Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2010 - Anul XV, nr. 241 (4532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

Nicolae Zepciuc şi „Harul lui Dumnezeu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeria de artă amenajată pe palierul secţiei de profil a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” prezintă, de săptămâna trecută, expoziţia de pictură cu genericul „Harul lui Dumnezeu”, care reuneşte 30 de lucrări în ulei semnate de Nicolae Zepciuc.

 

„Un copil mare, cu ochi albaştri”

O expoziţie cu „un titlu aparte”, aşa cum a remarcat la vernisaj directorul bibliotecii judeţene, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, un titlu care vizează deopotrivă tematica preponderent religioasă a lucrărilor, dar şi înzestrarea artistică a autorului, talentul cu care acesta s-a născut prin graţie divină, darul pe care l-a primit spre a zămisli frumuseţi, pe care le împarte generos cu semenii săi.

Nicolae Zepciuc, care se exprimă entuziast prin culoare, este, aşa cum l-a caracterizat graficianul Mihai Pînzaru PIM, „un copil mare, cu ochi albaştri”, un om pentru care bucuria de a picta este supremă.

 

„Pictura este prea frumoasă ca s-o fac într-un sigur stil”

Nicolae Zepciuc este un autodidact. Nu a urmat şcoli vocaţionale, nu a avut îndrumare formatoare şi nici nu a stat în preajma cuiva de la care să deprindă meşteşugul picturii.

Pictura este pentru el o formă de liniştire interioară, de detaşare de cotidian, de curăţare de orice urmă de zgură existenţială.

Nicolae Zepciuc etalează „o suită de teme, preocupări, dorinţe exprimate în limbaj plastic”, cum a spus PIM, care reflectă o trăire religioasă.

Ca pictor, nu a părut preocupat să-şi formeze şi să-şi impună o manieră personală de expresie. Are tablouri în care culorile sunt dispuse centrifugal, ca la Van Gogh, sau lucrări în care preia şi dezvoltă forme cubiste decupate parcă din compoziţiile lui Picasso.

„Pictura - spune el direct şi senin - este prea frumoasă ca s-o fac într-un sigur stil”.

 

„Un om iubitor de frumos, foarte perseverent în ceea ce face”

Într-adevăr, aşa cum s-a pronunţat şi pictorul Grigore Micu, pe de o parte „este bine că Nicolae Zepciuc atacă pictura din mai multe părţi” fără să se formalizeze. Pe de altă parte însă, un ghidaj din partea unor cunoscători i-ar fi cu siguranţă benefic. Nicolae Zepciuc are un potenţial creator care trebuie şlefuit.

Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, Cenaclul de pictură, sculptură şi grafică satirică „Dimitrie Loghin” sau Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina pot constitui pentru el structuri de pregătire, îndrumare şi promovare. „E greu să te exprimi prin cuvinte - spunea cineva la vernisaj - darămite prin culoare”.

Înconjurat de membrii familiei, de prieteni şi de fraţi de credinţă, Nicolae Zepciuc are toate motivele să nu se oprească din drum. Şi ce încurajare poate fi mai puternică decât cea venită din partea fiicei sale, care l-a caracterizat cu doar câteva vorbe: „Este un om iubitor de frumos şi este foarte perseverent în ceea ce face”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolae Zepciuc şi „Harul lui Dumnezeu”.
 Vizualizări articol: 868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Nicolae Zepciuc şi „Harul lui Dumnezeu”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei