Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2010 - Anul XV, nr. 223 (4514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Zilele Culturii Polone

„Mai aproape unii de alţii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc joi festivitatea de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Culturii Polone, manifestare organizată de Uniunea Polonezilor din România - Dom Polski sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

 

Oficialităţi şi invitaţi din ţară şi din străinătate

La deschiderea manifestărilor, care s-au desfăşurat în intervalul 16 - 18 septembrie a.c., au participat reprezentanţi diplomatici ai Republicii Polone la Bucureşti (Ex. Sa ambasadorul Wojciech Zajaczkowski), ai comunităţii poloneze din România (în frunte cu deputatul Ghervazen Longher), oficialităţi judeţene (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie şi subprefectul Angela Zarojanu) şi locale (primarul municipiului Suceava, Ion Lungu), invitaţi (preoţi, istorici, filologi, sociologi, etnografi) din ţară şi din străinătate (Polonia, Ucraina, Republica Moldova).

Salutând cea de-a XII-a ediţie a acestor „întâlniri în Bucovina” (întâlniri culturale pe care le-a apreciat ca având „cea mai mare amploare în Europa de Est”), Ex. Sa ambasadorul Wojciech Zajaczkowski a subliniat faptul că relaţiile româno-polone au înregistrat în ultimul timp „o nouă dinamică”, lucru care poate fi remarcat şi prin intensitatea vizitelor şi întâlnirilor între reprezentaţii celor două ţări.

 

„Bun venit în Bucovina!”

Vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, care a transmis participanţilor salutul preşedintelui Gheorghe Flutur, a subliniat existenţa bunelor „relaţii de prietenie, economice şi culturale” între România şi Polonia, adăugând că Suceava poate oferi în acest sens un model de urmat.

Subprefectul Angela Zarojanu, care a adus la rândul său mesajul de salut din partea prefectului Sorin Arcadie Popescu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, urându-le oaspeţilor „Bun venit în Bucovina!”, a subliniat faptul că simpozionul cu genericul „Polonia şi România - legături istorice şi culturale - trecut şi prezent”, care s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor, este „consecinţa unei colaborări de excepţie” între polonezi şi români.

Primarul municipiului, Ion Lungu, care a mărturisit că a venit la deschiderea oficială „din respect faţă de comunitatea poloneză din Suceava, care îşi conservă tradiţiile”, a preluat deviza manifestării, accentuând că „avem nevoie în aceste zile să fim mai aproape unii de alţii” şi le-a urat tuturor o „şedere frumoasă” în oraş, exprimându-şi speranţa că la cea de-a XV-a ediţie Suceava, „care este acum în reconstrucţie, va arăta mult mai bine”.

 

„În lumea istoriei”

Deputatul Ghervazen Longer, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, le-a adresat participanţilor salutul de bun venit, apreciind prezenţa oficialităţilor la manifestare, precum şi a unor invitaţi care de câţiva ani onorează cu prezenţa Zilele Culturii Polone la Suceava.

El a declarat apoi deschise lucrările simpozionului, lucrări care, avându-l ca moderator pe istoricul dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, s-au desfăşurat în cadrul secţiunii „În lumea istoriei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mai aproape unii de alţii”.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Mai aproape unii de alţii”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei