Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a II-a

“Personalităţi feminine româneşti”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava s-a desfăşurat săptămâna trecută, cea de-a doua ediţie a manifestării cu genericul “Personalităţi feminine româneşti”.

 

Colaborare între catedrele de istorie şi desen din cadrul Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

Organizată, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de biblioteca publică judeţeană, împreună cu Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, manifestarea, realizată ca o acţiune concertată a catedrelor de istorie şi desen din cadrul colegiului sucevean, a circumscris o prezentare power point cu personalităţi feminine din sec. XIX-XX , un concurs pentru desemnarea celui mai activ elev cu întrebări din biografiile personalităţilor feminine prezentate, o expoziţie de fotografie cu mirese şi miri şi o expoziţie-concurs de desene cu modele de rochii de mireasă realizate elevi.

Ca şi la ediţia de anul trecut, coordonatorii manifestării au fost profesorii Simona Mera, Eugenia Fărcuţ, Elena Ani, Ovidiu Ciocan şi Victoriţa Baran, în colaborare cu bibliotecarele Anda Muntean şi Gina Grigoroaia.

 

Şase personalităţi feminine

Aşa cum a spus în deschiderea manifestării directorul bibliotecii publice sucevene, Gabriel Cărăbuş (care şi-a exprimat bucuria că o astfel de activitate a făcut, prin prezenţa numărului mare de elevi, ca Sala de Arte „Elena Greculesi” să devină neîncăpătoare), premiile pentru concurenţi, constând în albume de artă şi cărţi, au fost oferite de Librăria General Cart.

Manifestarea a început cu prezentarea power point a unui număr de şase personalităţi feminine: Regina Elisabeta (scriitoarea Carmen Sylva şi „mama răniţilor”), Regina Maria (încoronată ca suverană a României Mari alături de Regele Ferdinand), Maria Rosetti (revoluţionară paşoptistă şi prima femeie ziarist din România), Elena Văcărescu (o ambasadoare a culturii române), Martha Bibescu (castelana de la Mogoşoaia) şi Ana Aslan (medicul care a încercat să transpună în realitate sintagma de basm „tinereţe fără bătrâneţe”).

 

70 de fotografii cu mirese şi miri şi 60 de desene cu modele de rochii de mireasă

Pentru concursul de desemnare a celui mai activ elev, după distribuirea în sală de foi de hârtie, s-au dictat zece întrebări referitoare la personalităţile prezentate. Răspunsurile au fost apoi evaluate de profesorii coordonatori, fiind desemnată câştigătoare, pentru cel mai bun punctaj, eleva Adelina Moroşan, din clasa a X-a C. 

Expoziţiile organizate în galeria amenajată pe culoarul bibliotecii sucevene etalau un număr de circa 70 de fotografii cu mirese şi miri (imagini prin care, după cum a subliniat prof. Victoriţa Baran, poate fi urmărită evoluţia straiului de mireasă, „de la simplul voal purtat la costumul popular, până la rochia cu bretele”) şi 60 de desene cu modele de rochii de mireasă realizate de tot atâţia elevi din clasele IX - XII.

 

Premii

Un juriu format din bibliotecarele Anda Muntean, Gina Grigoroaia şi artistul plastic Constantin Severin a desemnat câştigătorii expoziţiei-concurs de desene cu modele de rochii de mireasă.

S-au acordat trei premii şi cinci menţiuni următorilor concurenţi:

Premiul I - Ana Onuţ, cl. a IX-a F; Premiul II - Ioana Semian, cl. a X-a B; Premiul III - Cristina Bucşă, cl. a IX-a A; Menţiuni - Mariana Veneciuc, cl. a IX-a F; Lăcrămioara Coroamă, cl. a XII-a A; Loredana Munteanu, cl. a IX-a A; Corneliu Clipa, cl. a X-a A, Diana Macovei, cl. a IX-a B.

 

 

Constatare şi sugestie

Constatare: Deşi, aşa cum a spus moderatorul manifestării, prof. Victoriţa Baran, numărul mare de personalităţi feminine asigură material pentru zece ediţii, trei dintre personalităţile evocate au fost prezentate şi la prima ediţie (Regina Maria, Martha Bibescu, Ana Aslan).

Sugestie: Pentru ca acest lucru să ne se repete şi la ediţiile următoare, le sugerăm organizatorilor să consulte „Dicţionarul personalităţilor feminine din România”, autori George Marcu şi Rodica Ilinca (Editura Meronia - Colecţia Dicţionare şi Enciclopedii), care cuprinde 300 de biografii feminine din Evul Mediu până la începutul sec. XXI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Personalităţi feminine româneşti”.
 Vizualizări articol: 1265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
“Personalităţi feminine româneşti”3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei