Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect cultural

„Cu malanca prin Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Cu malanca prin Bucovina” este numele unui proiect iniţiat de Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” şi Asociaţia “Art &Heritage”, dedicat obiceiurilor de iarnă din Nordul Bucovinei. Proiectul a început cu o documentare de teren la Crasna, regiunea Cernăuţi, şi a continuat cu ateliere de creaţie la Pensiunea Memory de lângă Mănăstirea Suceviţa.
“Subiectul cercetării este <Malanca>, un obicei precreştin al trecerii în noul an, al trecerii de la vechi la nou, de la întuneric la lumină”, a spus Nicoleta Zagura, expert cultural în cadrul Departamentului Catedrei UNESCO pentru Dialog Intercultural şi Interreligios şi preşedinte Art&Heritage Unesco Club.
Ea a mai spus că subiectul cercetat a fost “Ursul de paie, un obicei care e păstrat în complexitatea sa rituală doar de românii din Crasna – Cernăuţi”. Proiectul cultural a cuprins expediţia la Crasna – Cernăuţi, digitalizarea informaţiei, înregistrare, culegerea textelor şi imaginilor specifice ritualului Ursului de Paie, procurarea unui urs de paie, “de fapt o donaţie de la Ştefan Dragun, pădurar din Cotul Trajeanu, Crasna”, după cum ne-a spus Nicoleta Zagura. Lucrările realizate în cadrul atelierelor, cât şi sesiunea de comunicări dedicată Convenţiei UNESCO pentru salvgardarea Patrimoniului Intangibil, a avut loc, pe 23 ianuarie, în Sala de Conferinţe al Hotelului Memory de lângă Mănăstirea Suceviţa.
Proiectul s-a finalizat şi cu donarea “Ursului de paie” la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina. La atelierele de creaţie din cadrul proiectului cultural “Cu Malanca prin Bucovina” au participat Emilia Boiadjieva – Bulgaria, Ilian Peiev - Bulgaria, Maria Falie, Andreea Dobranici, Ioan Maric - România, Petru Asimionese - Ucraina. Mai multe informaţii şi imagini se pot obţine accesând adresa http://www.artandheritage.org/apps/photos/.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cu malanca prin Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Cu malanca prin Bucovina”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei