Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 dec 2009 - Anul XIV, nr. 294 (4280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Amintiri din comunism – Ioan Pînzar

Fluxul memoriei

Dacă eram eu în cauză aş fi povestit totul cu lux de amănunte. Ceea ce spuneam verbal unor oameni, atunci, astăzi n-aş mai face-o. Vorbele mergeau însă în vânt, uneori. Era binecunoscuta frică a oamenilor de a se antrena în discuţii contra comunismului cu cineva care putea fi „trăgător de limbă”, adică provocator sau informator al securităţii. Datorită acestui mecanism psihologic se putea vorbi multe în prezenţa unor oameni. Doar dacă printre ei nu era un copoi securist, care să te „miroasă” repede şi să vadă că de fapt nu eşti de-al lor. În cârciumi se vorbeau multe contra regimului, dar era în general avantajul memoriei pierdute a beţivilor de a doua zi. Nimeni nu voia să-şi amintească de seara precedentă. Se gândea mai degrabă la seara următoare, care în „Cântarea României” începea de dimineaţă. La bufetul partidului se spuneau seara bancuri politice şi chiar se vorbeau mai multe. Dar acolo, în general, era câte unul care informa autorităţile a doua zi. Securiştii responsabili cu probleme culturale aflau şi uneori îi anchetau pe cei în cauză. „Secoritatea”, cum îi spunea Ceauşescu, nu s-a implicat în împuşcarea lui. Nici în prinderea şi deţinerea lui. Sarcina şi-au luat-o unii generali ai armatei şi îndeosebi paraşutiştii.
A murit recent Monica Lovinescu, un stâlp al anticomunismului de la „Europa liberă”. Am ascultat-o peste 25 de ani, aproape seară de seară, mai ales că se ocupa de literatură. Bolşevicii proletcultişti, care acum unii sunt în Parlamentul României capitaliste, au urât-o de moarte. În primul rând fiindcă îi trata ca pe nişte nulităţi, fără nici un pic de talent, şi asta i-a durut cel mai mult. Scriitorii de talent vânduţi bolşevicilor, vorba contabilului Berlaga din Ilf şi Petrov, o vizitau când mergeau în Franţa. Sigur că Securitatea ştia că merg la ea şi toţi mergeau cu aprobarea distinsei sau sinistrei instituţii.
Prin anii 1960-1970 mulţi cominterniştii bolşevici care au venit cu tancurile sovietice au plecat din ţară. Atunci nu aveai voie să-i spui ţiganului ţigan, spre exemplu, fiindcă erai acuzat de ură de rasă. Ţiganii nu se prea supărau, e adevărat. De fapt ei făceau parte din celelalte naţionalităţi, pe care Ceauşescu le înlătura cu mâna dreaptă în celebrele lui discursuri. Cominternistul bolşevic Silviu Brucan a condamnat cu vehemenţă securitatea în 1990 şi pe bună dreptate. Mai ales pe şeful ei din ultimii ani ai epocii de aur, Iulian Vlad. Dar el a uitat să-i critice pe colegii lui, Pantiuşa, Nicolschi şi alţii care au venit şi ei cu tancurile sovietice şi care au făcut marea teroare din anii 1950. De ce oare? Nimeni nu l-a întrebat la TV. Mă rog... Un fost torţionar bolşevic vorbea foarte frumos la TV recent de ce este el ateu. Mie ateii îmi plac, începând cu Spinoza, Voltaire ş.a. Dar respectivul torţionar nu ştiu dacă a spus doar două vorbe, acum, la bătrâneţe: „am greşit”. Ferească Dumnezeu, nici unul nu recunoaşte că a greşit. Toţi au slujit patria şi poporul. Nu pe generalissimul Stalin şi pe tovarăşii Ana Pauker şi Gheorghiu-Dej. L-au slujit mulţi şi pe Ceauşescu, chiar dacă puşcăriile politice se goliseră în 1964. Dar şi sub conducerea înţeleaptă a lui Nicolae Ceauşescu au mai ajuns puşcăriaşi politici, e drept că la comun cu ceilalţi infractori. Până i-a venit fostului comandant suprem ideea că socialismul e atât de bine construit în România, încât doar un nebun poate să nege acest lucru. Şi au apărut apoi mulţi nebuni... Era să mă număr şi eu printre ei, în acea toamnă a anului 1967, când n-am mai trimis scrisoarea secretarului general al PCR.
La 26 de ani poţi umbla şi cu haine rupte. Ceea ce nu era totuşi cazul atunci. Deşi săraci, tinerii ţineau mult la hainele elegante. Nu se purtau pantofii cu talpă de cauciuc, pantalonii de pânză care semănau cu salopetele, ci doar costume din lână, evident, până a ajuns Occidentul cu hainele de tergal şi baloanele „fâş-fâş”. Şi cămăşile de nailon roşu. Vara, pe căldură, mergeau, dar iarna te îngheţau. Eu mi-am luat una din Bucureşti, de pe Lipscani, într-o vacanţă numită „reciclare”. Atunci am făcut cunoştinţă cu aproape tot Bucureştiul, străbătându-l pe jos săptămâni întregi. Totuşi la un curs ne-am întâlnit cu un poet muncitor bolşevic, pe nume Ion Bănuţă. Era chiar muncitor, fără alte studii, şi conducea cea mai importantă editură: ESPLA, adică Editura de Stat pentru Literatură şi Artă. Ion Bănuţă era puţin ebrietat şi avea o cămaşă roşie de nailon, mustaţă neagră şi chelie. Semăna cu N. D. Cocea. Prin anii 1950-1960 activiştii se mândreau cu cele 4 clase primare şi cu faptul că erau muncitori „la bază”. Şcoala de partid „Jdanov” nu era încă Academia „Ştefan Gheorghiu”. Dar pe la începutul anilor 1960 se făcuse pentru activişti facultatea muncitorească, pe care a absolvit-o şi viitorul savant de renume mondial Elena Ceauşescu. Nimeni nu spunea unde funcţiona facultatea muncitorească de 3 ani. Diplomele erau validate de ministerul învăţământului şi se acordau titlurile de inginer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fluxul memoriei.
 Vizualizări articol: 1035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fluxul memoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei