Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 sep 2010 - Anul XV, nr. 211 (4502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Lansare carte

Rădăşeni, frânturi de istorie sacră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, ne surprinde plăcut cu un nou volum scos de sub tipar, „Rădăşeni, frânturi de istorie sacră”, o carte care beneficiază de o ilustraţie deosebită şi de un text meşteşugit.

În prima parte a cărţii, descoperim Rădăşeniul, „sat aflat între livezi nesfârşite”, cunoaştem tainele Bisericii „Sf. Mucenici Mercurie şi Ecaterina”, a Bisericii „Sf. Apostol Petru şi Pavel”, dar şi „Istoria minunată a unei icoane – De la Athos la Rădăşeni”.

 

„Rădăşeniul – în imagini”

În cea de-a doua parte a cărţii, admirăm „Rădăşeniul – în imagini”, de la casele în care a poposit Arhim. Ilie Cleopa în Rădăşeni (Casa familiei Costache şi Maria Sofica, Casa familiei Petru şi Catinca Perju, Casa familiei Constantin şi Ana Marian, Casa familiei Constantin şi Catinca Buhlea, Ion şi Ana Buhlea, Casa familiei Ion şi Casandra Profiroiu, Casa familiei Alexandru şi Catinca Perju), la bisericile din comună (Biserica Sf. Mucenici Mercurie şi Ecaterina, vedere dinspre altar, Clopotniţa bisericii Sf. Mc. Mercurie şi Ecaterina) sau „Rădăşenii în viziunea artiştilor” („Pictură în ulei de Vasile Ilucă”, „Desene de Dan Hatmani”, „Acuarele de Constanţa – Rodica Dan”. Fotografiile au fost realizate de Laurenţiu Tătulescu, de redactare s-a ocupat monahia Atanasia Văetişi, iar grafica a fost asigurată de sora Simona Bucan.

 

“Nimic nu-i mai fermecător decât colţul de pământ pe care te-ai născut”

Arhim. Timotei Aioanei, fiu al Rădăşenilor, dedică această carte de suflet „tuturor rădăşenilor care s-au identificat cu acest loc, oriunde s-ar afla”, fără să uite de „părintele Modest Antonovici, care mi-a dăruit lumina Botezului în Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Rădăşeni, părinţilor mei Miron (+2009) şi Elena, fratelui meu Dănuţ (+1971), naşilor mei Constantin şi Savonica Constantin”.

Este o adevărată încântare să deschizi paginile cărţii semnate de arhim. Timotei Aioanei, în care găseşti „povestea Rădăşenilor”, faţă în faţă cu imagini grăitoare din aceste locuri binecuvântate, aproape de târgul Fălticenilor. Ce poate fi mai frumos decât să priveşti fotografii cu „satul văzut dinspre Lămăşeni”, Rădăşeniul în care te învăluie, primăvara, mirosul florilor de măr, ca mai apoi, toamna, fructele coapte să te îmbie să le culegi direct din copac, şi să te înfrupţi din dulceaţa lor? Pentru a întări legătura dintre om şi locul în unde s-a născut, autorul îl citează pe Vasile Alecsandri, în primul capitol, „Poţi să cutreieri lumea toată şi să te minunezi de rezultatele civilizaţiei, dar nimic nu-i mai fermecător decât colţul de pământ pe care te-ai născut”.

Istoricul celor două biserici din Rădăşeni, Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel şi Biserica Sf. Mucenici Mercurie şi Ecaterina, este prezentat de autor, alături de multe fotografii în detaliu, ca şi cum, cu fiecare pagină răsfoită, pătrunzi mai adânc în locaşul de închinăciune, descoperindu-i frumuseţile.

 

Icoana făcătoare de minuni

Un capitol aparte este rezervat Icoanei Maicii Domnului – făcătoare de minuni - din Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel.

Autorul spune în carte că „fără să aibă faima icoanelor şi locurilor celebre ale lumii, are o istorie minunată, plină de tâlc, care vorbeşte iară şi iară despre milostivirea fără margini a Maicii Domnului, izvorul atâtor minuni şi rugătoare fierbinte pentru toţi fiii Bisericii”.

Arhim. Timotei Aioanei a publicat opt lucrări în volum, a editat şi îngrijit şapte lucrări colective, a scris sute de articole, studii şi pagini de cronică din viaţa bisericească. În acest an, i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei Rădăşeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rădăşeni, frânturi de istorie sacră.
 Vizualizări articol: 1374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Rădăşeni, frânturi de istorie sacră4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei