Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 aug 2010 - Anul XV, nr. 193 (4484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pictură parietală

Stejarul din Cajvana şi stema Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic sucevean Dan Cornel, care lucrează la cea mai mare compoziţie picturală parietală exterioară din Suceava, îşi împodobeşte lucrarea cu legendarul stejar din Cajvana, pe trunchiul căruia va picta stema Moldovei.

 

O compoziţie picturală de mari dimensiuni

Compoziţia picturală de mari dimensiuni (cca. 85 mp) este realizată pe suprafaţa dinspre stradă a zidului Terasei „Doi Brazi” (sau terasa lui Americanu’, cum îi spun clienţii patronului Nicolae Bujorean), situată la extremitatea nordică a Sucevei, la marginea ansamblului de locuinţe „Cartodrom”, din Cartierul „George Enescu”.

Suprafaţa pictată, întreruptă doar de poarta de acces în perimetrul îngrădit al terasei, va avea, de o parte a porţii (pe peretele unui corp de clădire recent construit), acest segment dominat de legendarul stejar secular, care are pe trunchi un scut cu stema Moldovei, de cealaltă parte a intrării aflându-se cea mai mare parte a compoziţiei parietale, o pădure cu copaci înfloriţi, printre coroanele cărora zboară păsări măiestre şi fluturi multicolori.

 

O poantă a vieţii

Lucrarea de mari dimensiuni, care o întrece pe cea realizată tot de Dan Cornel în holul Ateneului Cultural din Dorneşti (intitulată „Ploaia de stele”) va deveni, cu siguranţă, unul din reperele vizuale ale urbei.

Dan Cornel, care tocmai a primit, după 42 de ani se serviciu, decizia de pensionare (cu începere din data de 1 septembrie a.c.), a lucrat în învăţământ ca profesor de educaţie plastică la Şcoala generală cu clasele I-VIII din comuna suceveană Satu Mare.

O poantă a vieţii, pentru că s-a născut în oraşul Carei, din judeţul Satu Mare, pentru a deveni dascăl într-un sat bucovinean cu acelaşi nume ca cel al judeţului din care-a plecat.

 

O feerie cromatică decorativă

Suprafaţa pictată de Dan Cornel, la care lucrează din luna iunie a.c. (cu întreruperile din perioada ploioasă), este o compoziţie în care anotimpurile se combină, o suprapunere de simboluri şi interpretări în care arborii înfloriţi ai primăverii, coroanele înverzite ale verii, frunzele aurii ale toamnei şi fulgii de nea alcătuiesc, aidoma motivelor tradiţionale din ţesătura unui chilim bucovinean, o feerie cromatică decorativă care impresionează prin dimensiuni.

Codrul acesta „frate cu românul”, care are la bază - într-o formă stilizată -relieful vălurit al Obcinilor Bucovinei, te invită parcă să păşeşti din stradă în desişul lui.

 

Dacă vremea este  prielnică, sâmbătă lucrarea va fi terminată

Realizată fără o schiţă prealabilă, compoziţia, transpusă direct din imaginaţia artistului pe suprafaţa zidului prin trasarea, mai întâi, a contururilor cu cretă forestieră, iar mai apoi, prin colorarea cu pensula (cu culori de ulei), nu este rezultatul unui contract care să-i aducă un câştig pecuniar, ci este un gest prietenesc faţă de patronul terasei, dar şi gestul unui creator care lucrează cu pasiune şi se angajează voluntar într-o demonstraţie de virtuozitate artistică.

Dacă vremea este prielnică, Dan Cornel spune că sâmbătă lucrarea va fi terminată.

 

Stejarul din Cajvana, un simbol al dăinuirii

L-am găsit pe Dan Cornel trasând cu cretă forestieră conturul stejarului din Cajvana, pe zidul clădirii situate în partea stângă a porţii de intrare în perimetrul terasei.

Stejarul secular din Cajvana (ales de Dan Cornel ca un simbol al dăinuirii), la umbra căruia legenda spune că a poposit voievodul Ştefan cel Mare şi a fost ospătat cu caş de bacii oieri, este unul dintre arborii ocrotiţi din Bucovina.

Precum a dăinuit stejarul, aşa va rezista timpului şi compoziţia parietală a artistului sucevean, care spune că aceasta va ţine cel puţin o sută de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stejarul din Cajvana şi stema Moldovei.
 Vizualizări articol: 1229 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Stejarul din Cajvana şi stema Moldovei4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei