Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Categoria Tezaur

Expoziţia „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava se deschide, în intervalul 18 martie - 3 aprilie a.c., expoziţia „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”.

 

Obiecte masonice din Transilvania

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, expoziţia va prezenta în premieră la Suceava diverse obiecte masonice din Transilvania.

Catalogul expoziţiei, realizat la Suceava, oferă o serie de informaţii referitoare la istoria primei loje masonice sibiene (St. Andreas zu den drei Seeblattern / Sf. Andrei la cele trei frunze de lotus), atestată între anii 1767 - 1790.

În componenţa acestei loje se regăsesc nume reprezentative din elita politică şi intelectuală care reflectă caracterul multietnic şi cosmopolit al Sibiului.

 

Rarităţi patrimoniale din categoria Tezaur

Din colecţia de obiecte masonice ale Muzeului Naţional Brukenthal (colecţie care cuprinde 163 de piese intrate în patrimoniul muzeului prin achiziţii şi donaţii la sfârşitul sec. al XIX-lea) vor fi prezentate la Suceava un număr de 72 de obiecte, care sunt grupate în catalogul expoziţiei după tipologie şi utilizarea lor în timpul ceremoniilor.

Piesele, care constituie rarităţi patrimoniale din categoria Tezaur, au o valoare totală de asigurare de 73.200 de lei, suma pentru plata primei de asigurare în vederea expunerii la Suceava fiind colectată de la sponsori.

 

Medalia din argint a lui Samuel von Brukenthal

Alături de colanele masonice şi de diverse obiecte de ritual (mistrie din alamă aurită, bogat ornamentată, cu mâner din lemn de abanos şi fildeş, echer, compas, stilet şi spadă din alamă aurită, sau alte piese de factură simbolică) va fi expusă medalia din argint (43,32 gr.) a lui Samuel von Brukenthal, o piesă deosebită realizată probabil într-un atelier din burgul german Halle, datată 24 iunie 1744, aşadar cu mult înaintea constituirii lojii masonice de la Sibiu.

Medalia, care prezintă pe avers efigia lui Samuel von Brukenthal, Maestru de scaun, aşezat şi sprijinit de un glob pământesc (purtând însemne masonice: colan cu echer, şorţ...), cu legenda „STVDIO, SAPIENTIA, SILENTIO”, are pe revers imaginea oraşului Halle şi trei mâini unite reprezentând ipostazele înfrăţite „apărare, educare, asigurarea hranei”, şi legenda „ET NON FVCATA AMICITIA QVID NOBILIVS” şi, în exergă, „HALLE MDCCXLIV / D.XXIV.IVN”.

*

Expoziţia, aşa cum subliniază directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, „este un eveniment strict muzeal”, organizat fără implicarea Masoneriei din România, eveniment care se realizează ca urmare a parteneriatului încheiat între instituţia muzeală suceveană şi Muzeul Naţional Brukenthal. 

 

 

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal (1721- 1803), care a studiat dreptul, filosofia şi ştiinţele politice şi administrative la universităţile din Halle şi Jena, a devenit mason în timpul studenţiei, fiind primit în Loja masonică din Magdeburg.

A ocupat diverse funcţii (cancelar provincial, grefier şi vicenotar al magistratului de Sibiu...) şi, după ce a fost înălţat la rangul de baron de către împărăteasa Austrei, Maria Tereza, a devenit guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777 - 1787).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”.
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei