Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 dec 2010 - Anul XV, nr. 304 (4595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie tematică

“Iarnă în Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeria „Bucovina” de la parterul Palatului Administrativ etalează, până pe data de 5 ianuarie 2011, o expoziţie tematică dedicată anotimpului hibernal.

Expoziţia, cu genericul „Iarnă în Bucovina”, reuneşte un număr de 53 de lucrări semnate de Ana Candrea Constantin, Ioan Bodnar, Gheorghe Ropciuc, David Croitor, Alina Lăzăreanu, Valentin Tipa, Cristina Lauric, Iulian Dziubinschi, Liviu Ciornei, Mihai Varzari, Liana Lupulescu, Ioana Poiată, Gheorghe Crăciun, Nicolae Zepciuc, Doina Vianora Catargiu, Dumitru Rusu, Ioan Manole şi Iosif Csukat.

Circumscrisă programului „Crăciun în Bucovina”, expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina, va fi itinerată în ianuarie la Cernăuţi în cadrul acţiunilor culturale parteneriale transfrontaliere.

 

Nume cu rezonanţă în plastica bucovineană şi prezenţe inedite

În expoziţia deschisă cu două zile înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, alături de nume cu rezonanţă în plastica bucovineană (precum Ana Candrea Constantin - decanul de vârstă al artiştilor suceveni, Doina Vianora Catargiu - căreia i s-a conferit săptămâna trecută, la ediţia 2010 a Salonului artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava, Premiul „Opera Omnia”, Dumitru Rusu, onorat la acelaşi salon cu Premiul de consecvenţă pentru sprijinirea permanentă a artei de amatori, sau Iosif Csukat, care a primit Premiul I la secţiunea pictură...), s-au înregistrat şi prezenţe inedite, ca cea a lui Ioan Manole, binecunoscut publicului sucevean ca poet, realizator şi moderator de emisiuni de televiziune.

 

Gheorghe Crăciun, din Voitinel

Un nume care atrage atenţia la această expoziţie cu tematică hibernală este cel al lui...Gheorghe Crăciun.

Nu mai puţin de zece lucrări în ulei (peisaje de iarnă, scene de muncă în pădure...) etalează pictorul autodidact din Voitinel, purtător al unui nume vechi în această zonă, fiindcă (aşa cum se consemnează într-un document aflat în păstrare la Sfânta Mănăstire Suceviţa), la 1582, domnul Moldovei, Iancu Sasul, confirma unor supuşi proprietatea satelor Horodnicul de Sus şi Horodnicul de Jos, din Ţinutul Sucevei (sate situate dincoace de pârâul Voitinel, peste care se află baştina pictorului), deoarece „uricele de întărire ce au avut moşii lor de la Ştefan cel Bătrân” (cel Mare), „au ars cu casele lui Crăciun”.

 

Lumea asprilor truditori ai pădurii

Gheorghe Crăciun, care a mai expus până acum în câteva expoziţii colective, se remarcă de această dată nu numai datorită numelui, ci şi prin calitatea lucrărilor, în care, aşa cum spune el, prezintă lumea din jurul său.

Lumea satului bucovinean, lumea asprilor truditori ai pădurii, a tăietorilor de lemne care cu mâinile strânse pe coada securii doboară arborii sub lumina îngheţată a lunii.

Gheorghe Crăciun, din Voitinel, despre care, cu siguranţă, vom mai auzi de acum înainte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Iarnă în Bucovina”.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Iarnă în Bucovina”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei