Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 iul 2010 - Anul XV, nr. 155 (4446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

„Întâlnirea cu America” - 130 de ani de relaţii diplomatice româno-nord americane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri, 4 iulie, în Aula Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, a avut loc a şaptea ediţie a manifestării culturale „Întâlnire cu America”. Evenimentul, care marchează Ziua Naţională a Statelor Unite, a fost organizat de Centrul Româno-American de Cultură şi Informaţie Fălticeni, Filiala SIMARC Fundation S.U.A. şi Colegiul „Nicu Gane”.

Programul s-a desfăşurat pe cinci secţiuni, la care au participat numeroşi fălticeneni, dar şi studenţi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

La Secţiunea „istorie”, asistent doctorand Cristina Sturzu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” a prezentat „130 de ani de relaţii diplomatice româno-nord americane”. Au fost folosite ca surse de documentare scrierile cronicarilor, începând cu anul 1538, când la curtea lui Petru Rareş au venit primii soli de pe teritoriul american, dar şi documentele oficiale ale ultimilor 130 de ani. Cristina Sturzu a  precizat că „împlinirea a 130 de ani de la începutul relaţiilor diplomatice ar trebui să fie un prilej de bilanţ pentru factorii politici şi diplomatici şi continuarea acestor relaţii în viitor”.

 

1989 – anul în care au „îngheţat” relaţiile cu SUA

La Secţiunea „social – politică”, profesorul Virgiliu Lupu de la Centrul Româno-American de Cultură şi Informaţie a „punctat” momentele semnificative ale relaţiilor româno-americane în ultimul an al regimului Ceauşescu. Anul 1989 a fost cel în care au „îngheţat” pe toate planurile raporturile dintre cele două ţări, debutul având loc pe 9 ianuarie 1989, când Nicolae Ceauşescu a refuzat vizita oficială în România a doi senatori americani. Profesorul Virgiliu Lupu a prezentat cu această ocazie o parte din articolele apărute în presa americană, sau difuzate la posturile de radio din Statele Unite, care prezentau situaţia din România.

Din cadrul discuţiilor nu au lipsit nici istoricul relaţiilor economice bilaterale româno-americane şi implicaţiile lor sociale. Profesorul Adrian Cocârţă a arătat că Statele Unite rămân un partener economic pentru România, la 31 iulie 2009 schimburile comerciale cu SUA ridicându-se la 652,21 milioane dolari, din care 254 milioane dolari reprezintă exporturi româneşti peste ocean.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea cărţii „Cronologia comentată a relaţiilor româno-americane”, autor Mircea Răceanu şi cu o secţiune muzicală în care Alexandra Adăsăcăliţei, absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a prezentat aspecte din viaţa regelui pop Michael Jackson însoţite de audiţia celor mai cunoscute piese ale solistului american.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Întâlnirea cu America” - 130 de ani de relaţii diplomatice româno-nord americane.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Întâlnirea cu America” - 130 de ani de relaţii diplomatice româno-nord americane5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei