Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 iul 2011 - Anul XVI, nr. 171 (4769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Remember

Idealurile, ţelurile şi exigenţele lui Traian Chelariu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit ieri o manifestare dedicată memoriei scriitorului Traian Chelariu (21 iulie 1906 - 4 noiembrie 1966).

 

105 ani de la naşterea lui Traian Chelariu

Criticul şi istoricul literar Mircea A. Diaconu, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, cel care, cu câţiva ani în urmă, a reuşit să convingă autorităţile locale că bustul lui Traian Chelariu trebuie să-şi găsească locul în incinta instituţiei de carte sucevene, şi-a propus să marcheze ziua de 21 iulie, zi în care s-au împlinit 105 ani de la naşterea scriitorului, printr-o scurtă incursiune în opera acestuia şi prezentarea unor documente inedite.

Deşi publicul care a răspuns invitaţiei de a participa la manifestare a fost restrâns (cca. 25 de participanţi), Mircea A. Diaconu a prezentat câteva cărţi semnate de Traian Chelariu, precum şi câteva dintre caietele personale ale acestuia.

 

Pagini de jurnal

Cărţile, „Strada Lebedei nr. 8” (Editura Paideia, Bucureşti, 2002) şi cele două volume cu titlul „Zilele şi umbra mea” (Editura Ideea Europeană - primul volum apărut în anul 2007, cel de-al doilea - după o amânare din lipsă de finanţare - în anul 2010), au permis răsfoirea unor pagini din jurnalul lui Traian Chelariu, accentul fiind pus de Mircea A. Diaconu pe însemnările care se refereau la aniversările zilei de naştere a autorului.

Însemnări prezentate începând cu anul 1930, până în anul 1957, dar completate cu cele din două caiete din anul 1965 (în care scriitorul notează lucruri petrecute în viaţa suceveană, vizite la prieteni şi cunoscuţi şi mici întâmplări de la cenaclurile literare). Pagini de jurnal în care Traian Chelariu consemnează în zilele sale aniversare ce cadouri a primit de la părinţi şi prieteni, ce intenţii şi planuri are, ce cărţi citeşte...

Note şi comentarii despre prieteni, colegi, cunoştinţe, însemnări făcute la Cernăuţi, Roma sau Paris, care relevă, aşa cum a remarcat Mircea A. Diaconu, „idealurile, ţelurile şi exigenţele lui Traian Chelariu”.

 

Un moment pentru a ne aduce aminte de Traian Chelariu

Între documentele inedite s-au aflat şi două „caieţele” intitulate „Interpretarea petelor” (care, cum a spus Mircea A. Diaconu, demonstrează că scriitorul era „un om complicat”), în care Traian Chelariu desenează şi caută semnificaţii în forma petelor pe care le vede în ceaşca de cafea, pe covor, pe sticla ferestrei.

Un alt document prezentat în premieră a fost un caiet manufacturat de Traian Chelariu, cu coperta concepută de el, care conţine 12 sonete de dragoste scrise în anul 1947 în maniera lui Petrarca. Pe filele cu textul bătut la o maşină veche de scris se află şi câte un mic desen realizat de autor, care conferă „volumului” de versuri „valoare ca obiect”.

Un moment pentru a ne aduce aminte de Traian Chelariu, al cărui bust (realizat de sculptorul Florica Hociung şi donat bibliotecii sucevene de fiul scriitorului, Şerban Chelariu) veghează intrarea în incinta bibliotecii publice sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Idealurile, ţelurile şi exigenţele lui Traian Chelariu.
 Vizualizări articol: 1162 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Idealurile, ţelurile şi exigenţele lui Traian Chelariu3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei