Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 sep 2010 - Anul XV, nr. 220 (4511)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Pasiune şi sârguinţă

Muzeul din antreu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul lunii februarie a anului 2006, când soţii Vasile şi Loredana Chindriş deschideau, cu emoţie, prima lor expoziţie de pictură în antreul casei din Ilişeşti, spărgând astfel “gheaţa” convenţionalităţii rurale printr-o manifestare inedită, nu mergeau cu gândul atât de departe încât să-şi închipuie că mica încăpere în care se intra direct de pe uliţă se va transforma în muzeu.

 

De la o expoziţie la domiciliu, la un mic muzeu axat pe arealul Ilişeştiului

Vasile şi Loredana Chindriş, care au lucrat împreună într-un atelier de pictură al Cooperaţiei meşteşugăreşti din Gura Humorului (unde s-au cunoscut şi şi-au întemeiat o familie) au testat pentru prima dată pictura pe piatră, lucrările lor de mici dimensiuni bucurându-se de succes, iar originala lor născocire fiind rapid preluată şi răspândită de numeroşi artizani.

Când organizau prima lor expoziţie la domiciliu, cel mai mic dintre cei şapte copii ai soţilor Chindriş avea doar cinci săptămâni.

După mai bine de un an, începând cu data de 1 iunie 2007, familia Chindriş anunţa deschiderea unui muzeu privat, axat pe arealul Ilişeştiului, muzeu în care, alături de o serie de lucrări de pictură semnate de cei doi soţi, dar şi de cele două fiice mai mari (Adina şi Milena, care urmau atunci cursurile Şcolii de Arte “Ion Irimescu” din Suceava), erau expuse piese etnografice, cărţi vechi şi documente colecţionate de la locuitorii comunei.

Ideea a fost binevenită, pentru că în această formulă etalau spre vânzare lucrări de pictură executate de membrii familiei.

 

Unelte din piatră, obiecte din gospodăriile ţărăneşti, cărţi vechi şi documente

Prin înfiinţarea unei societăţi comerciale, colecţia familiei Chindriş era prezentată publicului într-o formă autorizată. Într-o încăpere de doar câţiva metri pătraţi (menţinută, într-o casă cu şapte copii, într-o curăţenie desăvârşită) s-au adunat (cu cheltuială şi sacrificii) piese tot mai multe şi mai interesante.

De la câteva mici unelte din piatră şi cioburi ceramice descoperite în zonă, la obiecte din gospodăriile ţărăneşti, de la cărţi, publicaţii vechi şi documente (manuscrise, file de corespondenţă, diplome, titluri de împroprietărire, hărţi, fotografii…) la lucruri care au aparţinut unor personalităţi ale locului.

Vasile Chindriş şi-a alcătuit chiar o galerie cu portretele unor oameni legaţi de istoria zonei, de la paharnicul Ilieşescu (trăitor în jurul anului 1500) şi Ionaşcu Isăcescu, ctitorul mănăstirii Ilişeşti (1709), la sculptorul Ioan Sârghie (născut la 1893, în Pârteştii de Jos).

Muzeul păstrează două rindele care i-au aparţinut lui Ioan Sârghie, două basoreliefuri din lemn (un “Autoportret” din brad roşu, datat 1936, şi un “Colectivist din Ilişeşti”, din anul 1958), precum şi primul volum al “Manualului de sculptură” scris de acesta şi tipărit, în anul 1934, la Tipografia Ziarului “Universul”.

 

“Muzeul Chindriş”

Vasile Chindriş strânge documente despre Ciprian Porumbescu, despre pictorul şi sculptorul Arhip Roşca (născut în anul 1877, în satul Braşca), despre Simion Florea Marian, Falat Florea sau George Şaidel Sibianul, unul dintre pionierii „Anima Film” - de la care deţine un caiet manuscris cu poezii, teatru şi o interesantă cronică a satului Ilişeşti, din anii ’40 ai secolului trecut.

“Muzeul Chindriş” (aşa cum scrie pe o plăcuţă la intrare) este vizitat cu precădere de copii, care vin însoţiţi de învăţători şi profesori.

Râşniţe vechi de cafea, diverse obiecte utilitare din cositor şi alamă (ceainice, piuliţe), un suport din sticlă pentru tocuri şi călimări, toate acestea împreună cu câteva albume cu fotografii vechi, documente înrămate, precum şi o colecţie de tablouri (nu numai semnate de membrii familiei Chindriş, ci şi de alţi pictori) conturează în micul muzeu din antreu, realizat cu pasiune şi sârguinţă, istoria locului.

 

Prima expoziţie personală a lui Andrei Chindriş

Din cei şapte copii ai soţilor Chindriş (cu vârste cuprinse între 22 şi trei ani şi jumătate), patru pictează alături de părinţii lor. Chiar în aceste zile (în intervalul 15 - 24 septembrie a.c.) sala Bibliotecii “Simion Florea Marian” din cadrul Căminului Cultural Ilişeşti găzduieşte prima expoziţie personală de pictură a lui Andrei Chindriş (18 ani), cel de-al treilea dintre copiii familiei. Aşa cum am aflat de la bibliotecara Domnica Ghiuţă, “tot datorită familiei Chindriş s-au mai organizat expoziţii în acest spaţiu”.

Absolvent al Şcolii de Arte “Ion Irimescu” Suceava (la clasa unui fiu al satului, maestrul Dumitru Rusu, care i-a fost profesor şi lui Vasile Chindriş), Andrei etalează, în expoziţia cu genericul “Varietăţi”, un număr de 22 de lucrări în ulei (pe pânză şi pe carton), peisaje, scene rustice şi de vânătoare, compoziţii.

 

Pictura pe piele

Soţii Chindriş pregătesc o nouă manifestare inedită. Vasile şi Loredana Chindriş au început să picteze pe…piele.

Aşa cum spune capul familiei, “pielea a fost din timpuri străvechi un material pe care se făceau înscrisuri”.

“Ne-am gândit - precizează el - să utilizăm pielea tăbăcită ca suport pentru pictură. Sunt sigur că lucrările vor rezista bine în timp; vopseaua nu se va desprinde pentru că este absorbită în pori. La prima pensulaţie nu se vede aproape nimic, abia straturile următoare sunt vizibile. Vom lucra pe două dimensiuni, 40 x 30 şi 30 x 22 cm. Am vrea să deschidem această expoziţie în preajma sărbătorilor de iarnă”. Aşa cum şi-au propus ei, expoziţia va cuprinde circa 30 de lucrări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul din antreu.
 Vizualizări articol: 2206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Muzeul din antreu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei