Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iul 2010 - Anul XV, nr. 170 (4461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

„Carte pentru toţi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava s-a inaugurat ieri, în prezenţa directorului Bibliotecii Civice din Torino, Paolo Messina, colecţia de carte în limba italiană din cadrul Secţiei Limbi Străine.

 

Conlucrare bilaterală româno-italiană, mai exact suceveano-torineză

Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava, sub genericul „Carte pentru toţi”, marchează totodată parteneriatul care s-a încheiat între cele două biblioteci publice, parteneriat care s-a conturat ca urmare a solicitării Asociaţiei Culturale „Bucovina” din Torino privind implicarea în diverse activităţi culturale şi conlucrarea bilaterală româno-italiană, mai exact suceveano-torineză.

La momentul inaugural, directorul instituţiei, Gabriel Cărăbuş, a adresat mulţumiri directorului bibliotecii torineze pentru donaţia de carte făcută Bibliotecii „I.G. Sbiera” (donaţie care numără circa 500 de volume), care constituie colecţia de carte italiană din cadrul bibliotecii publice sucevene.

 

„Este fundamental pentru noi să oferim acest serviciu, pentru ca tinerii să nu-şi piardă rădăcinile”

Paolo Messina, care a pus accentul pe oportunităţile acestei colaborări, a subliniat faptul că la Torino, care este un oraş cu circa 900.000 de locuitori, există o populaţie de peste 40.000 de români (dar cu cei din împrejurimi trece de 100.000), care beneficiază de serviciile Bibliotecii Centrale în cadrul căreia a fost înfiinţată o mică bibliotecă de carte în limba română.

„Este fundamental pentru noi să oferim acest serviciu - a precizat el - pentru ca tinerii să nu-şi piardă rădăcinile”.

Deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul comunităţii etnice italiene în Parlamentul României, a oferit atât bibliotecii din Torino, cât şi celei sucevene pachete cu cărţi, unele dintre ele tipărite bilingv, editate de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT.

 

„Deşi este criză, cultura îşi face loc din ce în ce mai mult”

Atât Paolo Messina, cât şi deputatul Mircea Grosaru au apreciat momentul ca fiind „un început”, care deschide calea unor schimburi culturale mai intense.

Mircea Grosaru a lansat cu acest prilej şi o provocare. Aducând în discuţie existenţa la Bucureşti a Liceului Teoretic „Dante Alighieri” (cu clase bilingve română-italiană), el a spus că şi la Suceava s-ar putea face demersurile pentru constituirea, dacă nu a unui liceu („care să poarte acelaşi nume, Dante Alighieri”), cel puţin a unei clase cu limba de predare italiană.

Observaţia lui Mircea Grosaru a fost că „deşi este criză, cultura îşi face loc din ce în ce mai mult”.

 

Paolo Messina, „prezent pentru o zi în România, la Suceava, doar pentru acest proiect”

Momentului inaugural i-a urmat o „masă rotundă”, o întâlnire de discuţii libere organizată în Sala de Artă „Elena Greculesi”.

Paolo Messina, prezentat participanţilor de Gabriel Cărăbuş ca fiind „nu doar reprezentantul Bibliotecii Civice din Torino, ci şi un sprijinitor al populaţiei româneşti din regiune”, a vorbit despre biblioteca torineză şi despre serviciile pe care le oferă această instituţie (care reprezintă un sistem de 14 biblioteci urbane şi una care funcţionează în închisoare), care constituie „un mediu propice culturii pentru toate vârstele, stările sociale şi pentru persoanele cu dizabilităţi”.

O întâlnire care a creat cadrul de discuţie cu directorul Bibliotecii Civice din Torino, Paolo Messina („care a fost prezent pentru o zi în România, la Suceava, doar pentru acest proiect”, aşa cum a remarcat Gabriel Cărăbuş) şi reprezentanţii unor instituţii publice, scriitori şi jurnalişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Carte pentru toţi”.
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Carte pentru toţi”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei