Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Moment aniversar

Fundaţia Culturală a Bucovinei, 15 ani de activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fundaţia Culturală a Bucovinei a lansat vineri, la City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, volumul „Pentru promovarea artei şi literaturii în Bucovina” şi a conferit 33 de medalii de argint emise cu prilejul aniversării a 15 ani de activitate.

 

Fundaţia a acordat, pe parcursul a 15 ani, un număr de 299 de premii

Înfiinţată în luna octombrie a anului 1994, cu scopul susţinerii activităţii creatorilor bucovineni (din domeniile literaturii, artelor plastice, muzicii etc.) de un inimos colectiv de iniţiativă alcătuit din personalităţi ale zonei în frunte cu ec. Dumitru Cucu, „bancherul providenţial” care a ştiut să gestioneze cu multă pricepere fondurile acestei fundaţii non-profit (care a acordat, pe parcursul a 15 ani, un număr total de 299 de premii), Fundaţia Culturală a Bucovinei (FCB) reprezintă un etalon de evaluare şi promovare culturală.

Cei 15 ani de activitate (care s-au împlinit în toamna anului trecut) au fost marcaţi acum, în anul XVI, pentru ca volumul intitulat „Pentru promovarea artei şi literaturii în Bucovina” să poată cuprinde şi premianţii fundaţiei de la ediţia jubiliară din anul 2009.

Cartea, în care istoricul dr. Alis Niculică preia şi continuă misiunea de cronicar de la tatăl său, regretatul cercetător şi enciclopedist Emil Satco, aduce la zi istoria activităţii FCB, pornind de la volumul editat la împlinirea unui deceniu de la înfiinţarea fundaţiei.

 

Cât mai mulţi oameni valoroşi în jurul unei idei frumoase

Organizată de FCB împreună cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Shopping City Suceava, manifestarea a constituit un prilej de întâlnire pentru cei care au fost onoraţi de-a lungul anilor cu premiile fundaţiei.

Momentul aniversar a fost salutat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, care l-a felicitat de Dumitru Cucu pentru împlinirile de până acum, manifestându-şi încrederea că acesta va continua „să adune în jurul acestei idei frumoase cât mai mulţi oameni valoroşi”.

Alis Niculică a mărturisit cu emoţie că este onorată de faptul că i s-a încredinţat misiunea de a continua cronica fundaţiei putând astfel să-şi aşeze numele pe coperta lucrării alături de cel al tatălui ei „plecat printre stele”.

Preşedintele fundaţiei, ec. Dumitru Cucu, care a trecut în revistă împlinirile celor 15 ani de activitate evocând numele unor personalităţi culturale care au fost premiate de fundaţie, a accentuat faptul că volumul recent editat este „o lucrare necesară nu atât pentru prezent, cât pentru viitor”, numele celor cuprinşi în această carte rămânând astfel definitiv înscrise pentru posteritate.

 

33 de medalii de argint, cu sigla fundaţiei

Au fost înmânate apoi cele 33 de medalii jubiliare de argint, cu sigla fundaţiei, printre cei onoraţi aflându-se oficialităţi judeţene şi locale, oameni de cultură merituoşi, prima medalie fiind oferită, împreună cu cartea şi cu un frumos buchet de flori, monahiei Elena Simionovici (premiată de fundaţie în anul 2004 pentru lucrarea „Sfânta Mănăstire Voroneţ. Icoane”), odată cu felicitările pentru aniversarea zilei de naştere.

Cvartetul de coarde al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” (alcătuit din Constantin Smochină, Gelu Cuzic, Constantin Belciug şi Doina Chişcă) a susţinut un scurt program muzical.

 

Medalia jubiliară şi volumul „Pentru promovarea artei şi literaturii în Bucovina”

Medalia jubiliară şi volumul „Pentru promovarea artei şi literaturii în Bucovina” au fost conferite următorilor: acad. Dimitrie Vatamaniuc, reprezentanţilor administraţiei judeţene şi locale - Gheorghe Flutur, Vasile Ilie, Angela Zarojanu, Ion Lungu, preşedintelui FCB - Dumitru Cucu, universitarilor Mihai Iacobescu, Vasile Păvăleanu, Mircea A. Diaconu, cercetătorului Vasile Schipor, monahiei Elena Simionovici şi preotului Viorel Vârlan, artistei plastice Elena Greculesi, criticului de artă Valentin Ciucă, scriitorilor - Ion Holban, Ion Beldeanu, Constantin Arcu, Nicolae Cârlan, Ion Cozmei, Constantin Hrehor, Ioan Ieţcu, Constantin Severin, Alis Niculică, reprezentanţilor unor instituţii culturale - Aurel Buzincu, Gheorghe Gabriel Cărăbuş şi Constantin-Emil Ursu, reprezentanţilor mediului de afaceri / susţinători ai culturii - Gheorghe David, Violeta Vişinar, Mircea Petrariu, jurnaliştilor Dumitru Teodorescu, Doina Cernica şi Tiberiu Cosovan, Cvartetului de coarde al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fundaţia Culturală a Bucovinei, 15 ani de activitate.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Fundaţia Culturală a Bucovinei, 15 ani de activitate3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei