Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 ian 2010 - Anul XV, nr. 24 (4315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Meşteşug şi mărturisire

Două veacuri de arte frumoase în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru a aniversa un an de la reactivarea Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina (societate înfiinţată la data de 31 ianuarie 1932), la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis miercuri (organizată fiind de Consiliul Judeţean Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi renăscuta societate bucovineană) o expoziţie retrospectivă cu lucrări aparţinând artiştilor plastici din zonă care-au creat în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi prima jumătate a sec. XX.

 

O manifestare omagială şi o punte între istorie şi contemporaneitate

Expoziţiei cu genericul „Două veacuri de arte frumoase în Bucovina”, alcătuită din 24 de lucrări (21 din patrimoniul muzeului sucevean şi trei din Colecţia „Leca Morariu”) i s-a alăturat, ca o punte între istorie şi contemporaneitate, o expoziţie de icoane pictate pe sticlă realizate de artista plastică dorneană Rodica Buşcu.
O manifestare omagială atât pentru pictorii care şi-au înscris numele în istoria artelor din Bucovina (sunt expuse lucrări semnate de Epaminonda Bucevschi, Leon Hruşcă, Eugen Maximovici, Arhip Roşca, Ilarion Şuhan, Paul Verona, Dimitrie Hîrlescu, Emanoil Panaiteanu Bardasare, Ion Cârdei, Aurel Băieşu, George Lowendal), cât şi pentru societatea care a reunit solidar creatori şi iubitori de frumos.

 

„Frânturi” din valoroasa colecţie de artă a muzeului sucevean

O expoziţie care prezintă, aşa cum a spus la vernisaj directorul general al instituţiei muzeale, Constantin-Emil Ursu, „frânturi” din valoroasa colecţie de artă a muzeului sucevean, lucrări care-ar putea fi pe deplin puse în valoare într-un Muzeu de artă (muzeu pentru care s-au făcut demersuri de câţiva ani, dar care a rămas încremenit în proiect), pentru care există un consistent fond patrimonial.
Lucrările pictorilor bucovineni, aşa cum a subliniat scriitorul Ion Drăguşanul, se caracterizează prin „meşteşug şi mărturisire”, meşteşug pe care graficianul Mihai Pînzaru PIM l-a semnalat şi în icoanele din expoziţia complementară realizată de Rodica Buşcu.

 

„Un crâmpei de bucurie şi lumină”

Icoane pe care artista dorneană le-a pictat pe sticlă în anii 2008-2009 cu dorinţa de a ne oferi „un crâmpei de bucurie şi lumină”.
Executate în tehnica laborioasă a imaginii în oglindă, icoanele îmbină tradiţia cu inovaţia. Rodina Buşcu, după cum a remarcat PIM, „nu uită izvoarele tradiţionale, dar vine şi cu lucruri noi, lucruri care ni se par arhicunoscute, dar care sunt numai ale ei”.
Icoane realizate recent, dar care au un mesaj mult mai vechi, mesaj care se conjugă astfel cu mărturisirile vizuale ale pictorilor bucovineni din saloanele alăturate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două veacuri de arte frumoase în Bucovina.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Două veacuri de arte frumoase în Bucovina5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei