Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 dec 2010 - Anul XV, nr. 284 (4575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Mănăstirea Voroneţ

In memoriam Petru Comarnescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luna noiembrie, care a marcat rotund în acest an atât ziua naşterii, cât şi cea a trecerii în veşnicie a lui Petru Comarnescu, ar fi trecut poate fără să stârnească frisonul memoriei faţă de remarcabila personalitate a publicistului, scriitorului, criticului şi istoricului de artă, filosofului şi antropologului, teatrologului şi traducătorului, care şi-a dorit şi şi-a găsit odihna în cimitirul Mănăstirii Voroneţ, dacă obştea monahală a mănăstirii, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi câţiva slujitori ai culturii locale nu s-ar fi îngrijit de organizarea unui moment de omagiere.

 

„Confluenţe providenţiale”, în cadrul unui moment de omagiere cu dominantă comemorativă

Un moment de omagiere cu dominantă comemorativă, întrucât luna lui Brumar, care înscrie în 23 (în anul 1905) data naşterii umanistului de erudiţie renascentistă, marchează totodată, în ziua de 28 a lunii, stingerea sa din viaţă (în anul 1970), slujba de pomenire la împlinirea a patru decenii de la deces fiind oficiată duminică, la mormântul străjuit de monumentul realizat de sculptorul George Apostu, de ÎPS Pimen Suceveanul.

Comunitatea monahală a Mănăstirii Voroneţ a făcut parastasul şi pomenirea de cuviinţă invitându-i apoi pe participanţi într-una din odăile de primire a oaspeţilor, unde s-a organizat un medalion comemorativ în cadrul căruia a fost prezentată cartea „Confluenţe providenţiale (Petru Comarnescu şi Ioan Gh. Vrăneanţu)”, lucrare elaborată în cadrul Muzeului Bucovinei, sub egida Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, prin care criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan continuă demersul sublinierii contribuţiei culturale şi reabilitarea numelui lui Petru Comarnescu, ocultat atât în timpul vieţii, dar uitat şi insuficient valorizat şi în prezent.

În anul 2005, cu prilejul organizării la Suceava a „Centenarului Petru Comarnescu”, Nicolae Cârlan a îngrijit volumul „Documentar memorialistic”, care reproduce, în cele 150 de pagini, fragmente de corespondenţă, rapoarte şi referate întocmite de Petru Comarnescu în urma călătoriilor efectuate (în cea de-a doua jumătate a anilor ’60) la Paris, Roma şi în SUA, precum şi câteva studii semnate de îngrijitorul ediţiei.

 

Petru Comarnescu în context voroneţian şi cuvinte de credinţă şi înţelepciune

În cadrul medalionului, moderat de conf. univ. dr. Cornelia Balan, s-au făcut referiri biografice, s-a vorbit despre Petru Comarnescu în context voroneţian (maica stareţă stavrofora Irina Pântescu, mohahiile Elena Simionovici şi Gabriela Platon), s-au subliniat apariţii editoriale dedicate personalităţii şi operei umanistului (studiul monografic „Petru Comarnescu, un neliniştit în secolul său”, elaborat de cercetătoarea Monica Grosu), s-au reiterat doleanţe (preluarea de către mănăstire a Fondului documentar „Petru Comarnescu”, aflat acum în custodia Muzeului Bucovinei), dar s-au ascultat şi cuvinte de credinţă şi înţelepciune (despre „neîntinarea lucrului lui Dumnezeu” şi despre „simţul sfânt al proprietăţii”) precum şi aduceri aminte (despre frumuseţea vieţii la ţară şi despre „cât de frumos mirosea pământul”) din anii copilăriei ÎPS Pimen.

Şi pentru că prof. Nicolae Cârlan a oferit cărţi pentru biblioteca monahală, precum şi tuturor celor care au participat la momentul comemorativ, fiind vorba de o „zi a darurilor” (aşa cum a remarcat monahia Elena), artista plastică Danny Zărnescu a dăruit mănăstirii una din lucrările sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului In memoriam Petru Comarnescu.
 Vizualizări articol: 1463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
In memoriam Petru Comarnescu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei