Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 mar 2010 - Anul XV, nr. 72 (4363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj cu lansare de carte

Un gest de reverenţă faţă de memoria maestrului Ion Irimescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un conjugat gest de reverenţă faţă de memoria maestrului Ion Irimescu au realizat împreună filialele sucevene ale Uniunii Artiştilor Plastici şi Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România prin organizarea, în galeria de artă care poartă numele artistului care a învins veacul prin vârstă şi operă, a unei manifestări care a circumscris o expoziţie de sculptură şi grafică însoţită de lansarea unui volum omagial.

 

O expoziţie care susţine o carte închinată maestrului Ion Irimescu

Doi tineri creatori, sculptorul Lucian Smău şi artista plastică Oana Chinchişan, şi-au etalat lucrările în expoziţia intitulată „Contrapunct”, creând astfel cadrul vizual al lansării volumului „Maestrul Ion Irimescu. Muntele la apus”, care poartă semnătura jurnalistei şi scriitoarei Doina Cernica.

Evenimentul, care a reunit în galeria suceveană reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai vieţii culturale locale, le-a oferit participanţilor, la acest început de primăvară, prilejul savurării unor momente dedicate frumosului artistic.

Un eveniment în care, aşa cum a remarcat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, „o expoziţie susţine o carte închinată maestrului Ion Irimescu”.

 

Piese sculpturale din bazalt, marmură, bronz ... şi lucrări grafice

Expoziţia cuprinde nouă lucrări de sculptură mică realizate de Lucian Smău, piese executate din materiale diverse, bazalt, marmură, bronz (unele dintre ele în combinaţii bazalt-lemn, bazalt negru-granit...), lucrări intitulate „Himera”, „Odalisca”, „Păuniţa”, „Dansatoarea”, „Trubadurul” sau „Marele tors”.

Oana Chinchişan expune 31 de lucrări grafice, „dând câmp liber peniţei”, aşa cum a remarcat Ionel Corjan, imaginând „forme vegetale şi umane în alăturări stranii cu sugestii poetice”, câmpuri grafice intitulate „Călătorie ancestrală”, „Peisaj imaginar” sau înseriate în ciclul „Delir”.

 

Un sculptor „preocupat de corpul omenesc” şi o graficiană „sensibilă şi delicată”

Prezentarea celor doi expozanţi, asumată deopotrivă de artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Filialei UAP Suceava şi conf. univ. dr. Ionel Corjan a conturat pe de o parte profilul de creator al lui Lucian Smău (de care Lucia Puşcaşu, dincolo de prenumele omonim, se apropie şi prin faptul că au avut-o ca profesoară pe Alexandrina Dumitriu, la liceul ieşean de artă „Octav Băncilă”), iar pe de altă parte pe cel al Oanei Chinchişan (pe care Ionel Corjan a apreciat-o ca absolventă a masteratului de Artă vizuală, design şi imagine publicitară asistate de calculator).

Un sculptor „preocupat de corpul omenesc” (cu precădere de „misterele corpului feminin”) şi o graficiană „sensibilă şi delicată”, dar cu o „combustie ardentă”, care „configurează reverii lirice uzând de metafore şi simboluri”.

 

Un moment de „confluenţă a artelor”

Un moment de „confluenţă a artelor”, aşa cum a remarcat prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, care, făcând trecerea către literatură, a prezentat cartea cu „titlu metaforă” a Doinei Cernica.

O carte lansată cu aproape o lună în urmă, cu prilejul aniversării a 107 ani de la naşterea maestrului Ion Irimescu, un volum care reuneşte texte publicate în presă într-un interval de 20 de ani, texte care creionează „portretul artistului la senectute”.

Un portret cu „faţete mai mult sau mai puţin cunoscute”, imaginea unui om generos şi şarmant prezentată în interviuri, tablete şi note scrise un jurnalist conectat la toate evenimentele culturale ale zonei.

 

„O carte care vorbeşte despre apusul vieţii unui om, apus petrecut la zenitul operei sale”

Şi un final cu mărturisiri ale protagoniştilor acestei manifestări, mărturisiri marcate de bucuria împlinirii demersurilor lor creatoare, împliniri pe care  Doina Cernica le-a sintetizat în cele câteva cuvinte referitoare la volumul său: „Este o carte care vorbeşte despre apusul vieţii unui om, apus petrecut la zenitul operei sale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un gest de reverenţă faţă de memoria maestrului Ion Irimescu.
 Vizualizări articol: 1227 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Un gest de reverenţă faţă de memoria maestrului Ion Irimescu3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei