Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 aug 2009 - Anul XIV, nr. 179 (4165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Câmpulung Moldovenesc

Scriitorul George Ungureanu, onorat cu Trofeul Bucovinei şi Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suita de manifestări cu genericul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, care s-a desfăşurat în intervalul 29 - 31 iulie a.c., s-a încheiat vineri, la Câmpulung Moldovenesc, cu momentul de celebrare a scriitorului nonagenar George Ungureanu, căruia i s-au conferit Trofeul Bucovinei şi Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina.

 

Cinci supravieţuitori ai închisorilor comuniste, mărturisitori ai calvarului suferit

Momentele de celebrare, care s-au circumscris seriei de acţiuni iniţiate de scriitorul Ion Drăguşanul, au vizat cinci supravieţuitori ai închisorilor comuniste, mărturisitori ai calvarului suferit, George Ungureanu fiind cel mai venerabil dintre aceştia (97 ani).
Ceilalţi patru titulari ai Trofeului Bucovinei şi ai Certificatului de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina sunt cărturarul, monograful şi genealogistul Eugen Dimitriu (86 ani), poeţii cuvântului răstignit Dimitrie Oniga (84 ani) şi Vasile Pânzariu (79 ani) şi artistul plastic humorean Radu Bercea (70 ani).

 

Decanul de vârstă al foştilor deţinuţi politici bucovineni

În Sala de expoziţii a Casei de Cultură din Câmpulung Moldovenesc, care a găzduit manifestarea, au fost prezenţi la eveniment, aşa cum a remarcat graficianul Mihai Pînzaru PIM, „scriitori, artişti plastici, muzicieni, folclorişti, oameni care ţin la tradiţiile locului”, care-au ţinut să facă astfel o plecăciune decanului de vârstă al foştilor deţinuţi politici bucovineni, autorul cutremurătoarei cărţi de mărturisiri „Camera zero”.
Dintre cei cinci supravieţuitori omagiaţi, a fost alături de George Ungureanu artistul plastic Radu Bercea, onorat cu o zi în urmă cu Trofeul Bucovinei, în cadrul unei manifestări similare organizate la Gura Humorului.

 

„Sunt un om vechi”

Trofeului Bucovinei şi Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina i-au fost înmânate venerabilului nonagenar de către scriitorul Ion Drăguşanul.
Cuvântul rostit de George Ungureanu (care-a stat în picioare şi nu s-a sprijinit în baston) a fost emoţionant.
„Sunt un om vechi”, şi-a început el povestirea, istorisind apoi drumul pe care l-a parcurs de-a lungul vieţii, retrăind şi transmiţând către auditoriu dramatismul unor momente pe care le poate descrie fără să neglijeze nici un amănunt, de la arestarea sa pe Podul Deii, la bătăile pe care le-a îndurat 401 zile în „Camera zero”, celula-n care îşi aşteptau sfârşitul condamnaţii la moarte.

*
 

Concluzia unui om care-a trecut prin anticamera morţii şi care se apropie de centenar se cuvine memorată: „Numai credinţa în Dumnezeu te poate scoate la liman!”.



Lansări de carte şi expoziţie de grafică

Evenimentul, la care a avut loc şi lansarea volumului reeditat „Şi vechi, şi noi” de Constantin Sasu, carte care a izbutit să scape de rugul distrugător (aprins în vara anului 1952 în curtea închisorii din Suceava) cel puţin într-un singur exemplar (ascuns sub draniţa acoperişului unei case din Vama), lansare la care-a participat nepotul autorului, scriitorul Ioan Mugurel Sasu, a cuprins şi câteva momente conexe.
Au fost prezentate publicului, de către graficianul Mihai Pînzaru PIM, 33 de lucrări grafice, versuri ilustrate ale unor poeţi bucovineni a căror pană a încetat să mai scrie, precum şi cărţile „BOA(la) la români”, de Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, şi „Vremea la Suceava” de Mircea Guraliuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitorul George Ungureanu, onorat cu Trofeul Bucovinei şi Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti .
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Scriitorul George Ungureanu, onorat cu Trofeul Bucovinei şi Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei