează, dacă tractaturile sunt respectate, dacă prinţul naţional este ales dă naţie, dacă scopul constituţiei este agiuns, dacă orânduiala, dreptatea şi economia domnesc în toate ramurile administraţiei, dacă magistraţii au socotinţa publică, dacă sumile statului sunt întrebuinţate pentru binele statului, într-un cuvânt dacă "rumânii sunt fericiţi"». Sublinierea (rumânii sunt fericiţi, n.r.) îmi aparţine. Nu e aşa că sună teribil de actual criteriile de odinioară ale fericirii la români? Citiţi cartea lui Cristian Preda şi veţi afla dacă rumânii erau la fel de fericiţi ieri cum sunt astăzi!", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Manolescu.

Scriitorul Mircea Dinescu are o recomandare literară, însă pentru preşedintele Traian Băsescu. "Nu ştiu dacă de Crăciun trebuie citit ceva special. Eu aş recomanda domnului Băsescu să citească «Muntele vrăjit» (de Thomas Mann, n.r.)", a spus râzând Mircea Dinescu.

În ceea ce priveşte darurile pe care le-a primit el, Mircea Dinescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că "la bătrâneţe" nu mai primeşte cărţi. "În copilărie am primit, dar eram un copil obişnuit. Nu pot să spun că mi-aducea maică-mea Thomas Mann de Crăciun", a mai spus Mircea Dinescu. El şi-a amintit că dintre cărţile citite în copilărie i-au plăcut "Aventurile lui Huckleberry Finn" şi "Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain.

Pentru criticul literar Daniel Cristea-Enache, cel mai plăcut dar literar a fost o carte de Jules Verne. "Memorabilă (dovadă că ţin minte şi azi, după 27 de ani) a fost o carte din seria Jules Verne, primită la un Crăciun din anii ceauşismului târziu: «Steaua Sudului». (Pe atunci era epoca lui Moş Gerilă...). Era seria pe care o imită azi Adevărul, cu coperţi tari, mari, albe care acopereau nişte comori. Aş spune că un copil care nu citeşte Jules Verne la zece ani e un copil «incomplet»", a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Cristea-Enache.

Totodată, el recomandă "două cărţi de factură foarte diferită", care i se par "lecturi ideale nu numai de Crăciun, ci şi aşa, în general..." - "«Despre frumuseţea uitată a vieţii» (Humanitas), de inclasabilul Andrei Pleşu, şi romanul «În iad toate becurile sunt arse» (Polirom), al încă-tînărului Dan Lungu. Doi autori foarte iubiţi de către public, de cititorul «obişnuit», indiferent de specializarea lui. Totul e ca Moş Crăciun să nu deschidă pe drum cărţile acestea, fiindcă după aceea e posibil să nu mai ajungă în timp la destinaţie...", a mai spus Daniel Cristea-Enache.

La rândul său, criticul literar şi eseistul Dan C. Mihăilescu nominalizează la cărţile memorabile primite în dar de Crăciun: Annne Applebaum, "Gulagul", editura Humanitas, şi Clara Mareş, "Zidul de sticlă. Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii", editura Curtea Veche. "Ştiu că ar fi fost de aşteptat niscai titluri sărbătoreşti, numai că mie aşa-mi dictează gustul acum: cărţi de teribil impact, care te înfioară prin adevărul pe care nu mulţi vor să-l vadă. Dacă de Gulag a vorbit, totuşi, o lume, despre supravegherea şi surfilarea demenţială (prin amestecul de sadism gratuit, cinism grobian şi deriziune halucinantă) de care-a avut parte bufonul năpăstuit şi contorsionat care a fost Ion D. Sârbu, prea nu vrem să ne aducem aminte!", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan C. Mihăilescu.

În ceea ce priveşte darurile de Crăciun, Dan C. Mihăilescu recomandă: "Neapărat «Amintirile» Zoei Cămărăşescu, editura Ponte: frumuseţe sufletească, graţie princiară, nobleţe sentimentală, adică tot ce-i mai străin de firea noastră de azi". "Apoi, în funcţie de gusturi, o carte elegant-instructivă, «Biletul de ieşire din criză», de Adrian Vasilescu (editura Curtea Veche), din care omul de litere observă pe ce lume are de trăit (în bună resemnare), şi «Pact cu diavolul», de Lars Kepler (editura Trei), cu acelaşi suspans, baroc surfilat, din «Sub hipnoză»", a mai spus Dan C. Mihăilescu.

Jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că recomandă două volume pentru a fi oferite de Crăciun - cartea sa "Filmul surd în România mută" şi cartea "De la Junimea la Noica" de Marta Petreu.

"Ce altă recomandare aş putea să fac decât cartea pe care am publicat-o cu trei săptămâni în urmă şi care se numeşte «Filmul surd în România mută»?. Asta aş vrea şi eu să fie cumpărată, să fie vândută. Sper. Nu ştiu ce se va întâmpla. Nu mai ştiu care este soarta unei cărţi, ce tiraj mai înseamnă ceva în momentul ăsta pentru o carte. Dar, în afară de cartea mea, vă mai pot recomanda o carte foarte interesantă apărută de curând, a Martei Petreu, care se numeşte «De la Junimea la Noica», este o carte de studii de cultură română, foarte interesantă, extrem de interesantă carte, care acoperă aproape un veac de singurătate al culturii române", a spus Cristian Tudor Popescu.

În ceea ce priveşte cărţile primite de Crăciun, Cristian Tudor Popescu a spus că în acest an a primit o Agendă Ortodoxă. "«Hristos vindecând un orb la Ierihon» este pe copertă. Condiţii grafice excepţionale. Costă ceva bani asta. Este (un mesaj pe una din copertele agendei, n.r.) de la mitropolitul Olteniei, 2012 - credinţă în Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi aşa mai departe. Avem aici Sfântul Prooroc Maleahi, vindecarea leproşilor, soborul Sfinţilor 70 de apostoli. Foarte interesant. Şi avem şi un citat după Evanghelia după Ioan «Şi trecând Iisus, a văzut un om orb din naştere»", a spus Cristian Tudor Popescu. "S-a considerat probabil că eu sunt un credincios practicant, un stâlp al Bisericii Ortodoxe şi mi s-a trimis această frumoasă agendă", a mai spus Cristian Tudor Popescu, precizând că această Agendă Ortodoxă este singura carte pe care a primit-o vreodată de Crăciun.

Pe de altă parte, Theodor Paleologu recomandă "Evanghelia" pentru a fi oferită în dar de Crăciun. "În rest, orice. Anul acesta i-am luat lui fi-miu, pentru moment, o carte de teorie economică de Schumpeter şi o alta de Robert Greene, «The 50th Law» (este autorul faimoasei «The 48 Laws of Power»). Iar mie mi-am cumpărat cărţi de Erich Fromm şi Mihai Ralea", a declarat pentru MEDIAFAX Theodor Paleologu.

Un dar literar memorabil este "probabil Kant in Pleiade de la Eugen Ionescu (de fapt, de la Marie-France Ionescu) la Crăciunul din 1992", a mai spus Theodor Paleologu.

La rândul său, scriitoarea Gabriela Adameşteanu recomandă pentru a fi oferite în dar de Crăciun cărţile recente, volume din anii trecuţi, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă.

"Sunt apreciate cărţile recente, cu cea mai mare vizibilitate: Lucian Teodorovici - «Matei Brunul», Lucian Boia - «Capcanele istoriei», Marta Petreu - «Pe câmpia Armaghedonului». Ori cărţi din anii trecuţi, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Aldulescu, Andrei Pleşu, Filip Florian, H. R. Patapievici, Florina Iliş, Gabriel Liiceanu, Doina Ruşti, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu. Cadourile în cărţi pot fi personalizate, profesorii vor citi cu plăcere cartea Biancăi Burţa-Cernat «Fotografie de grup cu scriitoare uitate», cea a Gabrielei Gheorghişor despre Mircea Horia Simionescu ori «Cinematograful gol» al lui Daniel Cristea Enache", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriela Adameşteanu.

Potrivit acesteia, "cel mai simplu este să oferi cărţi de sfaturi, de genul «Cum să te iubeşti pe tine» de Francois Lelord şi Christophe Andre, traduceri din literatura lumii şi chiar cărţi de istorie", a mai spus Gabriela Adameşteanu.

Totodată, scriitoarea a mărturisit că, din păcate, nu a primit nicio carte de Crăciun, niciodată. "Întrebarea dumneavoastră este binevenită. Mi-am dat seama că nici eu nu am dăruit cărţi, cu excepţia unei cărţi de bucate, într-o ediţie mai specială, şi a cărţilor pentru copii. Şi m-am hotărât să o fac de acum înainte", a spus Gabriela Adameşteanu, precizând: "La lansările de carte în străinătate, eram solicitată destul de des să fac dedicaţii pentru persoane care urmau să primească drept cadou cartea mea. La noi s-a cam pierdut acest obicei".

Madalina Cerban
madalina.cerban@mediafax.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cele mai frumoase cărţi de Crăciun, recomandate de Manolescu, Paleologu şi C.T. Popescu.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cele mai frumoase cărţi de Crăciun, recomandate de Manolescu, Paleologu şi C.T. Popescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei