Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2010 - Anul XV, nr. 168 (4459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Final de tabără

„Diplomă de vrednicie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a VI-a ediţie a Taberei meşterilor populari de la Păltinoasa, tabără care s-a desfăşurat, în intervalul 12 - 18 iulie a.c., la cabana meşterului cioplitor Toader Ignătescu, de pe malul pârâului Bucovăţ, s-a încheiat cu o petrecere festivă în cadrul căreia s-au acordat „Diplomele de participare”, iar amfitrionului i s-a conferit o „Diplomă de vrednicie”.

 

Pe malul Moldovei, la stâna turistică „Acasă în Bucovina”

Tabăra, aflată în cel de-al şaselea an de existenţă, organizată sub egida şi cu susţinerea Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova - Iaşi şi a Asociaţiei ART - Meşteşugurile Prutului, a reunit un număr de 12 meşteri populari autentici din România şi din Republica Moldova, cioplitori şi sculptori în lemn, împletitori din fibre vegetale, creatori de podoabe din mărgele, pictori iconari şi artizani originali.

Cum toată săptămâna trecută meşterii au creat şi s-au autogospodărit în perimetrul taberei de pe malul pârâului Bucovăţ, petrecerea festivă a fost organizată într-o altă locaţie, la fel de pitorească, amplasată la câţiva kilometri distanţă, pe malul Moldovei, la Capu Câmpului, la stâna turistică „Acasă în Bucovina”, a familiei Steluţa şi Nicuţă Boca.

 

Vreme frumoasă şi diversitate agrementală

Celor 12 participanţi ai taberei din acest an (meşterii cioplitori Toader Ignătescu, Vitalie Grumeza, Ştefan Ciumaşu şi Nucu Benţa, împletitoarele din fibre vegetale Silvia Cozmîncă şi Natalia Cangea, ţesătoarea Galina Grumeza, realizatoarea de podoabe din mărgele Elena Gheorghian, iconarul Liviu Şoptelea, pictoriţa de poveşti pe linguri Valentina Acasandrei, maistrul bucătar tradiţional Ana Ciumaşu şi micuţa Cozmîncă Smaranda, care a lucrat la gherghef şi a modelat figurine din lut), alături de care a venit, spre final, „ucenica” Angela Găitan (care a învăţat foarte repede „trasul sforilor”), li s-au alăturat câţiva prieteni şi invitaţi.

Toţi s-au bucurat de vremea frumoasă, de cadrul natural al locaţiei, de diversitatea agrementală (grajdurile şi manejul cu cai şi ponei, iazul cu peşte pe care înotau raţe...), iar Ana Ciumaşu a răsuflat uşurată în prima zi în care nu a mai trebuit să gătească la bucătărie.

 

„Pentru stăruinţa de a aduna...meşteri de pe ambele maluri ale Prutului”

Petrecerea în aer liber (la care oaspeţii au fost poftiţi prin sunetul trâmbiţei-vuvuzela autohtonă), la care s-au consumat preparate din porc („porcării”, cum le-a numit Silvia Cozmîncă), brânzeturi, balmoş şi tocană de oaie, stropite cu „triferment” (palincă) şi cu vin, a constituit totodată cadrul înmânării diplomelor participanţilor celei de-a VI-a ediţii a taberei.

Diplomele, care purtau antetul Asociaţiei ART - Meşteşugurile Prutului, au fost înmânate de Silvia Cozmîncă, preşedintele asociaţiei.

Cu excepţia lui Toader Ignătescu, meşterii au primit „Diplome de participare”, iniţiatorului şi celui care a găzduit tabăra la cabana de pe malul pârâului Bucovăţ fiindu-i înmânată, în aplauzele tuturor, o „Diplomă de vrednicie” pentru „stăruinţa de a aduna, de vreo şase ani încoace, la moşia sa din Păltinoasa Sucevei, meşteri populari de pe ambele maluri ale Prutului, care, prin truda lor, fac nepieritoare tradiţia neamului românesc”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Diplomă de vrednicie”.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Diplomă de vrednicie”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei