Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 aug 2010 - Anul XV, nr. 181 (4472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soba din Casa Domniei

Singura piesă arheologică din România căreia i s-a dedicat o poezie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologul dr. Paraschiva Victoria Batariuc, căreia recent Consiliul Local al urbei i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Suceava”, mi-a semnalat faptul că la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina se află o impresionantă piesă arheologică, singura din România căreia i s-a dedicat o...poezie.

 

Soba, alcătuită din peste 700 de cahle cu motive decorative

Este vorba de soba din cahle din Casa Domniei, o construcţie exterioară Cetăţii de Scaun a Sucevei, destinată spre a înlocui Sala tronului cu prilejul unor ceremonii care nu se puteau desfăşura în cetate.

Casa Domniei a fost ridicată la sfârşitul sec. al XV-lea, în jurul anului 1480, şi a funcţionat până în toamna anului 1497, când a fost incendiată.

Săpăturile întreprinse pe Câmpul Şanţurilor au scos la iveală, în anii 1955-1956, cahlele din care a fost construită această sobă, o instalaţie de încălzire care, aşa cum spune Paraschiva Victoria Batariuc, „se încadrează, tipologic, în marea grupă a sobelor gotice târzii, în formă de turn de cetate”.

Soba, care era alcătuită din peste 700 de cahle cu motive decorative, avea o înălţime de cca. 3,8 metri, camera inferioară de ardere fiind de formă paralelipipedică, iar camera de încălzire având forma unui poligon cu 16 laturi.

 

„O variantă moldovenească a sobei gotice târzii”

Primele cahle au fost scoase de pe Câmpul Şanţurilor de arheologul Trifu Martinovici, cel care a descoperit şi două tezaure, unul păstrat într-o pungă de catifea (care conţinea obiecte de podoabă, perle şi câteva plăcuţe de aur filigranat), iar celălalt învelit într-o pânză (vase laice - farfurii de cositor, dar şi obiecte de cult - fragmente dintr-un potir din argint şi argint aurit), tezaure care au intrat în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Cercetările au fost continuate apoi de arheologul Radu Popa, care a definit instalaţia de încălzire amplasată pe peretele de est al Casei Domniei ca fiind „o variantă moldovenească a sobei gotice târzii”.

 

„Soba la care s-a încălzit Moldova”

La un interval de cca. zece ani de la descoperirea primelor cahle ale sobei, în anul 1975, Paraschiva Victoria Batariuc a citit în ziarul „Scânteia” o poezie dedicată sobei de la Suceava, semnată de poetul Andrei Ciurunga (Robert Cahuleanu, 1920 - 2004).

Poezia, cu titlul „Soba la care s-a încălzit Moldova”, pe care a copiat-o atunci din gazetă, a regăsit-o recent când şi-a făcut ordine printre hârtii:

„De la Suceava, din moşia-n somn / ca dintre scumpe danii de hrisov, a / răzbit până la noi, din domn în domn / soba la care s-a încălzit Moldova. // Oprite-n piatră, vremurile-au stat, / că priceputa mână de valah le / scrisese-n smalţuri - şi le-a pus la sfat / cu zimbrii stemei, zugrăviţi pe cahle. // Moldova mea şi-a noastră de demult / te poartă-n sine-adânca mea cerneală / şi din peniţă până-n os ascult / cum nu te-nduri de pace-n osteneală. // Cum nu te-nduri de-avutul subteran / ci ni-l întorci ca pe-o străveche slovă, / voievodal jăratec din codrii lui Ştefan, / la care toată te-ncălzeai, Moldovă”.

 

Soba ar putea fi reconstituită

Paraschiva Victoria Batariuc, care în monografia „Cetatea de Scaun a Sucevei” a scris despre această sobă şi despre motivele ornamentale de pe cahle (publicând şi încercarea de reconstituire grafică a acesteia, realizată de Radu Popa şi Monica Mărgineanu-Cârstoiu), spune că soba ar putea fi într-adevăr refăcută.

Reconstituirea s-ar putea face numai într-o încăpere specială a muzeului (care ar putea fi proiectată într-o nouă configuraţie a imobilului), situată la parter (din cauza greutăţii mari a sobei) şi având o înălţime de cca. 4,5 metri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singura piesă arheologică din România căreia i s-a dedicat o poezie.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Singura piesă arheologică din România căreia i s-a dedicat o poezie5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei