Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 nov 2010 - Anul XV, nr. 279 (4570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Anul Mircea Streinul

Ziua Bucovinei, cu Dinu Olăraşu şi Ion Drăguşanul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Bucovinei a fost sărbătorită anticipat la Suceava, miercuri, 24 noiembrie a.c., printr-o manifestare în care poetul şi cantautorul folk Dinu Olăraşu şi scriitorul Ion Drăguşanul şi-au lansat împreună cele mai recente producţii de autor.

 

Sub genericul Anul Mircea Streinul

Manifestarea, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Editura „Muşatinii”, „Monitorul de Suceava”, Fundaţia „Bucovina viitoare”, Muzeul Bucovinei, Centrul Cultural Bucovina şi Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, a reunit în sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii un public alcătuit preponderent din prieteni, oficialităţi şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale locale.

Aşa cum a subliniat la deschidere directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, evenimentul s-a circumscris Anului Mircea Streinul, anul cultural 2010 în perimetrul bucovinean, sub genericul căruia instituţiile culturale din administrarea Consiliului Judeţean Suceava au organizat, începând din ianuarie, când a fost aniversat cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani poetul martir Vasile Pânzariu, o amplă suită de manifestări.

 

„Un întrupător singular de inimă şi minte bucovineană”

Amfitrionul evenimentului, scriitorul Ion Drăguşanul, care s-a prezentat în faţa participanţilor cu cărţile lui Mircea Streinul, accentuând faptul că, alături de multe alte scrieri aparţinând unor autori bucovineni, „acestea sunt cărţile pe care avem obligaţia să le restituim bibliotecilor” (în sensul retipăririi şi repunerii lor în circulaţie), a salutat publicul mulţumindu-i lui Dumnezeu care l-a binecuvântat cu o mulţime de prieteni.

Ion Drăguşanul (pe care unul dintre prietenii prezenţi, graficianul Mihai Pînzaru PIM, l-a apreciat ca fiind „un împătimit de istoria adevărată” şi „un prieten al celor peste care a căzut uitarea”) s-a referit la Mircea Streinul ca la „personajul plenar al Bucovinei”, personaj pe care în „Revista Bucovinei” de la începutul acestui an (publicaţie semestrială care, din păcate, şi-a întrerupt apariţia) îl prezenta ca fiind „un întrupător singular de inimă şi minte bucovineană”.

 

„Ca să fii fericit / E de-ajuns o mână de prieteni...”

Ion Drăguşanul, care şi-a exprimat „revolta împotriva Bucovinei înstrăinate” („înstrăinată în noi înşine şi din pricina noastră”) în editorialul publicat în aceeaşi zi în „Monitorul de Suceava”, l-a invitat în faţa auditoriului pe Dinu Olăraşu (de care-l leagă o sinceră prietenie care s-a legat din colaborarea la organizarea şi realizarea Festivalului de muzică folk „La Suceava, în cetate”), care a venit cu chitara, dar şi cu o carte de versuri şi un CD de muzică folk.

Cu aceeaşi preţuire pentru prieteni ca şi Ion Drăguşanul, Dinu Olăraşu şi-a început recitalul cu binecunoscutu-i cântec în care spune că „N-ai nevoie de foarte multe / Ca să fii fericit / E de-ajuns o mână de prieteni / În asfinţit...”.

 

„O taxă vamală pe nopţi nedormite pentru poezie”

Cea de-a şasea carte de versuri a lui Dinu Olăraşu, intitulată „Vamă” (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010) a fost prezentată de directorul Centrului Cultural Bucovina, poetul Vasile Ursachi.

Apreciind volumul ca fiind „o taxă vamală pe nopţi nedormite pentru poezie”, volum cu versuri de o mare concizie, în care mesajul poetic „se comprimă aidoma puterii stejarului în ghindă”, Vasile Ursachi a remarcat la autor „formidabile viziuni poetice” concentrate în poezii scurte, adevărate „radiografii ale momentului de inspiraţie”.

Dinu Olăraşu, pe care Ion Drăguşanul îl consideră „ultima rubedenie a lui Nichita Stănescu”, a mărturisit că este încredinţat că „poezia şi cântecul pot adăuga împreună măcar un miligram la frumuseţea lumii”.

 

Una dintre cărţile fundamentale necesare cunoaşterii spiritualităţii  bucovinene

Lucrarea lui Ion Drăguşanul, „Povestea aşezărilor bucovinene” (Editura Muşatinii, Suceava, 2010), două volume care însumează peste 1000 de pagini, care prezintă 288 de vetre de locuire din perimetrul bucovinean, este, cu siguranţă, lucrarea care-l va înveşnici întru nemurire pe autor.

Lucrarea (ca şi „Mărturisitorii - O istorie a scrisului bucovinean”, Editura Muşatinii, Suceava, 2007 - cca. 800 de pagini în care Ion Drăguşanul  prezintă o galerie de peste 100 de autori, de la Teodor Racoce şi Vasile Ţintilă, la contemporanii Vasile Pânzariu şi Dumitru Oniga) se înscrie între cărţile fundamentale necesare cunoaşterii spiritualităţii bucovinene.

Cu copertele ilustrate cu reproduceri ale unor decupaje din tablourile lui Eugen Maximovici, cele două volume semnate de Ion Drăguşanul (care au ataşate la final harta etnografică a Bucovinei întocmită pe temeiul recensământului oficial din anul 1910) sunt rezultatul unei documentări laborioase.

„Povestea aşezărilor bucovinene” (care apare în foileton în „Monitorul de Suceava”) este, ca şi celelalte cărţi ale lui Ion Drăguşanul, o scriere  mărturisitoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Bucovinei, cu Dinu Olăraşu şi Ion Drăguşanul.
 Vizualizări articol: 774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ziua Bucovinei, cu Dinu Olăraşu şi Ion Drăguşanul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei