Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2009 - Anul XIV, nr. 215 (4201)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Palatul Administrativ

Expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria „Bucovina”, de la parterul Palatului Administrativ din municipiul Suceava, s-a deschis săptămâna trecută expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”, a artistului fotograf Ştefan Petrescu.

 

Fotografii noi, realizate în vara acestui an

Expoziţia, care etalează un număr de 44 de imagini color realizate din avion, oferă publicului privitor o perspectivă inedită şi provocatoare asupra judeţului Suceava.
Genericul expoziţiei, care calchiază parţial titlul albumului „România - O perspectivă aeriană” (album lansat la începutul acestui an la Observatorul Astronomic sucevean), ar putea sugera că imaginile se circumscriu acestui proiect editorial.
Este însă vorba de fotografii noi, realizate în vara acestui an, când Ştefan Petrescu, la cei aproape 75 de ani ai săi, a survolat România pentru a surprinde imagini de la altă altitudine şi din alte unghiuri decât cele din documentele fotografice anterioare.

 

„Un mijloc de promovare a Sucevei şi Bucovinei”

Prezentat de graficianul Mihai Pînzaru PIM ca un „iubitor de sporturi extreme” (întrucât în multe alte survoluri s-a aflat chiar el la manşă), Ştefan Petrescu, pe care Roman Istrati l-a numit „Icarul bucovinean”, şi-a propus să prezinte judeţul Suceava prin imagini aparte cu gândul realizării unul album special pentru protocol.
„O perspectivă într-adevăr inedită”, aşa cum a remarcat Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, „care poate constitui un mijloc de promovare a Sucevei şi Bucovinei”.

 

Adevărata dimensiune a talentului de fotograf

Imagini aeriene din zonă se află şi printre cele 147 de fotografii color reproduse în albumul menţionat, dar cele prezentate în această expoziţie „dau prin acurateţe - aşa cum a subliniat Mihai Pînzaru PIM - adevărata dimensiune a talentului de fotograf”.
Sunt imagini aeriene ale unor cartiere sucevene, imagini care focalizează perimetrul unor monumente istorice (Cetatea de Scaun, Mănăstirea Zamca, Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Biserica Sf. Dumitru, Mănăstirea Hagigadar, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Putna...), fotografii de survol deasupra oraşelor Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei.

 

Un „exemplu de patriot care s-a întors acasă cu operă cu tot”

Ştefan Petrescu a fost felicitat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, atât pentru expoziţie, cât şi, anticipat, pentru împlinirea, pe data de 27 septembrie a.c., a vârstei de 75 de ani, dar şi pentru „curajul, imaginaţia şi talentul” de care a dat şi dă în continuare dovadă.
Şi pentru că Ştefan Petrescu (care din anul 1968 până după 1989 a locuit şi a lucrat în Germania) a revenit în ţară şi s-a stabilit la Suceava, Gheorghe Flutur l-a dat ca „exemplu de patriot care s-a întors acasă cu operă cu tot”.
Un moment de emoţie pentru Ştefan Petrescu, care a spus că are încă „voinţa şi putinţa de a lăsa ceva în urmă”, de a face lucruri prin care „Bucovina să fie cunoscută în lume”.

 

O viaţă sub mirajul imaginii

Ştefan Petrescu a trăit întreaga viaţă sub mirajul imaginii.
Fost fotoreporter şi operator de imagine la Televiziunea Română, el s-a stabilit în Germania, unde şi-a continuat activitatea jurnalistică, fiind colaboratorul unor cunoscute publicaţii ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Burda”, precum şi al televiziunii germane.
Ştefan Petrescu a făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie pe care a împletit-o cu o altă pasiune, aceea de a pilota aparate de zbor.
Revenit în ţară după evenimentele din decembrie 1989, Ştefan Petrescu a iniţiat demersurile care au condus la modificarea legislaţiei aeronautice române, obţinând Brevetul de zbor nr. 1 pentru aparate monomotor sub 2.800 kg.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”.
 Vizualizări articol: 974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei