Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Solidaritate

„Culorile frăţiei”, în sprijinul sinistraţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o acţiune conjugată, care a antrenat gruparea artiştilor plastici botoşăneni cărora li s-a alăturat Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina, s-a deschis miercuri, la Muzeul Judeţean Botoşani, o expoziţie cu vânzare care, sub genericul „Culorile frăţiei”, are ca scop ajutorarea sinistraţilor din cele două judeţe afectate de inundaţiile din această vară.

 

Expoziţia din Sala Mare a Muzeul Judeţean Botoşani

Dacă artiştii din Botoşani s-au solidarizat pentru a-l sprijini pe confratele lor Petru Maxim, artistul ceramist din Dorohoi căruia apele i-au distrus casa şi atelierul, UUR-Ţinutul Bucovina, reprezentată de preşedintele Ioan Bodnar, a participat cu dorinţa valorificării unor lucrări de artă plastică pentru a veni în ajutorul sinistraţilor din judeţul Suceava.

Un număr de 20 de lucrări (pictură, vitraliu, linogravură), realizate de 16 artişti plastici botoşăneni, şi o selecţie de 41 de lucrări de artă (pictură, grafică, artă decorativă) executate de artişti români şi străini (din Letonia, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Cehia...), care au participat la ediţiile de până-acum ale Taberei de creaţie „Bucovina, trecut, prezent şi viitor” (tabără organizată de UUR-Ţinutul Bucovina), au alcătuit împreună expoziţia din Sala Mare a Muzeul Judeţean Botoşani.

 

„Mai mulţi artişti, decât posibili cumpărători”

Din păcate, aşa cum a remarcat directorul muzeului botoşănean, Lucica Pârvan, la deschiderea expoziţiei au participat „mai mulţi artişti, decât posibili cumpărători”, aşa că gestul de solidaritate nu s-a împlinit şi sub forma pecuniară, cea atât de necesară celor vizaţi.

Dacă lăudabila iniţiativă botoşăneană de a-l ajuta pe Petru Maxim i-a aparţinut artistului plastic Liviu Şoptelea, iniţiativa de valorificare a unor lucrări plastice în folosul celor care au avut de pătimit în judeţul Suceava de pe urma inundaţiilor din această vară i-a aparţinut lui Ioan Bodnar, iniţiativă care a fost susţinută unanim de toţi cei 12 participanţi ai taberei organizate în acest an la Vatra Moldoviţei.

 

Opt lucrări din „lotul bucovinean” au fost dăruite lui Petru Maxim

Faptul că cele două acţiuni similare s-au conjugat sub egida Muzeului Judeţean Botoşani a ţinut de hazard.

Ioan Bodnar, care avea în plan organizarea unei licitaţii cu lucrări de artă, a aflat de intenţia artiştilor din judeţul vecin de a-l ajuta pe colegul lor care a rămas fără casă şi aşa s-a ajuns la organizarea unei expoziţii cu vânzare.

Ca gest de prietenie şi solidaritate, opt lucrări din „lotul bucovinean” au fost dăruite lui Petru Maxim, suma obţinută prin valorificarea lor urmând să se adauge celei dobândite prin vinderea celor 20 de lucrări oferite de colegii săi de breaslă.

 

„Intenţia a fost aceeaşi, de a ajuta”

Aşa cum a spus Ioan Bodnar, „intenţia a fost aceeaşi, de a ajuta”, şi de aceea expoziţia de la Botoşani a fost aşezată sub genericul „Culorile frăţiei”.

Chiar dacă nu au existat cumpărători la deschiderea expoziţiei, cei interesaţi au la dispoziţie o săptămână pentru a alege din lucrările prezentate şi pentru a se ralia acestui gest de solidaritate, pentru susţinerea unui artist cunoscut (ceramistul Petru Maxim), sau pentru ajutorarea cetăţenilor a căror agoniseală a fost distrusă de ape.

„Sunt lucrări care merită cumpărate - a spus plasticianul şi galeristul Cornel Dumitriu - lucrări care, dacă nu s-au vândut acum, se vor vinde în zilele următoare, pentru că cei care cumpără vin când nu este multă lume de faţă fiindcă vor să păstreze un moment de intimitate”.

 

„O încercare care trebuie să ne apropie”

Mulţumirile au venit din partea familiei Maxim, mulţumiri pentru acest „gest de solidaritate şi prietenie”.

„Este - a spus la final Ioan Bodnar - o încercare care trebuie să ne apropie”.

Ioan Bodnar a făcut şi o invitaţie, ceramistul Petru Maxim fiind poftit să expună la Suceava, în Galeria „Taras Şevcenko”, de la sediul UUR-Ţinutul Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Culorile frăţiei”, în sprijinul sinistraţilor.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Culorile frăţiei”, în sprijinul sinistraţilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei