Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 aug 2009 - Anul XIV, nr. 196 (4182)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

Liviu Şoptelea, la City Gallery

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis miercuri expoziţia artistului plastic botoşănean Liviu Şoptelea.

 

O expoziţie personală cuprinzătoare

Expoziţia, care prezintă publicului peste 140 de lucrări (pictură, grafică, artă decorativă), realizate, în intervalul 1990-2009, în diverse tehnici şi maniere de expresie, a reunit în perimetrul galeriei din marele centru comercial un număr însemnat de iubitori de artă, prieteni şi colegi de-ai artistului din Suceava şi Botoşani.
Prezent pe simezele sucevene şi cu alte prilejuri (ultima expoziţie a avut loc în primăvara anului 2004, când a expus împreună cu Marcel Alexa la fosta galerie „Eurom Bank”), Liviu Şoptelea s-a prezentat de data aceasta cu o expoziţie personală cuprinzătoare, care-i permite privitorului să scaneze întreaga sa evoluţie artistică.

 

O linie eliberată de constrângeri şi o cromatică vitalistă

Pornit pe calea creaţiei plastice ca autodidact, trecut apoi prin Şcoala Populară de Artă, Liviu Şoptelea şi-a continuat cu tenacitate calea, fiind acum student la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
Cu o bogată practică de lucru cu copiii (timp de zece ani a activat la Palatul Copiilor din Botoşani, iar acum lucrează la Centrul Ludic „Lucie Lecomte”), artistul, care n-a ieşit încă din anotimpul căutărilor, aflându-se într-o permanentă experimentare bazată pe stratificate acumulări, uzează de o linie eliberată de constrângeri şi de o cromatică vitalistă.

 

O feerie optică absorbantă, care captează privirea fără să o bruscheze

Spuneam cu câţiva ani în urmă că Liviu Şoptelea, care îşi revarsă energia în revelaţii plastice entuziaste, „recurge la un limbaj specific de introspecţii, asocieri şi interjecţii cromatice scânteietoare, vitalizante, care trădează plăcerea jocului cu culoarea”.
Culoare care îl satisface pe deplin atunci când pictează în ulei, dar pe care o acceptă câteodată şi în vopsele acrylice sau în infuziile difuze ale acuarelei.
Şi mai spuneam atunci că în lucrările lui Liviu Şoptelea „formele capătă parcă o pulsaţie sonoră, vibrând într-un discurs vizual policrom, o feerie optică absorbantă, care captează privirea fără să o bruscheze”.

 

Un artist receptiv la provocările şi exigenţele contemporaneităţii

Expoziţia de la City Gallery, cu lucrări executate pe suprafeţe generoase (unele dintre ele alcătuind dipticuri, tripticuri, sau alt gen de grupaje simetrice) relevă un artist cu o activitate creativă laborioasă, receptiv la provocările şi exigenţele contemporaneităţii.
Liviu Şoptelea, despre ale cărui „tablouri robuste” scriitoarea Lucia Olaru Nenati spunea că sunt parcă „pictate în culori făcute din lumină stelară topită”, ne rezervă încă multe surprize.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liviu Şoptelea, la City Gallery.
 Vizualizări articol: 1211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Liviu Şoptelea, la City Gallery5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei