Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2011 - Anul XVI, nr. 162 (4760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră naţională

Expoziţia documentară „Sistemul austriac de forturi de la Gura Humorului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din oraşul Gura Humorului etalează, în aceste zile, Expoziţia documentară „Sistemul austriac de forturi de la Gura Humorului”.

 

Expoziţia vizează istoria fortificaţiilor austriece din zonă

Expoziţia, prezentată vineri la deschiderea oficială a Zilelor Humorului 2011, odată cu vernisajul Salonului-concurs de Grafică satirică din cadrul Festivalului „Umor... la Gura Humorului” şi a expoziţiilor personale ale caricaturiştilor Ştefan Popa POPA’S, Gabriel Bratu, Radu Bercea, Viorel Corodescu COV şi „in memoriam” Sorin Postolache şi Benedict Gănescu, vizează istoria fortificaţiilor austriece din zonă.

Materialul documentar (planuri, hărţi, documente din Arhivele de Stat de la Viena), oferit de dr. Mugur Andronic de la Muzeul Bucovinei, a fost completat cu fotografii, documente şi relicve (oase de cerb, cioburi ceramice şi de sticlă, feronerie, dar şi o monedă austriacă din anul 1816) descoperite în grădina proprie de inginerul humorean Ciprian Malanca.

Subiectul, care a fost prezentat de dr. Mugur Andronic la Congresul Mondial de Arheologie de la Dublin, Irlanda, 2008, a constituit, aşa cum spune el, „prima reprezentare a Bucovinei la o manifestare mondială în domeniul istoric, din toate timpurile”.

 

„Un prim pas dintr-un mare proiect european”

„Importanţa sistemului defensiv din Carpaţii Bucovinei - apreciază  dr. Mugur Andronic - se poate încadra în mod cert în patrimoniul european de natură militară, istoria sa fiind până acum practic o necunoscută în tărâmul ştiinţific naţional şi internaţional”.

Expoziţia etalează şi un panou care cuprinde numele celor 45 de primari ai localităţii Gura Humorului, de la Iosef Kampani (1853 - 1863), la actualul edil al urbei, Marius Ursaciuc.

După cum a spus primarul Marius Ursaciuc la deschidere, expoziţia, care este „o premieră locală şi naţională”, reprezintă „un prim pas dintr-un mare proiect european”, prin care cele 14 forturi austriece din zona Humorului vor fi scoase la iveală, oferind „un nou punct de interes major pentru cei care vor vizita localitatea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia documentară „Sistemul austriac de forturi de la Gura Humorului”.
 Vizualizări articol: 1226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Expoziţia documentară „Sistemul austriac de forturi de la Gura Humorului”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei