Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 iul 2010 - Anul XV, nr. 161 (4452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Expoziţia internaţională de artă plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a deschis vineri, după-amiază, Expoziţia internaţională de artă plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.

 

43 de lucrări de pictură, grafică şi metaloplastie

Expoziţia, care prezintă lucrările realizate de artiştii plastici participanţi lacea de-a V-aediţie a taberei internaţionale de creaţie cu genericul „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, etalează (până pe data de 23 iulie a.c.) un număr de 43 de lucrări de pictură, grafică şi metaloplastie.

Tabăra, care a reunit la Vatra Moldoviţei, în prima decadă a lunii iulie, 12 creatori din cinci ţări europene (Cehia, Slovacia, Letonia, Ucraina şi România) se desfăşoară în arealul bucovinean din anul 2006 din iniţiativa prof. Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina, fiind un proiect susţinut de UUR şi finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

 

„Avanpremiera Zilelor Oraşului Gura Humorului”

Alegerea de către organizatori a muzeului humorean pentru etalarea expoziţiei a determinat-o pe Vera Romaniuc, directorul instituţiei, să aprecieze evenimentul ca fiind „avanpremiera Zilelor Oraşului Gura Humorului”, sărbătoare care trebuia să debuteze la sfârşitul săptămânii trecute, dar care a fost amânată din cauza inundaţiilor care au afectat cu precădere judeţul Suceava.

Şi pentru că, aşa cum a spus Vera Romaniuc, „nimic nu este întâmplător”, expoziţia de la Gura Humorului deschide totodată seria evenimentelor care se circumscriu Anului Internaţional al Apropierii între Culturi, anul 2010 fiind decretat astfel la cea de-a 34-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO, având ca obiective promovarea cunoaşterii, a diversităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase, elaborarea unui cadru de valori comune şi dialogul în favoarea dezvoltării durabile.

 

Promovarea imaginii Bucovinei

Obiective (cunoaştere, diversitate culturală, etnică, lingvistică...) care s-au regăsit şi în programul acestei tabere, în care artişti din cinci ţări au constituit un colectiv unit de creatori, colectiv care a lucrat într-o atmosferă prietenească şi stimulativă.

De fapt, aşa cum a remarcat la vernisaj unul dintre artiştii participanţi, Roman Kharevsky, din Cehia (care, în această tabără, s-a reîntâlnit, după trei ani, cu sora lui din Ucraina), după cum un proverb spune că „o cămaşă se ţese aţă cu aţă”, tot aşa Bucovina a fost pictată de fiecare dintre ei, în viziune şi manieră proprie, lucrările alcătuind împreună o imagine generică a acestei zone, imagine care va fi promovată şi în ţările lor.

 

„Ne-a unit lucrul”

Ivan Konupek, din Slovacia (o sosie perfectă a...ţarului Petru cel Mare), care s-a aflat acum pentru prima oară în România, a mărturisit că nu credea că avem o ţară atât de frumoasă, oameni atât de prietenoşi şi de primitori, şi va încerca să transmită şi altora, prin lucrările sale, mesajul şi emoţia pe care a trăit-o în Bucovina.

Graficianul bucureştean Matei Şerban Sandu a spus că pe parcursul desfăşurării taberei şi-a închis telefonul pentru a savura liniştea şi pentru a se bucura de peisajul din zonă, iar colegul său Bogdan Gărgăriţă a subliniat că diversitatea lingvistică nu a constituit un obstacol în comunicare şi în stabilirea relaţiilor pentru că „ne-a unit lucrul”.

 

Licitaţie cu lucrări valorificate în sprijinul sinistraţilor

Artistul plastic humorean Radu Bercea, umorist şi caricaturist cunoscut, decanul de vârstă al colectivului, le-a mulţumit colegilor de tabără pentru companie şi şi-a manifestat speranţa că, „până la vârsta de o sută de ani”, va participa şi la celelalte ediţii care vor urma.

Prof. Ioan Bodnar, iniţiatorul şi coordonatorul taberei, a apreciat în mod deosebit colectivul de artişti, care, deşi n-au avut parte de vreme favorabilă, au desfăşurat o activitate intensă de creaţie, anunţând că, prin decizia unanimă a participanţilor (care s-au declarat solidari cu bucovinenii afectaţi de inundaţii), va fi organizată o licitaţie în care vor fi prezentate o parte din lucrări pentru a fi valorificate în sprijinul sinistraţilor.

 

„Un mesaj de solidaritate umană”

„Un mesaj de solidaritate umană”, aşa cum a remarcat viceprimarul Alexandru Balău, care a salutat prezenţa artiştilor în oraşului Gura Humorului, mesaj întâmpinat cu aplauze de toţi humorenii care au participat la vernisaj.

Şi o apreciere la final a Verei Romaniuc, care, cu sublinierea că „12 este un număr solar”, le-a mulţumit „creatorilor de frumuseţe care au expus într-un muzeu consacrat tradiţiilor româneşti şi universale”.

 

12 artişti plastici din cinci ţări europene

Cei 12 artişti plastici participanţi la ediţia din acest an a Taberei Internaţionale de Pictură „Bucovina - trecut prezent şi viitor” sunt următorii:

Roman Kharevsky - Cehia, Ivan Konupek - Slovacia, Irina Kopeikina - Letonia, Irina Kharevsky - Ucraina, iar din România - Sandu Matei Şerban, Maia Şerban şi Bogdan Gărgăriţă (Bucureşti), Costică Onuţă (Vaslui), Viorel Grigoraş şi Radu Bercea (Gura Humorului), Iulian Dziubinschi (Suceava) şi Ioan Bodnar (Rădăuţi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia internaţională de artă plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia internaţională de artă plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei