Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

De-ale lui Toader

Toiege, bote, ghioage şi scăunele ciobăneşti la Sărbătoarea Satului Botoş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Meşterul cioplitor Toader Ignătescu, care de câţiva ani se retrage vara la lucru la cabana lui de la Păltinoasa de pe malul pârâului Bucovăţ (unde organizează şi o tabără pentru meşterii populari), se prezintă în aceste zile cu un „car” de obiecte cioplite din lemn la Sărbătoarea Satului Botoş.

 

Sfinţirea noului prăznicar al bisericii şi inaugurarea „Foişorului Artelor”

Toader Ignătescu, care realizează obiecte cioplite utilitare şi decorative într-o manieră care l-a impus între creatorii populari ca un meşter original, este invitatul Primăriei şi al Consiliului Local al comunei Ciocăneşti, care, împreună cu Parohia Botoş şi Ansamblul „Brăduţul”, organizează cea de-a IV-a ediţie a Sărbătorii Satului Botoş.

Sărbătoarea, rânduită odată cu hramul bisericii din lemn „Naşterea Maicii Domnului” şi „Răscolul stânii” în intervalul 8 - 10 septembrie, începe astăzi cu oficierea Sfintei Liturghii şi sfinţirea noului prăznicar al bisericii precum şi cu inaugurarea „Foişorului Artelor”, prin deschiderea expoziţiei „Arta lemnului” a meşterului Toader Ignătescu.

 

O ofertă adecvată de obiecte cioplite

Pentru că Sărbătoarea Satului Botoş cuprinde sâmbătă, 10 septembrie, răscolul stânelor de pe Suhard (Borcut, Şfeţărie, Subvăcărie), cu inaugurarea celei mai moderne stâne de pe Valea Bistriţei (la Borcut) şi a adăposturilor noi pentru vite de la stânele Sesie şi Şfeţărie, meşterul cioplitor vine cu o ofertă adecvată de obiecte cioplite: toiege, bote, ghioage şi scăunele ciobăneşti (cu trei picioare), dar şi cu binecunoscutele sale măşti caricaturale, cu grimase care stârnesc zâmbetul oricărui privitor.

Alături de meşterul Toader Ignătescu se prezintă cu căuşe, linguroaie şi polonice de stână cu cozile înnodate, dar şi cu coveţi încrustate din lemn de cireş (toate trebuincioase preparării şi degustării produselor din stână) meşterul lemnar Avram Roşca, din Bălăceana, comuna Ciprian Porumbescu.

 

Program folcloric la sărbătoarea satului şi la răscolul stânelor de pe Suhard

Pe parcursul desfăşurării sărbătorii, organizatorii oferă participanţilor un program folcloric susţinut de ansamblurile „Brăduţul”, din Botoş, „Bistriţa Aurie”, din Ciocăneşti, „Cetina Călimanilor”, din Şaru Dornei şi Ansamblul folcloric din Stulpicani. Solişti sunt Ana Maria Chiloti, Laura Olteanu, Adriana Bucevschi şi Viorica Macovei.

La Balul Gospodarilor circumscris acestei sărbători participă formaţia „Dor Bucovinean”, din Solca, şi solistul de muzică populară Ionuţ Vieru.

Duminică, la răscolul stânelor de pe Suhard (cu rânduiala tradiţională: „urcatul sâmbriaşilor la stână, mulsul oilor, recunoaşterea oilor după semne, socoata sâmbriaşilor cu baciul şi plecarea oilor la tomnat”) este invitat Ansamblul folcloric „Dorna Dorului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toiege, bote, ghioage şi scăunele ciobăneşti la Sărbătoarea Satului Botoş.
 Vizualizări articol: 1515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Toiege, bote, ghioage şi scăunele ciobăneşti la Sărbătoarea Satului Botoş5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei