Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 aug 2010 - Anul XV, nr. 184 (4475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

„Joc antic”, o expoziţie eclectică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În galeria de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava s-a deschis miercuri după-amiază expoziţia de pictură intitulată „Joc antic”, realizată de Andreea Juduc.

 

Un joc al istoriei, al conceptelor şi ideilor

Expoziţia, care etalează 20 de lucrări ale tinerei artiste sucevene, circumscrise acestui generic ludic cu rezonanţă istorică, a fost apreciată de la bun început de conf. univ. dr. I.C. Corjan ca fiind o manifestare menită „să atragă atenţia”, care „îndeamnă la meditaţie”, o desfăşurare vizuală în care lucrările fără titluri, dar în care „referenţii reali, hiperfotografici”, se îmbină cu reprezentări abstracte şi cu elemente simbolice, sugerează faptul că „jocul antic este posibil etern”.

De joc, aşa cum a subliniat I.C. Corjan, privitorul are parte din plin, întrucât artista jonglează cu figurile şi simbolurile arhetipale ale civilizaţiilor antice (Egipt, Sumer...), un joc al istoriei, al conceptelor şi ideilor, un joc din care nu lipseşte interpretarea personală.

 

O „tentativă curajoasă” de exprimare artistică

O expoziţie apreciată ca fiind „eclectică”, o „tentativă curajoasă” de exprimare artistică, în care ludicul formelor antice şi al celor moderne, contemporane, se conjugă cu jocul cromatic predispus la nuanţe fine.

Prin chipuri compuse din jumătăţi care reunesc trecutul cu prezentul, cu contrapuneri ferme de culoare şi cu viraje bruşte de la concret la abstract, Andreea Juduc se află încă pe palierul căutărilor plastice.

Aşa cum a subliniat I.C. Corjan, pe lângă câteva lucrări de excepţie sunt prezentate şi lucrări-eboşă, încă neterminate.

Sugestia a vizat o exigenţă mai mare în alegerea lucrărilor pentru prezentarea publică („să facă 100, dar să expună 20”) şi să treacă „în registrul concepţiei personale”, „să viseze cu pensula în mână”.

 

„Nu-şi dezminte sorgintea leoniană”

Graficianul Mihai Pînzaru PIM a oferit o explicaţie astrologică pentru maniera ei de expresie şi pentru atitudinea sa de creator plastic care ţin de specificul zodiei. „Nu-şi dezminte sorgintea leoniană”, a spus el, referindu-se atât la predilecţia pentru utilizarea foiţei strălucitoare de aur (care este metalul zodiei), cât şi la tentaţiile ezoterice, folosirea simbolurilor şi a paletei cromatice specifice jocului de taroc.

O expoziţie „bine echilibrată cromatic”, aşa cum a subliniat colega de breaslă artistică, Ana - Maria Ovadiuc, o expoziţie în care jocul poate fi remarcat şi prin inserarea în câmpul compoziţional al lucrărilor a unor elemente tridimensionale (podoabe, piese de şah...).

O prezentare publică prin care Andreea Juduc face dovada că nu-şi întrerupe căutările şi care, întrucât se află într-o nouă etapă de acumulări intelectuale (este masterand la Ştiinţele Comunicării), prevesteşte forme noi de manifestare artistică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Joc antic”, o expoziţie eclectică.
 Vizualizări articol: 856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
„Joc antic”, o expoziţie eclectică4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei