Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Albia râului Moldova

O coastă şi un fragment de omoplat de mamut, pe prundişul din zona Ariniş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosilelor de mamut scoase la iveală în acest an de apele râului Moldova, în apropierea oraşului Gura Humorului, li se mai adaugă încă două relicve descoperite, la sfârşitul săptămânii trecute, pe prundişul din zona Ariniş.

 

Oasele fosile se aflau la o distanţă de circa 30 de metri unul de altul

Avocatul Viorel Ignat, care şi-a petrecut weekendul în aer liber pe malul răului Moldova, unde a găsit două oase fosilizate de dimensiuni apreciabile, o coastă (crăpată şi despicată de-a lungul) şi un fragment de omoplat de mamut, le-a predat ieri arheologului dr. Bogdan Petru Niculică pentru colecţia paleontologică a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava.

Oasele fosile, descoperite întâmplător, se aflau pe prundişul albiei râului la o distanţă de circa 30 de metri unul de altul.

Având în vedere seria surprizelor paleontologice oferite de râul Moldova, descoperiri care s-au succedat începând cu luna iunie a acestui an (măsea, femur, tibie de mamut lânos - Mammuthus Primigenius), dar şi un fildeş descoperit pe Valea Brodinei, dr. Bogdan Petru Niculică susţine că apele râului „au deranjat undeva un punct fosilifer”.

 

Cercetările pentru identificarea punctului fosilifer vor fi reluate la primăvară

Toate aceste oase fosile au fost recoltate din albia râului pe o distanţă de circa 3 km, între Frasin şi Piatra Pinului.

Deşi s-au efectuat cercetări pentru identificarea locului din care-ar putea proveni relicvele, acesta nu a fost depistat până acum.

Bogdan Petru Niculică susţine că toate fosilele descoperite în albia râului Moldova, „puteau fi aduse de la distanţă”, fiind vorba de „material rulat în decursul anilor”, adică „purtat de apă”.

Cercetările pentru identificarea punctului fosilifer vor fi reluate în primăvara anului următor.

 

 

Fosile de mamut

Primele fosile de mamut au fost descoperite în albia râului Moldova în vara acestui an. Humoreanul Mircea Covaci, care scotea piatră din albia râului în zona Piatra Pinului, a găsit în luna iunie un femur de mamut (cu lungimea de 121 cm, cântărind aproximativ 40 kg), iar Marcel Şomâtcă a descoperit, în zona Bucşoiţa-Voroneţ, o măsea (de circa 28 cm lungime).

Tibia, cu o lungime de 78 cm şi cântărind circa 20 kg., descoperită ulterior de medicul stomatolog Cătălin Dolcean, care se afla la scăldat cu fiul său Fabian, aparţine aceleiaşi specii de mamut lânos.

La începutul lunii septembrie, un adolescent de 15 ani, Ionuţ Silviu Ursulean, a găsit, pe Valea Brodinei, un fildeş destul de bine conservat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O coastă şi un fragment de omoplat de mamut, pe prundişul din zona Ariniş.
 Vizualizări articol: 1987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O coastă şi un fragment de omoplat de mamut, pe prundişul din zona Ariniş5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei