Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 sep 2010 - Anul XV, nr. 221 (4512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a VIII-a

Premiile „Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, festivitatea de acordare a Premiilor „Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”.

 

Cea de-a VIII-a ediţie a decernării premiilor anuale

Manifestarea, organizată de Societatea Culturală „Ştefan cel Mare - Bucovina”, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, a reunit, la cea de-a VIII-a ediţie a decernării premiilor anuale, un însemnat număr de oameni de cultură din perimetrul bucovinean.

Salutând prezenţa participanţilor, cu precizarea că manifestarea organizată în amintirea zilei intrării în eternitate a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost decalată din luna iulie pentru începutul toamnei spre a antrena în participarea la acest act de omagiere a unui număr cât mai mare de tineri, preşedintele executiv al societăţii, prof. dr. Mugur Andronic (alături de care s-au aflat în prezidiu pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prof. univ. dr. Ştefan Purici, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, şi prof. dr. Ion Cozmei, reprezentantul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, membru al Uniunii Scriitorilor din România) a oficiat, pe secţiuni, decernarea premiilor.

 

Prof. dr. Vasile Schipor, „Crucea de Aur a Sf. Ştefan cel Mare” la secţiunea Ştiinţe istorice

La secţiunea Ştiinţe istorice, diploma şi „Crucea de Aur a Sf. Ştefan cel Mare” a fost acordată prof. dr. Vasile Schipor, cercetător ştiinţific la Institutul Bucovina al Academiei Române - Rădăuţi, pentru editarea lucrărilor „Amintiri. Oameni şi locuri din Ţara Fagilor”, de Filimon Rusu, şi „Familia Dugan din Cireş - Opaiţeni”, de Ilie Dugan Opaiţ.

Prezentarea lucrărilor şi laborioasa activitate a cercetătorului a fost făcută de dr. Doina Iavni, de la Direcţia Judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, şi de prof. univ. dr. Ştefan Purici.

Cu „Crucea de argint” a fost premiat dr. Bogdan Petru Niculică, muzeograf la Complexul Muzeal Bucovina, arheolog specialist şi expert patrimoniu cultural mobil, autorul volumului „Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română”, lucrare care vizează perioada de pionierat a arheologiei din Bucovina, editată anul trecut în seria patrimoniu.sv, serie iniţiată şi sprijinită financiar de Direcţia pentru Cultură Suceava. Cartea şi autorul au beneficiat de prezentarea conf. univ. dr. Mircea Ignat.

Au primit menţiune, la secţiunea Ştiinţe istorice, scriitorul şi publicistul George Timu, pentru volumul „Haizerii din Ţara de Sus”, şi prof. Gheorghe Schipor, pentru studiul monografic „Întreprinderea Metalurgică Rădăuţi” (prezentare făcută de ec. Ion Grigoraş).

 

Cercetătorul şi genealogistul Eugen Dimitriu, „Crucea de Aur a Sf. Ştefan cel Mare” la secţiunea Literatură

La secţiunea Literatură, „Crucea de Aur a Sf. Ştefan cel Mare” a fost conferită reputatului cercetător, istoric literar, memorialist şi genealogist Eugen Dimitriu pentru lucrarea „Un album al viselor frumoase” („un excurs în universul cultural mirific al Fălticenilor”, aşa cum a spus autorul). Prezentarea cărţii şi a „seniorului literaturii şi istoriei culturii bucovinene” a fost făcută de prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, care semnează şi prefaţa lucrării.

„Crucea de argint” i-a fost înmânată scriitorului şi publicistului Ion Prelipcean pentru romanul „Proscrisul”. Autor a peste 30 de cărţi, prof. Ion Prelipcean tocmai a scos de sub tipar zilele trecute un nou volum intitulat „România - o ţară sub ocupaţie”, care prezintă documentat „presiunea şi represiunea în sovietizarea României între anii 1944-1964”.

Menţiunea la această secţiune i-a revenit poetului Emil Ianuş, pentru volumul „Poezii alese. Rondeluri şi sonete” (prezentat de Ion Cozmei şi Ion Prelipcean).

 

Artista plastică Lucia Puşcaşu, „Crucea de Aur a Sf. Ştefan cel Mare” la secţiunea  Arte frumoase şi Muzică

Au urmat premiile pentru secţiunea Arte frumoase şi Muzică, care i-au onorat în acest an pe artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici (căreia i s-a conferit „Crucea de Aur”  pentru intensa activitate artistică desfăşurată anul trecut), pe maestrul fotograf Ştefan Petrescu, distins cu „Crucea de Argint” pentru albumul „România - O perspectivă aeriană” (ediţie revăzută şi completată a albumului intitulat „România - O perspectivă inedită”, editat în anul 2002 sub egida Fundaţiei Culturale Române) şi pe tânărul Bogdan Irina, elev al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a primit „Diploma de excelenţă” pentru că a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică. Prezentările au fost făcute de prof. dr. Mugur Andronic, preşedintele executiv al Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare - Bucovina.

 

Simion Gociu, Omul Anului 2009

Premiul „Crucea de Aur Sf. Ştefan cel Mare”, la secţiunea Omul Anului 2009, a fost acordat poetului, jurnalistului şi militantului întru spirit românesc din nordul Bucovinei detrunchiat de ţară, Simion Gociu, cel care a fost, timp de 15 ani, redactorul-şef al ziarului „Concordia”, publicaţie a minorităţii naţionale româneşti din Ucraina.

După înmânarea în aplauzele participanţilor a onorantei distincţii, a urmat momentul lansării câtorva volume, primul dintre acestea fiind cel semnat chiar de Simion Gociu, intitulat „Curcubeu răstignit”, versuri apărute la Cernăuţi la Editura Zelena Bucovina.

Au mai fost lansate volumele „Scrieri istorice”, de Dionisie Olinescu, ediţie îngrijită de dr. Bogdan Niculică (cel de-al VIII-lea titlu din seria „Pagini din istoria şi cultura Bucovinei” editat de Societatea Culturală „Ştefan cel Mare -Bucovina) „Un sat în Bucovina, numit Cacica”, de dr. Mugur Andronic, şi „Pătrăuţii de Sus şi oamenii săi”, cea de-a şaptea carte a lui Dragoş Tochiţă, o monografie etnografică şi folclorică tipărită la Suceava sub egida Societăţii „Ştefan cel Mare - Bucovina”.

Manifestarea, care a beneficiat pe parcursul desfăşurării de un moment muzical susţinut de grupul folk „Simbol” (coordonat de prof. Valentin Ianoş) s-a încheiat cu acordarea de autografe de către autori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiile „Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Premiile „Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei