Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 nov 2010 - Anul XV, nr. 267 (4558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

La Casa Prieteniei s-a deschis expoziţia „Francezi şi români în Marele Război”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Casa Prieteniei din municipiul Suceava a avut loc miercuri vernisajul  expoziţiei documentare „Francezi şi români în Marele Război”, expoziţie care concentrează pe 12 panouri, în imagini şi text, Marele Război (Primul Război Mondial, 1914-1918).

Vernisajul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Departamentului de Nord – Franţa. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, care a propus ca acţiunile comune ale Bucovinei şi Departamentului de Nord – Franţa să se desfăşoare mai des, atât la Suceava, cât şi în Franţa.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că „expoziţia doreşte să marcheze o veche sărbătoare, <Armistiţiul româno-francez>, armistiţiu care până în anul 1945 se sărbătorea anual. Evident că perioada comunistă l-a şters din motive obiective cunoscute. Expoziţia, care se desfăşoară pe 12 panouri, prezintă momente importante din colaborarea şi cooperarea româno-franceză din timpul Primului Război Mondial şi faptul că francezii au sprijinit foarte mult România şi armata română”.

Delegaţia din Franţa - Departamentul de Nord – a fost formată din Monique Denise (Consilier general), Jean Claude Debus (Consilier general), Eric Renaud (Consilier general), Dominique Lefevre (asistenta Preşedintelui Departamentului de Nord), Grégory Blin, Director Dripe (Direcţia Relaţii Internaţionale şi Programe Europene), Elena Alboi Sandru, responsabil proiect.

 

„România este sora mai mică a Franţei”

Dominique Lefevre a amintit că „istoria României seamănă mult cu istoria Franţei” şi că este „mişcată”, de fiecare dată, când aude că „România este sora mai mică a Franţei”.

Expoziţia a fost realizată exclusiv de partea franceză, de ECPAD (Etablissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Defense), iar catalogul expoziţiei, care s-a distribuit gratuit, a fost realizat tot de acelaşi departament.

Cele 12 panouri, în imagini şi text, despre Primul Război Mondial, 1914 – 1918, vor sta în expoziţie timp de o lună. Evenimentul cultural s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Judeţean Suceava şi Departamentul de Nord – Franţa.

 

Cântece franceze pe tema războiului

La vernisaj a fost prezent, şi i-a încântat pe tinerii prezenţi la eveniment, artistul francez Eric Bleuzé, care, purtând o uniformă militară din perioada Primului Război Mondial, a interpretat câteva fragmente muzicale. Repertoriul cântăreţului este compus din cântece pe tema războiului, cântece pentru copii şi varietăţi ale muzicii franceze: Serge Gainsbourg, Charles Aznavour, Jo Dassin, Edith Piaf. Aseară, la Muzeul de Istorie, artistul francez Eric Bleuzé a susţinut concertul „À la guerre comme à la guerre….(L’amour et la morte)”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Casa Prieteniei s-a deschis expoziţia „Francezi şi români în Marele Război”.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
La Casa Prieteniei s-a deschis expoziţia „Francezi şi români în Marele Război”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei