Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 dec 2011 - Anul XVI, nr. 299 (4897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Prima ediţie

Festivalul Cultural pentru Tineret „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” - Bucovina a organizat joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Suceava, cea de-a X-a ediţie a decernării premiilor „Crucea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

 

„Vrem să schimbăm viaţa culturală a Sucevei şi să avem sălile pline cu tineri”

Manifestarea, care s-a desfăşurat în Sala mică a Casei de Cultură, a reunit un număr impresionat de participanţi (cu precădere elevi şi profesori de la câteva colegii sucevene) şi s-a instituit, aşa cum a anunţat dr. Mugur Andronic, preşedintele societăţii culturale organizatoare, ca primul Festival Cultural pentru Tineret din Bucovina.

„Vrem să schimbăm viaţa culturală a Sucevei - a spus el - şi să avem sălile pline cu tineri”.

Mobilizarea a fost exemplară, iar liceeni şi dascălii lor de la colegiile naţionale „Ştefan cel Mare”, „Petru Rareş”, „Mihai Eminescu”, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” şi colegiile tehnice de Industrie Alimentară şi „Samuil Isopescul” Suceava au făcut ca sala să devină neîncăpătoare.

 

Premii la secţiunea Literatură

Accentuând faptul că prin instituirea unui festival s-a dorit creşterea substanţială a prezenţei publicului la gala de decernare a premiilor anuale conferite de Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” - Bucovina, dr. Mugur Andronic a înmânat laureaţilor premiile atribuite de juriu.

La secţiunea Literatură, Premiul I - Crucea de Aur „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost conferit lectorului univ. dr. Geta Moroşan, pentru lucrarea „Nicolae Gane. Studiu monografic” (Editura Timpul, Iaşi, 2010), carte prezentată de lectorul drd. Daniela Petroşel, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Premiul II - Crucea de Argint „Ştefan cel Mare şi Sfânt” la această secţiune a fost acordat soţilor Mihai şi Maria Bocancea, autorii lucrării „Sacru, tradiţii şi folclor din comuna Todireşti - Suceava” (Editura George Tofan, Suceava, 2010), iar o menţiune a fost conferită poetei dornene Anica Facina, pentru volumul „Insomnii lirice” (Editura Nico, 2010), carte prezentată (cu salutul şi mulţumirile autoarei în direct prin telefon) de dr. Mugur Andronic.

 

Premii la secţiunea Istorie

La cel de-al doilea domeniu de premiere, secţiunea Istorie, s-au acordat o „Diplomă de excelenţă”, folcloristului Dragoş Tochiţă, pentru cartea „Pătrăuţii de Sus şi oamenii săi. Studiu monografic”, şi Premiul II - Crucea de Argint „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu care a fost onorat scriitorul Ion Prelipcean (autorul a 36 de cărţi tipărite din cele peste 60 pe care le-a scris până acum), pentru lucrarea „Contribuţii la istoria evreilor din România - Mişcarea legionară, românii şi evreii” (Editura Little Lamb, Suceava, 2010). Tot la secţiunea Istorie juriul a acordat o menţiune lui Gheorghe Schipor pentru volumul „Rădăuţi - Scurtă privire istorică. Studiu documentar” (Editura Cygnus, Suceava, 2010), lucrare prezentată de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă.

 

Premii la secţiunea Artă - Muzică

La secţiunea Artă - Muzică, Premiul I - Crucea de Aur „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost atribuit Cvartetului „Lira” al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, cvartet alcătuit din instrumentiştii Constantin Smochină, Gelu Cuzic, Doina Chişcă şi Dumitru Amarghioalei. Apreciind-o pe tânăra flautistă suceveană Elena Dinuţa Costache (laureata ediţiei din acest an a Festivalului-concurs „Lira de Aur”), juriul i-a conferit Premiul II - Crucea de Argint, care i-a fost înmânat pe scenă de către dr. Mugur Andronic, după interpretarea unui scurt fragment din opera „Carmen”, de Bizet.

În cadrul manifestării au fost prezentate şi cărţile „Dimitrie Olinescu - Scrieri Istorice”, ediţie îngrijită de dr. Bogdan Petru Niculică (prezentare conf. dr. Mircea Ignat), şi „Alte obiceiuri folclorice nord bucovinene de pe valea Siretului Mic”, de Dragoş Tochiţă (prezentare ing. Viorel Fortuna), ca cea de-a VIII, respectiv a IX-a apariţie din seria „Pagini din istoria şi cultura Bucovinei”, editată şi finanţată de Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” - Bucovina.

 

Sofia Vicoveanca - Omul Anului 2010

Momentul final al festivităţii de premiere a fost rezervat acordării Premiului „Omul Anului 2010”, care a fost înmânat renumitei interprete de muzică populară Sofia Vicoveanca.

Cu acest prilej, dr. Mugur Andronic a lansat public ideea ca anul viitor, de Ziua Unirii Bucovinei cu Ţara (28 noiembrie), să-i fie conferit Sofiei Vicoveanca, de către Primăria municipiului Suceava, titlul onorific „Steaua Bucovinei”, realizându-se totodată, în parcul de lângă primărie, o stea pe spaţiul verde care să-i fie dedicată.

Pe parcursul desfăşurării manifestării, momentele festive de premiere au fost alternate cu momente artistice susţinute de liceeni şi de laureaţii secţiunii Artă - Muzică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Cultural pentru Tineret „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Festivalul Cultural pentru Tineret „Ştefan cel Mare”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 dec 2011, 12:10:48
In suceava in afara de muzica populara mai exista si altceva? Suntem in mileniul 3. Inchistarea asta in muzica si dansuri populare si promovarea lor in exces nu fac bine Sucevei care a ajuns sa fie considerata o zona de tzaranoi.
1.1  RE: Comentariu trimis de
(19 dec 2011, 14:54:29
Locca, da-mi voie sa te contrazic. Ati uita "radacinile" , portul si vocea inseamna ati uita identitatea. Cu ce te mai identifici daca te pierzi in globarizarea asta?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei