Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2011 - Anul XVI, nr. 220 (4818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Investiţii

Noul Cămin Cultural de la Poiana Stampei, inaugurat mâine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mâine, la Poiana Stampei va avea loc inaugurarea noului Cămin Cultural. Slujba de sfinţire va fi oficiată de către preotul paroh Domiţian Tataru, preotul paroh Constantin Jbanca şi stareţul Mănăstirii Podu Coşnei, Mihai Negrea.

Construcţia căminului a început în primăvara anului trecut, fondurile necesare fiind asigurate din bugetul local.

După slujba de sfinţire, începând cu ora 14,00 va avea loc un spectacol aniversar cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric „Poieniţa”, în cadrul căruia vor evolua generaţiile de artişti din comună care, în toţi aceşti ani, au făcut cunoscut în ţară şi lume dansul, cântecul şi mândrul port popular de la Poiana Stampei.

 

Aproape 40 de ani de activitate folclorică la Poiana Stampei

Bogăţia şi diversitatea folclorului bucovinean a fost pusă în evidenţă de rapsozii şi meşterii populari de la Poiana Stampei încă de la începutul secolului XX. Odată cu edificarea Căminului cultural, în 1962, în cadrul acestuia activează o formaţie de dansuri, grup vocal, teatru, solişti vocali şi instrumentişti. În perioada 1966-1970, formaţia comunală participă la festivaluri intercomunale. În cadrul spectacolelor prezentate de iubitorii dansului popular din Poiana Stampei era foarte apreciat “dansul pe generaţii”, fiecare generaţie având coregrafie proprie, specifică vârstei şi zonei.

În anul 1974 , la Şcoala Generală Poiana Stampei au fost repartizaţi soţii Florentina şi Gavril Banu, mari iubitori ai folclorului autentic, ai cântecului şi dansului bucovinean, care reuşesc să pună bazele unui taraf, să pregătească solişti vocali şi instrumentişti, să alcătuiască o formaţie de dansuri formată din copii, să-i strângă într-un ansamblu cunoscut sub denumirea de “Plai Bucovinean” .

Anul 1990, primul an după revoluţie, a însemnat şi ultimul turneu pentru Ansamblul “Plai Bucovinean”, peste graniţele ţării, la Teseratte- Lugano, în Elveţia.

 

Zece ani de activitate a Ansamblului Folcloric “Poieniţa”

După o pauză de 10 ani, în martie 2001, la iniţiativa primarului Elisei Todaşcă, ia fiinţă Ansamblul Folcloric “Poieniţa”. Primele repetiţii se desfăşoară sub îndrumarea lui Silviu Ciuciumiş, profesor de etnografie şi folclor la Universitatea din Rotterdam şi continuă cu învăţătoarea Olguţa Georgescu. Componenţii ansamblului, în mare majoritate tineri, manifestă o mare dragoste pentru dansul popular şi reuşesc în câteva luni să înveţe şi să se prezinte pe scena în aer liber de la Căminul cultural, în cadrul celei de-a doua ediţii a “Serbării câmpeneşti”, manifestare devenită tradiţională la Poiana Stampei.

Din anul 2002 , Ansamblul “Poieniţa” are un parcurs deosebit, concretizat prin spectacole pe mari scene ale ţării, la: Bucureşti, Bistriţa, Piatra Neamţ, Sibiu, Cluj-Napoca. Pe plan internaţional, ansamblul participă la Festivalul Internaţional “Întâlniri Bucovinene” (Polonia -2003), Festivalul Internaţional “Encounter of Peoples and Cultures” (2005 şi 2006), “Gala Internationale del Folklore-Festa della Vendemmia ” (Italia-2005), Festivalul Internaţional “Întâlniri Bucovinene”(Ucraina-2006).

În octombrie 2005, sub îndrumarea studentului Dănuţ Lăcătuş, profesor al Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Ion Irimescu” din Suceava, ia fiinţă Taraful “Poieniţa”, alcătuit din copii talentaţi din Poiana Stampei. Alături de taraf se constituie şi grupul de solişti vocali alcătuit în special din copii. În anul 2007 are loc procesul de întinerire a formaţiei de dansuri, toţi componenţii ansamblului pregătit de directorul Căminului Cultural, Petrică Chiforescu, având vârste între 16 şi 20 de ani.

În cursul anilor 2007-2011, ansamblul a fost invitat la sărbătorile comunelor învecinate, la festivaluri - concurs din localităţi din aproape toate judeţele ţării şi în străinătate.

Pe scena noului Cămin Cultural din Poiana Stampei folclorul va fi prezent zilnic. Alături de Ansamblul “Poieniţa”, se vor pregăti Ansamblul “Flori de pe Dorna”, ansamblu coordonat de profesoara Dorina Paicu, copiii de la Şcoala Podu Coşnei, coordonaţi de profesor Vasile Chiforescu, şi elevii de la Şcoala Poiana Stampei, îndrumaţi de prof. Petronela Vasiluţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul Cămin Cultural de la Poiana Stampei, inaugurat mâine.
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Noul Cămin Cultural de la Poiana Stampei, inaugurat mâine5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei