Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Muzeul Satului Bucovinean

Oaspeţi teleormăneni la Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”, organizat de Complexul Muzeal Bucovina în incinta Muzeului Satului Bucovinean, au venit oaspeţi din judeţul Teleorman.

 

Doi artişti şi 11 copii au venit să înveţe meşteşugurile tradiţionale specifice zonei

Artiştii plastici Ion şi Elena Mitroi (care anul trecut au avut împreună o expoziţie la Hanul Domnesc, iar în luna august au participat la Târgul Meşteşugarilor organizat în incinta muzeului în aer liber de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei) au revenit şi în acest an, de data aceasta însoţind un grup de 11 elevi, membri ai Cercului de Arte Tradiţionale care funcţionează în cadrul Casei de Cultură din municipiul Roşiorii de Vede.

Elena Mitroi, artist ceramist, care realizează manual piese care perpetuează formele şi motivele decorative ale ceramicii cucuteniene (executate din argilă de Potigrafu şi pictate cu pigmenţi naturali), şi Ion Mitroi, sculptor şi creator de feronerie utilitară şi decorativă, i-au adus în Bucovina pe cei 11 copii pentru a deprinde meşteşugurile tradiţionale specifice zonei.

 

Încondeiatul ouălor şi pictura de icoane pe sticlă

Interesul lor s-a manifestat, în mod deosebit, pentru încondeiatul ouălor şi pictura de icoane pe sticlă, învăţăceii teleormăneni şi profesorii lor alăturându-se micilor meşteşugari bucovineni în cele două ateliere instalate în Casa Ostra, coordonate de meşterul încondeietor Celica Nistor şi artista plastică Viorica Moruz.

Elena Mitroi şi o parte dintre copii au exersat tehnica încondeierii ouălor (pentru prima oară cu chişiţa, instrument pe care intenţionează să-l procure din Bucovina şi să lucreze cu el la Cercul de Arte Tradiţionale), iar Ion Mitroi (care este profesor de educaţie plastică la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede) împreună cu restul echipei au realizat icoane pe sticlă.

 

Copii talentaţi şi dornici să înveţe

Copiii, talentaţi şi dornici să înveţe, au trecut imediat la lucru. Între încondeietori s-a remarcat Andrei Matei, care, în vara aceasta, a reuşit la examenul de admitere la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti.

Micii meşteri teleormăneni, care vor lucra în această săptămână în atelierele din incinta Muzeului Satului Bucovinean, îşi vor promova activitatea creativă desfăşurată pe tărâm sucevean în revista „Drum”, întrucât între ei se află şi membri ai Cercului de Jurnalism.

Reportajele, însoţite de fotografii, vor viza şi vizitele pe care le-au întreprins la Muzeul de Istorie din Suceava, precum şi la bisericile şi mănăstirile din împrejurimi.

 

Ion Mitroi şi meşteşugul prelucrării fierului

Pe Ion Mitroi, preocupat de meşteşugul prelucrării fierului, l-am surprins în Fierăria din Muzeul Satului Bucovinean, cercetând uneltele şi sculele vechilor făurari bucovineni.

Piesele de ceramică cu amprentă cucuteniană executate de soţia sa (piese uscate liber, arse apoi în cuptor, pictate şi lustruite cu ceară de albine) sunt prezentate în expoziţii pe suporturi metalice de diverse forme realizate de el. Cei doi artişti teleormăneni împreună cu copiii şi-au propus, în zilele următoare, să călătorească şi în judeţele Botoşani şi Neamţ, pentru a vizita Casa memorială Mihai Eminescu, de la Ipoteşti, şi Muzeul de artă eneolitică Cucuteni, de la Piatra Neamţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oaspeţi teleormăneni la Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Oaspeţi teleormăneni la Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei