Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 nov 2011 - Anul XVI, nr. 281 (4879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Moment aniversar

Revista bilingvă „Polonus”, 20 de ani de apariţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Momente festive, aduceri aminte şi emoţii, sâmbătă, la sediul „Dom Polski”, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la prima apariţie a publicaţiei bilunare bilingve „Polonus”. Invitaţi din România, Moldova, Ucraina şi, bineînţeles, Polonia au fost prezenţi la acest moment aniversar. Actuali sau foşti colaboratori ai publicaţiei au vorbit despre primii paşi făcuţi în urmă cu două decenii, despre prezent, dar şi despre planurile de viitor.

Printre invitaţii speciali s-a numărat şi prim-secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Piotr Wysocki, dar şi persoane care au contribuit de-a lungul timpului la bunul mers al publicaţiei.

Nowak Krzysytof, unul dintre primii redactori din Polonia, le-a prezentat celor din sală o scurtă istorie a presei în limba polonă din această zonă a Europei.

„Au fost publicaţii apărute încă din secolul al XIX-lea, dar cele mai multe titluri de presă s-au consemnat în fosta Cehoslovacie şi Germania, în special în Silezia. În perioada comunistă singurele publicaţii care au apărut au fost în Cehoslovacia şi în URSS, la Vilnius. Din păcate, în România, din 1946 şi până în 1991 nu a mai existat presă poloneză”, a menţionat Nowak Krzysytof.

 

„Polonus” apare la Suceava din 1995

Primele numere ale publicaţiei „Polonus” au apărut la Bucureşti, sub conducerea Janinei Radu. În acea vreme era o publicaţie trimestrială, format A3 şi cu un tiraj de 500 de exemplare. Din ianuarie 1995, „Polonus” a venit la Suceava, atât redacţia cât şi tipărirea fiind mutate în Bucovina. Au apărut şi câteva modificări: publicaţia a devenit lunară, iar tirajul a crescut la 1.000 de exemplare pe număr.

Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a declarat: „Acest ziar publică acţiunile care se desfăşoară de-a lungul anului, fie că este vorba de evenimente politice, culturale, religioase sau de altă natură. Foarte important de subliniat este faptul că avem un ziar bilingv, care se adresează atât etnicilor polonezi din România, cât şi populaţiei majoritare, şi asta pentru că sunt foarte multe familii mixte”.

 

Plachete pentru foşti şi actuali colaboratori ai publicaţiei

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România a ţinut să le mulţumească public tuturor celor care au colaborat şi mai colaborează la publicaţia „Polonus”, dar şi celor care se ocupă cu finanţarea. În semn de respect pentru munca oamenilor, au fost atribuite plachete aniversare. Printre „premiaţi” s-au aflat atât persoane din România, cât şi din Moldova, Ucraina şi Polonia. Ultima plachetă a fost acordată actualului colectiv de redacţie, format din Stanislava Iachimovschi – redactor-şef, Barbara Breabăn, Elzbieta Wieruszewska Calistru, Iwona Olszewska Marculeac - redactori, Cazimir Longher - redactor tehnic şi Maria Meţec - secretar de redacţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revista bilingvă „Polonus”, 20 de ani de apariţie.
 Vizualizări articol: 896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Revista bilingvă „Polonus”, 20 de ani de apariţie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei