Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 dec 2011 - Anul XVI, nr. 301 (4899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

In memoriam

Petru Drişcu, evocare şi lansare postumă de carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit ieri un moment evocator Petru Drişcu (11 aprilie 1952 - 5 noiembrie 2004) şi lansarea postumă a volumului „Portretul”, cea de-a doua carte care, prin grija prof. Gabriela Drişcu, reuneşte scrierile sociologului, publicistului şi omului de cultură sucevean.

 

„Omul care nu a abandonat niciodată interesul pentru perenitatea artei”

Întâlnirea de la biblioteca judeţeană, calificată de directorul instituţiei, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, ca fiind „cu totul aparte”, a constituit, aşa cum a spus la deschidere prof. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, moderatoarea manifestării şi semnatara textului introductiv al volumului, „un moment de aducere aminte” a celui care a fost Petru Drişcu, „omul care nu a abandonat niciodată interesul pentru perenitatea artei”.

Cartea care succede volumului postum „Prezentul sub lentile”, publicat în anul 2007, valorifică manuscrise din arhiva familiei, scoţând la iveală o piesă de teatru cu „ecouri ionesciene”, câteva „proze scurte bine construite”, cu subiecte din realitatea anilor ’70 - ’80 şi o serie de texte epistolare care conturează profilul unui fin observator social căruia, din păcate, un oraş de provincie nu i-a putut oferi mediul stimulant care să-i permită să se dezvolte şi să se afirme plenar.

 

Un personaj care „a încercat să cultive o grădină secretă: scrisul”

Petru Drişcu, un om, aşa cum a accentuat prof. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, „cu o dotare intelectuală egală pentru latura ştiinţifică, dar şi pentru latura umanistă”, un personaj care „a încercat să cultive o grădină secretă: scrisul”, nu a mai avut la un moment dat energia necesară şi „şi-a găsit refugiul în paradisurile artificiale”.

Şi-au amintit despre Petru Drişcu foşti colegi de şcoală şi de serviciu, oameni care l-au cunoscut şi i-au apreciat exigenţa, delicateţea, ironia inteligentă, faptul că a fost un intelectual desăvârşit, dar i-au observat şi inadaptabilitatea, nepotrivirea cu timpul, înstrăinarea treptată.

 

„Daţi-mi voie să fiu trist”

Un portret aparte i-a creionat din cuvinte pictorul Constantin Ungureanu BOX. Intitulat „Daţi-mi voie să fiu trist”, portretul prezentat de BOX conturează „un erou negativ dintr-un roman care nu s-a scris”, un intelectual care venea la toate vernisajele, care „nu ataca şi nu propunea niciodată soluţii estetice”, „un conservator sedentar” care „era mereu mulţumit cu toată lumea şi nemulţumit cu sine”.

Un spirit care, aşa cum scrie Nicolae Cârlan în textul care încheie volumul, intitulat „Petru Drişcu sau destinul virtualităţii creatoare”, „prin statutul pe care destinul i l-a rezervat (ca şi prietenului său Viorel Dârja), acela de scriitor virtual dotat cu reale potenţe creatoare, poate reprezenta un reper pentru declanşarea unui demers exegetic cu cine ştie ce consecinţe fertile în cercetarea literară”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petru Drişcu, evocare şi lansare postumă de carte.
 Vizualizări articol: 1060 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Petru Drişcu, evocare şi lansare postumă de carte4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei