Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2010 - Anul XV, nr. 68 (4359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

“Bufniţa din tei şi alte flori”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o locaţie neconvenţională, la pizzeria „La Bomba” din Gura Humorului a avut loc joi, la ceas de seară, deschiderea expoziţiei de grafică a artistei plastice Loredana Grigoraş, cu genericul “Bufniţa din tei şi alte flori”.

 

O pizzerie cu galerie

Un vernisaj organizat într-o pizzerie (Cooperativa de piţă pe vatră „La Bomba”, cum apare pe firmă, local la care se poate consuma, aşa cum aflăm din pliantul-ofertă „Piţa de câţi bani am”, „Piţa din ziua de salariu”, „Piţa aoleu” sau Piţa - mănânci aici şi mori acasă”), o pizzerie cu galerie care a mai găzduit încă două expoziţii de artă până acum.

Aşadar, în Galeria „La Bomba”, care-şi poate schimba configuraţia în funcţie de mărimea şi numărul lucrărilor, întrucât oferă toată suprafaţa pereţilor de la parter până la etaj, Loredana Grigoraş, artist liber profesionist din Gura Humorului, a expus, sub un generic avangardist, circa 40 de lucrări grupate pe mai multe secţiuni (“Pădurea de la Cernobâl”, “Bufniţa din tei”, “Alte Flori”, “Maci-u Pichu”, “Metalika”).

 

Purtătorul de cuvânt

Cum vernisajul a fost programat după un alt eveniment al aceleiaşi zile, expoziţia de fotografie „Contrast”, de la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, publicul humorean, cu primarul Marius Ursaciuc în frunte şi cu toţi participanţii de la manifestarea anterioară, a inundat pizzeria.

Lipsea numai... artista expozantă. Cum directorul muzeului humorean, Elvira Romaniuc, a apreciat deschiderea expoziţiei ca fiind „o probă de curaj”, mi-am spus că Loredana Grigoraş, intimidată de numărul mare de vizitatori, nu îndrăzneşte să apară.

Cea care s-a prezentat în faţa publicului (în care se aflau probabil şi unii ca mine, care n-o cunoşteam pe expozantă) a spus că are calitatea de „purtător de cuvânt” şi, întrucât „autorul este de negăsit”, expoziţia este declarată deschisă.

 

„Atipicitatea face parte din vieţile noastre”

Văzându-mă descumpănit, cineva m-a bătut pe umăr şi mi-a spus zâmbind că de fapt am asistat la... primul contact cu realizatoarea expoziţiei.

Loredana Grigoraş este, într-adevăr, un personaj atipic. Şi întrucât, după cum a accentuat la vernisaj prof. Armanda Manuela Andrieş (pe care, zău, nu ştiu dacă s-o mai cred că şi ea a cunoscut-o abia atunci pe artistă) „atipicitatea face parte din vieţile noastre”, m-am împăcat cu gândul că n-oi fi fost chiar singurul păcălit.

Oricum, momentul a fost savurat de public şi am avut prilejul să constat, pentru a nu ştiu câta oară, că humorenii au această calitate de a face front comun atunci când trebuie să-şi susţină un concitadin.

„Avem nevoie - a spus la final prof. Armanda Manuela Andrieş - de marile armonii care să ne aducă laolaltă!”.

 

Iconii dinlăuntru

Absolventă de pictură la universitatea ieşeană „Mihail Kogălniceanu”, Loredana Grigoraş, care lucrează cu precădere icoană bizantină, şi-a dezvăluit de această dată, după cum a remarcat Armanda Manuela Andrieş, „dimensiunea duală”, întrucât pornind de la icoană a ajuns la acest gen de expresie grafică prin care exhibă „iconi care vin dinlăutrul ei”.

Lucrări executate cu tuşuri şi culori de apă, acoperite cu verniuri de fixare lucitoare, lucrări realizate, aşa cum mi-a mărturisit Loredana Grigoraş, „în momentele de respiro dintre două icoane”, când se descarcă în aceste izbucniri grafice.

Şi dacă „tzuica” a fost din partea casei, „pofta de frumos” le-a aparţinut tuturor celor care au participat la vernisaj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Bufniţa din tei şi alte flori”.
 Vizualizări articol: 1909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
“Bufniţa din tei şi alte flori”4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei