Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Remember

“A fost odată George Muntean”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala de conferinţe a Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a avut loc miercuri lansarea volumului “A fost odată George Muntean”, ediţie alcătuită de poeta Adela Popescu, soţia regretatului scriitor, istoric literar, lingvist, activist social şi om politic bucovinean, de la dispariţia căruia se împlinesc în această toamnă cinci ani.

 

Ascultându-l pe George Muntean

Lansarea volumului a fost precedată de audierea unui CD, 24 de minute de înregistrare a vocii lui George Muntean, o restituire emoţionantă a unui discurs rostit în sala Cercului Militar Naţional, la data de 19 decembrie 1993, în faţa membrilor Filialei Bucureşti a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (al cărei preşedinte a fost timp de şapte ani) cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la fondarea statului naţional unitar şi comemorarea a 50 de ani de ocupaţie străină a teritoriilor româneşti detrunchiate de ţară.
O veritabilă „lecţie de istorie”, aşa cum a remarcat directorul general al CMB Suceava, Constantin Emil Ursu, care a subliniat faptul că instituţia muzeală suceveană are o datorie morală faţă de memoria lui George Muntean, care a donat casa părintească din Bilca, locuinţă tradiţională devenită muzeu.

 

Un portret viu

Volumul, apărut la Editura „Palimpsest”, prin care, aşa cum a spus Adela Popescu, a încercat, prin textele reunite ale mai multor autori, să creeze „o imagine cât mai completă” şi un „portret viu” al celui care „făcea atât de multe, încât n-avea niciodată odihnă”, prezintă pe coperta I chipul zâmbitor al lui George Muntean, iar pe coperta IV casa părintească din Bilca, în care se retrăgea să scrie în fiecare vară.
Şi pentru că George Muntean era un om vesel şi tonifiant, cartea se deschide cu o imagine pe care Adela Popescu a ales-o ca să-i bine-dispună pe cititori: George Muntean surprins de aparatul fotografic la Rădăuţi, în anul 1953, îmbrăcat... femeie, „când a rupt inima unui rătăcit care şi-a făcut mari iluzii văzând cât de bine trage <fata> la pahar şi s-a ales cu o noapte de bumbăceală zdravănă”.

 

O carte „omagiu”

Aşa cum a spus Ion Beldeanu, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni cartea (în care semnează şi el alături de scriitorii locali: Constantin Hrehor, Nicolae Cârlan, Ion Cozmei..., precum şi de nume de rezonanţă, ca academicienii Dan Grigoresu, Zoe Dumitrescu Buşulenga sau Dan Berindei) „înseamnă mult pentru a-l înţelege pe George Muntean”.
„O carte omagiu”, cum a subliniat scriitoarea Kiki Skagen Harris (diplomat de carieră, care a fost timp de patru ani directorul Bibliotecii Americane din Bucureşti), bună prietenă a familiei Muntean şi unul din personajele acestei cărţi, o carte prin care cei care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe cel care „atunci când începea să povestească, nu puteai să-l mai opreşti” (Adela Popescu) îl pot simţi în preajmă, viu şi surâzător, gata oricând să-ţi ţină companie la un pahar de vorbă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “A fost odată George Muntean”.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
“A fost odată George Muntean”2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei