Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 oct 2010 - Anul XV, nr. 246 (4537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Ziua Artelor

Expoziţia maeştrilor ştefanişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu prilejul manifestărilor aniversare organizate de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava pentru a marca împlinirea unui secol şi jumătate de la înfiinţare, s-a deschis, la jumătatea săptămânii trecute - când s-a sărbătorit Ziua Artelor - într-una din sălile de la parterul instituţiei şcolare sucevene, expoziţia de pictură cu genericul „Spre ficţiune prin fereastra realităţii”.

 

Lucrări care concentreazăaproape un veac de creaţie plastică bucovineană

Expoziţia, dedicată maeştrilor ştefanişti, trei foşti profesori ai liceului şi un fost elev - devenit profesor universitar la catedra de pictură murală a Academiei de Arte din Bucureşti - etalează lucrări care concentrează aproape un veac de creaţie plastică bucovineană.

Aşa cum a remarcat la vernisajul expoziţiei directorul colegiului, prof. Dan Popescu, este vorba de maeştrii Ilarion Şuhan, Ion Cârdei, Dimitrie Loghin şi Ion Grigore, ceea ce nu înseamnă că nu există şi alte nume în istoria liceului, care pot completa această galerie.

Patru maeştri, pe care artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, i-a prezentat prin prisma artistului-profesor, a creatorului-dascăl care formează şi îndrumă elevi, dar care marchează totodată cu propria operă spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea artistică.

 

De la un „măestru suplinitor de desemn”, la spiritul tutelar al vieţii artistice sucevene

Dacă Ilarion Şuhan (1890-1925), un „măestru suplinitor de desemn”, aşa cum apare în scriptele liceului, este un nume mai puţin cunoscut şi din cauza faptului că a decedat în floarea vârstei (35 de ani), Ion Cârdei (1906-1970) a rămas în conştiinţa sucevenilor nu doar ca un profesor apreciat, ci ca artistul care a marcat spaţiul public al urbei cu bustul lui Ciprian Porumbescu, amplasat în anul 1933 în parcul central al oraşului.

Dar evenimentul aniversar care se circumscrie manifestărilor ştefaniste este sărbătorirea în acest octombrie a centenarului naşterii maestrului Dimitrie Loghin (1910-1982), profesorul care a slujit la catedra de desen şi caligrafie a liceului timp de 37 de ani (1926-1973), spiritul tutelar al vieţii artistice sucevene, cel care s-a aflat în fruntea membrilor fondatori ai Cenaclului UAP Suceava.

 

Mucalitul Ion Grigore

Cel de-al patrulea expozant, Ion Grigore, fost elev al liceului (unde l-a avut ca profesor în anii ’50 pe Dimitrie Loghin), devenit la rândul său cadru didactic în învăţământul superior de artă, a participat cu emoţie la vernisaj. Alături de un grupaj de lucrări de pictură realizate în maniera sa proprie (cu o stilistică originală în câmpul figurativului poetizat, prin care s-a impus în plastica românească), Ion Grigore a etalat câteva desene din perioada de licean, desene supervizate de maestrul Dimitrie Loghin.

Iar când a fost nevoit să vorbească (provocat de Lucia Puşcaşu şi de organizatorii manifestării) mucalitul Ion Grigore a mărturisit că atunci cineva l-a întrebat dacă nu cumva a pictat mai multe tablouri cu biserici decât câte lăcaşuri sfinte există în ţară, răspunsul său a fost afirmativ, pentru că...pe unele le-a pictat de două ori. A fost momentul care a înviorat atmosfera oficială a vernisajului şi manifestarea a devenit interactivă.

 

Invitaţie pentru anul 2035

Ion Grigore, pe care prof. Rodica Belţa l-a prezentat sub „augusta triadă a onestităţii, simplităţii şi a farmecului comunicării”, a fost imediat abordat de junii reporteri de la revista liceului şi supus unui tir de întrebări la care a răspuns hâtru şi zâmbitor.

Şi pentru că Ion Grigore a spus, între altele, că a fost prezent şi la aniversarea organizată la împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ sucevene, directorul Dan Popescu (care a rămas să aleagă o lucrare pe care maestrul a oferit-o în dar şcolii) i-a adresat de pe acum (odată cu urările de viaţă lungă) invitaţia de a participa, în anul 2035, la sărbătorirea a 175 de ani ai liceului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia maeştrilor ştefanişti.
 Vizualizări articol: 1174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia maeştrilor ştefanişti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei