Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 feb 2011 - Anul XVI, nr. 48 (4646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Omagiere, “Ion Irimescu - 108”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sâmbătă, 26 februarie, la Fălticeni, au început manifestările prilejuite de împlinirea a 108 ani de la naşterea maestrului Ion Irimescu.  În biserica de la Oprişeni, unde pictura este realizată de Maestru în anii studenţiei sale, a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Voievozi” Oprişeni, Camil Dăscălaşu, şi de preotul Gheorghe Brădăţan.

Faţă de anii precedenţi, când biserica devenea neîncăpătoare, la slujba de pomenire a celebrului artist, de sâmbătă, au participat doar câteva cadre didactice, pictorul Gabrel Baban, câţiva consilieri locali, inspectorul general adjunct Mihai Vitcu, primarul Vasile Tofan, câţiva apropiaţi ai maestrului şi cei ce au organizat evenimentul, familia directorului Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Gheorghe Dăscălescu.

Rostirea învăţăturilor din Evanghelie şi cântarea „Veşnica pomenire” au fost făcute de către preotul Gheorghe Brădăţan, nelipsit de la toate evenimentele găzduite de muzeul care poartă numele Maestrului.

„În fiecare an, cei care îl au la inima lor pe Maestrul Ion Irimescu se adună aici, în această biserică. Maestrul ne cheamă şi ne invită la mormântul său pentru că şi în învăţătura bisericii noastre un loc aparte îl are cultul şi pomenirea celor adormiţi întru Domnul. Despre Maestrul Ion Irimescu nu putem vorbi noi prea multe, pentru că opera dumnealui exprimă mai mult. Noi doar încercăm să vorbim despre Ion Irimescu. De fiecare dată ne aducem aportul prin rugăciune, prin bunăcuviinţă şi respect faţă de personalitatea şi valoarea lui. Prin lucrul mâinilor sale, prin darul lui Dumnezeu pe care îl pomenea mereu, a lăsat o mare valoare oraşului, care încă mai trebuie cercetată”, a spus preotul Brădăţan.  

După slujba parastasului, cei prezenţi s-au recules la mormântul maestrului din Cimitirul Oprişeni. Maestrul Ion Irimescu a încetat din viaţă în noaptea de 27 spre 28 octombrie 2005, în locuinţa sa din Fălticeni, la vârsta de 102 ani.  

 

Expoziţia de artă “3 Neamţu”

Manifestările, organizate la Fălticeni sub genericul “In memoriam Ion Irimescu, 108 ani de la naştere (1903-2011)”, au continuat ieri în sala de festivităţi „Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, unde a fost vernisată expoziţia de artă “3 Neamţu”, care reuneşte lucrări ale artiştilor plastici Cela Neamţu, Costin Neamţu şi Lisandru Neamţu. Expoziţia a fost prezentată de prof. univ. Gheorghe Macarie, scriitorul Grigore Ilisei şi prof. Gheorghe A.M. Ciobanu. Manifestarea de ieri a cuprins şi un concert cameral, susţinut de tânărul pianist Laur Hreniuc şi de Grupul vocal al Fundaţiei Culturale “Ion Irimescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omagiere, “Ion Irimescu - 108”.
 Vizualizări articol: 696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Omagiere, “Ion Irimescu - 108”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei