Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 oct 2010 - Anul XV, nr. 250 (4541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica plastică

O diadă artistică: Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă “Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis, la sfârşitul săptămânii trecute, expoziţia de pictură, grafică şi tapiserie a artistelor plastice sucevene Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu.

 

Sub semnul dialogismului

Expoziţia, care continuă şirul prezenţelor publice în duet pe simezele sucevene ale celor două creatoare, care, aşa cum a remarcat la vernisaj artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici, “şi-au dedicat cu precădere sufletul învăţământului artistic, pregătind numeroase generaţii de elevi cărora le-au format educaţia estetică”, etalează, într-o desfăşurare armonioasă, un număr de circa 30 de lucrări.

O expoziţie pe care lectorul univ. dr. Emanuela Ilie a aşezat-o sub semnul dialogismului, termen potrivit să exprime multitudinea de forme de expresie plastică ale acestei “diade artistice”.

O diadă care reuneşte două colege despre care Lucia Puşcaşu a accentuat că, prin manifestările expoziţionale susţinute împreună de o bună bucată de vreme, “vin tare din urmă”.

 

“Similitudini neaşteptate” şi “particularităţi stilistice distinctive”

Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu sunt două creatoare care au o serie de “afinităţi secrete”, care pot fi sesizate în lucrările lor prin “similitudini neaşteptate”, care “fac trimitere la revelaţie”, dar care prezintă şi diferenţe, “particularităţi stilistice distinctive”, care diversifică discursul plastic şi subliniază totodată identitatea artistică a fiecăreia.

Faptul că ambele artiste se prezintă de această dată cu noutăţi, nu doar prin faptul că etalează lucrări recente, ci pentru că abordează modalităţi de expresie inedite sau ne propun lucrări cu care nu ne-au confruntat până acum, este o dovadă că spiritul lor creator continuă să fie viu şi efervescent, că nu se lasă pradă unor convenţii încremenite.

 

Calitatea, compoziţia şi cromatica tapiseriilor Eugeniei Goraş

Eugenia Goraş expune, alături de câteva lucrări de pictură în care-şi păstrează stilul şi maniera de lucru (“Bolta”, “Culorile toamnei”…), patru tapiserii care n-au fost prezentate niciodată publicului (realizate la războiul de ţesut vertical, în tehnica haute lisse), piese de dimensiuni apreciabile care-au determinat-o pe Lucia Puşcaşu să mărturisească faptul că este de-a dreptul surprinsă de calitatea, compoziţia şi cromatica acestora.

În expozeul său, Emanuela Ilie a făcut referire atât la migala în execuţie şi la atenţia pe care o acordă artista detaliului, cât şi la colorit, la “fiorul cromatic” stârnit de unele forme abia ghicite în compoziţie.

 

Grafică realizată de Georgeta Gheorghiu cu ajutorul calculatorului

Noutatea prezentată de Georgeta Gheorghiu constă în lucrările de grafică realizate cu ajutorul calculatorului (forme şi jocuri cromatice cu titluri ca “Ipostaze”, “Metamorfoză”, “Supliciu”…) perfect integrabile acuarelelor sale (intitulate “Strălucire”, “Toamnă”, “Dealuri”, “Profil”…) şi agreate de lucrările în ulei (“Structură vegetală”, “Margine de pădure”, “Zeităţi antice egiptene”…).

Calculatorul, aşa cum a spus Emanuela Ilie, nu mai este privit de artişti ca fiind “marele duşman al vizualului autentic”.

Georgeta Gheorghiu a înţeles că este un instrument prin care poate da expresie acestei “serii de reverii solitare pândită de nostalgii”.

 

Există prietenie în lumea artistică

Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu sunt în măsură să ne convingă, într-un context bulversant, că este posibilă reaşezarea durabilă a lucrurilor, că există prietenie în lumea artistică şi că exercitarea tenace a propriilor aptitudini creatoare produce rezultate care nu rămân neremarcate.

Se pare că, după cum a conchis Emanuela Ilie (care descinde din lumea literelor), aşa cum nu noi ne scriem cărţile, ci cărţile ne scriu pe noi, se poate spune, trecând în sfera artelor plastice, că nu artiştii fac lucrările, ci lucrările îi fac pe aceştia.

Un vernisaj care a avut parte la final şi de un segment muzical, un recital de muzică veche susţinut la lăută de Cristi Lazăr.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O diadă artistică: Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu.
 Vizualizări articol: 1289 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O diadă artistică: Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei