Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2011 - Anul XVI, nr. 220 (4818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Emisiune numismatică

Monede dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Banca Naţională a României (BNR), care, în luna august, a emis în scop numismatic o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea pictorului Nicolae Tonitza, a pus în circulaţie cu câteva zile în urmă (12 septembrie a.c.) şi a lansat în circuitul numismatic două monede care marchează 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân.

 

O monedă din aur şi o monedă din metal comun

Este vorba de o monedă din aur pentru colecţionare, cu greutatea de 15,551 grame şi valoarea nominală de 200 lei, emisă într-un tiraj de doar 250 de exemplare, şi o monedă de circulaţie din metal comun (alamă), cu greutatea de 6,1 grame şi valoarea nominală de 50 bani (care va circula în paralel cu monedele de aceeaşi valoare emise în 2005 şi 2010), cu un tiraj de 5.000.000 exemplare.

Moneda din aur prezintă pe avers, suprapus parţial peste un cerc haşurat, un grupaj de elemente de design care combină inscripţiile “ROMANIA” şi “200” cu un fragment din imaginea Mănăstirii Cozia, anul de emisiune “2011”, valoarea nominală “200 LEI” şi stema României.

Aversul monedei din alamă prezintă peste cercul suprapus cercului haşurat grupajul format din inscripţiile “ROMANIA” şi “50”, fragmentul de imagine cu Mănăstirea Cozia şi anul de emisiune “2011”, valoarea nominală de “50 BANI” şi stema României.

Reversul ambelor monede este comun şi prezintă portretul domnitorului Mircea cel Bătrân într-un medalion oval şi inscripţia în arc de cerc „MIRCEA CEL BATRAN 1386-1418“ pe un fundal care sugerează un ornament mural de pe biserica Mănăstirii Cozia.

 

Monedele sunt puse în circulaţie prin ghişeele sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR

Monedele din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur cu valoare nominală de 200 lei, dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân, se realizează prin ghişeele sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei, inclusiv broşura de prezentare este de 4.360 lei/buc.

Punerea în circulaţie a monedelor cu valoare nominală de 50 bani se face prin aceleaşi sucursalele regionale ale BNR cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit / Trezoreria Statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monede dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân.
 Vizualizări articol: 1365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monede dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei