Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2009 - Anul XIV, nr. 213 (4199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Deschiderea Centrului de Formare „Biblionet”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc ieri deschiderea Centrului de Formare „Biblionet”.

 

„Biblionet - Lumea în biblioteca mea”

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a fost selectată, împreună cu 20 de biblioteci publice de pe teritoriul judeţului Suceava, în prima rundă de proiecte în cadrul Programului Naţional „Biblionet - Lumea în biblioteca mea”, program prin care cca. 1500 de biblioteci publice din întreaga ţară pot obţine calculatoare cu acces gratuit la internet, printr-un proces de selecţie competitivă.
Programul, lansat pe data de 23 aprilie a.c. de International Research & Exchange Board (IREX), prin care Fundaţia Bill & Melinda Gates asigură o finanţare de 26,9 milioane de dolari, are o durată de cinci ani şi urmăreşte dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.

 

Biblioteci care au ca prioritate accesul public la informaţie

Inaugurarea Centrului de Formare „Biblionet”, care s-a desfăşurat în Sala de Artă „Elena Greculesi” în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, a directorului bibliotecii sucevene, Gabriel Cărăbuş, a directorului adjunct de program (IREX Bucureşti), Scott Andersen, şi a directoarei Program Global Libraries (SUA), Deborah Jacobs, a reunit primarii şi bibliotecarii din cele 20 de localităţi selectate în prima rundă (Bălăceana, Bosanci, Calafindeşti, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Muşeniţa, Ostra, Panaci, Rădăuţi, Sadova, Solca, Şaru Dornei, Şcheia, Todireşti, Udeşti, Valea Moldovei, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Volovăţ).
Prin acest program sunt sprijinite cu precădere acele biblioteci care au ca prioritate accesul public la informaţie şi demonstrează disponibilitatea de a-şi asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare conectate la internet.

 

„Un pas mare şi frumos înainte”

Momentul inaugurării a fost apreciat de directorul Gabriel Cărăbuş ca fiind „cu totul special atât pentru Biblioteca Bucovinei, cât şi pentru cele 20 de biblioteci publice din judeţ”.
Vicepreşedinte Vasile Ilie a adresat mulţumiri fundaţiei americane pentru faptul că „a ales România ca ţară în care dezvoltă acest program” şi i-a felicitat pe primarii şi bibliotecarii care au devenind aplicanţi ai proiectului, făcând astfel „un pas mare şi frumos înainte”.

 

În prima rundă: 12 judeţe din ţară cu un număr total de 235 de biblioteci

Scott Andersen a precizat că în această primă rundă s-au calificat 12 judeţe din ţară, cu un număr total de 235 de biblioteci.
„Suntem în etapa de implementare”, a subliniat el, prezentând apoi planificarea pe ani a echipării bibliotecilor din România.
Deborah Jacobs a expus obiectivele programului şi a oferit o serie de informaţii cu privire la procesul de selecţie, cursuri de pregătire şi granturi pentru cursanţi, accentuând totodată că judeţele din Moldova s-au calificat din prima rudă (Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi) şi anunţând lansarea în luna noiembrie a următoarei runde de selecţie.

 

„O colecţie de servicii noi de bibliotecă”

Centrul de Formare din cadrul Bibliotecii Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava, care este dotat cu 11 laptop-uri, un videoproiector, un printer, un router wireless, un scanner, 11 căşti, va reprezenta locul unde bibliotecarii vor beneficia de cursuri de instruire pentru a putea răspunde necesităţii de informare a comunităţii şi dezvoltarea de noi servicii în bibliotecile publice.
Aşa cum au subliniat cei doi directori de proiect, prin aplicarea Programului Naţional „Biblionet - Lumea în biblioteca mea” se va contura „o colecţie de servicii noi de bibliotecă”, servicii care „vor fi diseminate în toate bibliotecile”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea Centrului de Formare „Biblionet”.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Deschiderea Centrului de Formare „Biblionet”3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei