Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iul 2009 - Anul XIV, nr. 176 (4162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Martiri bucovineni

Pentru odihna sufletelor lor...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele două casete cu ţărâna martirilor bucovineni Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, ţărână adusă de sub troiţa din cimitirul ortodox din Satulung - Săcele, locul în care cei doi învăţători îşi află somnul de veci, au fost sfinţite ieri în Biserica Vama, din incinta Muzeului Satului Bucovinean, unde s-a ţinut şi slujba de pomenire pentru odihna sufletelor celor doi martiri.

 

Slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor robilor lui Dumnezeu Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară

Părintele Gheorghe Moroşanu, parohul bisericii de lemn (monument de arhitectură din anul 1783) din muzeul în aer liber de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, a oficiat ceremonialul sfinţirii şi a ţinut slujba de pomenire pentru odihna sufletelor robilor lui Dumnezeu Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară.
La ceremonia religioasă au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin Emil Ursu, şi şeful secţiei de Istorie din cadrul instituţiei muzeale sucevene, prof. Dan Petrovici, reprezentanţii Centrului Cultural Bucovina, scriitorul Ion Drăguşanul (iniţiatorul acţiunii) şi graficianul Mihai Pânzaru PIM, şi directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, prof. Gabriel Cărăbuş.

 

În mormântului simbolic al eroismului bucovinean

Una din cele două casete conţinând ţărâna martirilor bucovineni a fost îngropată ieri, după slujba de pomenire, la baza blocului de piatră din imediata apropiere a lăcaşului de cult, bloc de piatră pe care sculptorul Cezar Popescu a fixat placa de marmură cu inscripţia: „În memoria martirilor Bucovinei, Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, ostaşi în armata austro-ungară, care au ales să-şi sape mormintele ca să nu tragă în fraţii lor români, ucişi la Satulung - Braşov, în octombrie 1916”.
Cel care a aşezat caseta în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean şi a aruncat peste ea primul pumn de pământ a fost
vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie.

 

Actul declanşator al manifestărilor cu genericul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”

Cealaltă casetă cu pământ va fi înmânată primarului comunei Udeşti, pentru ca ţărâna hrănită cu trupul şi sângele celor doi martiri bucovineni să ajungă în satul udeştean Rus-Plavalar, locul de baştină al lui Zamfir Nicoară (localitatea de obârşie al lui Dumitru Cătană nu a fost încă identificată).
Momentul petrecut ieri în Muzeul Satului Bucovinean a constituit actul declanşator al complexului de manifestări cu genericul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, care se desfăşoară, în mai multe localităţi ale judeţului, în intervalul 29 - 31 iulie a.c.


După 83 de ani, în pământul-mamă al zămislirii

Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, înrolaţi sub pajura Habsburgilor, au primit în piept gloanţele plutonului de execuţie, în vara anului 1916, după ce şi-au săpat singuri mormintele în pământul Ardealului, pentru că n-au vrut să tragă în fraţii lor români.
Prin grija părintelui Zenovie Popovici, osemintele celor doi învăţători bucovineni au fost reînhumate, cu onoruri militare, sub troiţa din cimitirul Bisericii„Sfânta Adormire” din Satulung - Săcele, la data de 7 octombrie 1928.
Prin aducerea celor două casete cu pământ în Bucovina, după 83 de ani de la execuţie, ţărâna martirilor se-ntâlneşte cu pământul - mamă al zămislirii lor, în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru odihna sufletelor lor....
 Vizualizări articol: 575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Pentru odihna sufletelor lor...5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei